Медия без
политическа реклама

Гешев се отказал от НСО след убийството на Станка Марангозова

Вече втори месец главният прокурор се пази от подчиненото му и много засекретено Бюро за защита

19 Юни 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Националната служба за охрана (НСО) не охранява главния прокурор вече втори месец. Оказа се, че Гешев се е отказал от услугите на НСО още на 28 април 2020 година, а не преди две седмици, както първоначално съобщи БНТ. Според нова информация на обществената телевизия до решението на Гешев да не ползва НСО се е стигнало след разследването на убийството на Станка Марангозова и събраните доказателства, че организатор на изпълнението на мократа поръчка е действащ служител на НСО.

Според източници на телевизията това било една от причините охраната на Гешев да бъде поета от Бюрото за защита при главния прокурор. Няма данни как точно се е отказал той, след като го има сред изброените за пазене в закона за НСО. Вероятно е ползвана нормата, че от охрана на службата не може да се откажат със сигурност президент, премиер и председател на Народното събрание. Нещо, което би трябвало да означава, че останалите от списъка за пазене могат да го направят.

Новината за отказа на Иван Гешев от охрана на НСО идва в разгара на скандал около разпространени в социалните мрежи снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов. Веднага след това министър-председателят, който е и лидер на ГЕРБ дори допусна, че може да се откаже от услугите на НСО заради пробива в личното му пространство.

Само преди дни пък управляващото мнозинство прие промени в закона за МВР по предложение на няколко депутати от ГЕРБ, с които на практика се създава нещо като второ НСО в рамките на вътрешното министерство. Тези промени позволиха и на структури на МВР да охраняват държавни служители, депутати, политици. Именно това накара много специалисти да заподозрат, че всъщност целта е да се направи втора НСО, да се обезсили сегашната служба и така да се отнемат лостове и правомощия на държавния глава.

Самият Радев вчера каза, че ще наложи вето на промените в закона за МВР и то именно в часта за въпросната възможност за охрана.

Бюрото за защита се смята за нещо като втора НСО още откакто премина на пряко управление на главния прокурор през 2013 г. От тогава то укрепва кадрово и материално, дейността му е много тайна и приравнена дори на такива структури като Специализирания отряд за борба с тероризма. Бюрото беше направено основно за пазене на свидетели. Директорът му се назначава лично от главния прокурор и е подчинен само на него. Има и специален закон за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. Именно там се допуска възможността въпросното Бюро да организира и осъществява охраната на прокурори и следователи при условия и по ред, определени със съвместна инструкция на министъра на правосъдието и главния прокурор, съгласувана с пленума на Висшия съдебен съвет

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Бойко Борисов лично е измислил да има нещо като втора Национална служба за охрана (НСО) в рамките на МВР. Това предположи само преди дни бившият военен министър и експерт по национална сигурност Бойко Ноев.

"Без Борисов това няма да се случи. Защо Борисов това го е измислил? Трябва отново хората да го питат него - „за какво ни е това ново НСО? Какви са тези нови функции на МВР да охраняват митничари и други хора, при положение, че те това трябва да правят без да питат. И нас с вас трябва да ни охраняват без да питат, ако нещо ни се случи", коментира Ноев. От неговите думи се подразбра, че той смята този ход с НСО и МВР за опит да се отнеме власт от президента. Именно към държавния глава се води службата за охрана.

"Планът е много прост: понеже очевидно с президента има конфликт и на тази тема, и те са решили да изземат тези негови функции по закон. Тоест, аз очаквам скоро време тази служби да се изпразни окончателно от съдържание, транспортният парк да се прехвърли към някои от министерствата, а виждаме главният прокурор вече създава усилено звено за сигурност в рамките на съдебната власт – Бюрото за защита на свидетелите", смята Ноев. Според него там вероятно "ще се появи трето УБО, но то ще бъде вече само за главния прокурор, персонално за него". 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?