Медия без
политическа реклама

Бойко Ноев: Борисов лично е измислил да има втора НСО в МВР

Премиерът се опитва да изземе функции и правомощия на президента, смята бившият военен министър

14 Юни 2020
Снимка: Архив

Бойко Борисов лично е измислил да има нещо като втора Национална служба за охрана (НСО) в рамките на МВР. Това предположи в интервю за Радио Фокус бившият военен министър и експерт по национална сигурност Бойко Ноев. На практика той коментира приетите преди няколко дни промени в закона за МВР, които позволиха и на структури на вътрешно министерство да охраняват държавни служители, депутати, политици. Именно това накара много специалисти да заподозрат, че всъщност целта е да се направи втора НСО, да се обезсили сегашната служба и така да се отнемат лостове и правомощия на държавния глава.

"Без Борисов това няма да се случи. Защо Борисов това го е измислил? Трябва отново хората да го питат него - „за какво ни е това ново НСО? Какви са тези нови функции на МВР да охраняват митничари и други хора, при положение, че те това трябва да правят без да питат. И нас с вас трябва да ни охраняват без да питат, ако нещо ни се случи", коментира Ноев. От неговите думи се подразбра, че той смята този ход с НСО и МВР за опит да се отнеме власт от президента. Именно към държавния глава се води службата за охрана.

"Планът е много прост: понеже очевидно с президента има конфликт и на тази тема, и те са решили да изземат тези негови функции по закон. Тоест, аз очаквам скоро време тази служби да се изпразни окончателно от съдържание, транспортният парк да се прехвърли към някои от министерствата, а виждаме главният прокурор вече създава усилено звено за сигурност в рамките на съдебната власт – Бюрото за защита на свидетелите", смята Ноев. Според него там вероятно "ще се появи трето УБО, но то ще бъде вече само за главния прокурор, персонално за него". 

Ноев нарича историята  с втората НСО "този заговор" и "врътка".

"Президентът преди 3 или 4 години не пожела да постави въпроса за тези диспропорции, за тези дисбаланси в системата за националната сигурност. Той ги маркираше от време на време, но се позоваваше на това, че той няма отношение, защото по закон той няма никакви права и задължения относно НСО. Това бяха думите на президента. Чак преди няколко месеца президентът заяви открито, че това не е добре и не е правилно НСО да охранява Доган и Пеевски, и това му прави чест", заяви Ноев и добави: "Само че той каза „А“, но не каза „Б“, а до края на азбуката имаш още много букви".

"Затова е много важно президентът, аз съм сигурен за себе си, познавайки президента от годините, когато сме работили заедно, че той ще върне Закона за МВР. Но това не трябва да бъде безцелно връщане, не трябва да бъде с едни формални мотиви. Президентът трябва да даде концепция, да обясни на хората защо той го прави, и да стане ясно защо на България не й трябва такова нещо като НСО, защо не трябват привилегии, защо не й трябват привилегировани охрани и да се харчат парите за неща, след като има много други неща, които могат да се охраняват и трябва да се охраняват в нашето общество", казва още бившият военен министър.

Ноев коментира и случаите с Цветан Василев и Васил Божков и техните твърдения, правени от чужбина. "Аз не виждам, какъв проблем има те да бъдат разпитани по видеовръзка и мнозина юристи казаха, че това е възможно. Според мен, тези, които търсят възмездие, законово възмездие срещу да кажем Василев или Божков, или други, го правят по начин, който не е убедителен за обществото", смята бившият министър.

По негови думи се нанасят удари върху хора, за които се твърди, че са нарушили закона, но докато няма съдебно решение, то те се смятат за невинни. "Но ние определено виждаме цяла друга плеяда от хора, които никой не пита, с които нищо не се случва: Пеевски, Доган си купува ТЕЦ-ове – никой нищо не пита. Колегата Пеевски, да е жив и здрав, за 2-3 години от един стар „Опел“, натрупа стотици милиони. Как стана това нещо? Твърди се, че бил много сръчен. Ами хората не вярват в това нещо. Може и така и да е, но не може да не разследваш. И когато не разследваш Пеевски, Доган и компания, а разследваш само другите, и веднага хората си викат: „Опа-а, те са техни хора.“ . И затова хората си мислят, че Иван Гешев, колкото той да е честен, вероятно той е много честен, вероятно той много искрено иска да се бори с престъпността, но докато той не тръгне и срещу другите, които бодат в очите, хората ще вярват, че той е назначен от тях.", твърди Ноев и добавя "ако сме се докарали дотам българският политически живот да се тресе от хора в изгнание, значи има нещо нередно".

Според него имало нещо нередно в тази работа, защото Борисов все нищо не бил чул. "Той не знае за Божков, той не беше чул за руските шпиони, беше чел от вестниците. За ни, което има значение за нашия икономически и политически живот, той не е чул. Иначе в 06.30 часа го събужда дежурният по МВР и му докладва обстановката. Значи той знае обстановката от дежурния по МВР, но не знае какво се случва?. Е, как да му вярваме? На мен ми е много симпатичен, познавам го от доста години, гледам неговата еволюция, но не може така", казва още бившият военен министър.

Още по темата