Медия без
политическа реклама

Нинова: Радев участва в свалянето на кабинета "Петков"

Президентът обвини правителството в оставка, че му завещава хаос в енергетиката

28 Юли 2022Обновена
Среща с ПГ на „БСП за България“ във връзка с мандата за посочване на кандидат за министър-председател

Заедно с неизпълнения мандат за съставяне на правителство управляващата коалиция завещава на бъдещия служебен кабинет и хаоса в енергетиката. Кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на икономиката и на социалната система, е най-тежкото наследство на това правителство. Затова се обръщам към всички народни представители в 47-ото Народно събрание да проявят отговорност и да намерят решение за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране по възможност още днес. Благодаря за положените усилия в рамките на третия мандат за съставяне на правителство. Пожелавам на политиците, които милеят за бъдещето на България, успех на предстоящите парламентарни избори.

Posted by Румен Радев on Wednesday, July 27, 2022

Провалът на БСП да реализира третия мандат за съставяне на правителство ознаменува и окончателния разрив в отношенията между соцлидера Корнелия Нинова и президента Румен Радев. Срещата между двамата, на която социалистите върнаха неизпълнен мандата, се превърна в сблъсък на живо, след като държавният глава обвини правителството, в което Нинова и партията й участваха, че му завещава хаос в енергетиката. По-късно тя му върна, като го нападна, че е участвал в свалянето на кабинета "Петков".

Радев отказа да удължи живота на парламента и посочи ясно, че ще му отпусне време до края на тази седмица. За тези два дни той очаква депутатите да разрешат кризата с енергийния регулатор КЕВР, който остана без председател, след като досегашният му ръководител Станислав Тодоров беше отстранен от Конституционния съд.

Комисията да енергийно и водно регулиране призовава в отворено писмо политическите лидери и народните представители в най-кратък срок да започнат нова процедура за избор на нов председател.

 

БИТКА НА ЖИВО

Срещата откри председателят на червената парламентарна група Георги Свиленски, който обяви пред президента, че заради оттеглената подкрепа на ИТН, БСП е решила да не предлага министър-председател и да върне неизпълнен мандата. Радев най-напред започна с поздравления за усилията на социалистите за правителство. Но веднага премина към критики.

"Заедно с неизпълнения мандат за съставяне на правителство, управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и хаос в енергетиката. Кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на икономиката и на социалната система, е най-тежкото наследство на това правителство", обяви президентът, право в лицето на Корнелия Нинова, вицепремиер в оставка, която придружаваше Свиленски. И призова депутатите да изберат председател на КЕВР още днес.

Вместо сами да вземат решение дали да съставят правителство, социалистите ще прехвърлят тази отговорност на Народното събрание. БСП ще внесе за гласуване в парламента проектите на управленска и законодателна програми, изготвени съвместно с ПП и ДБ.

Засегната, Нинова, от която не се очакваше въобще да говори на срещата, взе думата и обидено заяви, че нейната партия е направила всичко възможно да реши проблема с КЕВР. И настоя Радев да каже дали ще позволи парламентът да работи по-дълго, за да избере легитимен председател на комисията.

Президентът обаче даде да се разбере, че няма такова намерение - той повторно призова депутатите да намерят решение до края на тази седмица.

 

ОБВИНЕНИЯ В СЪУЧАСТНИЧЕСТВО

Нинова даде воля на гнева си в коментар за срещата пред журналисти. "Смятаме, че той е част от тази група, която свали действащото правителство", обяви водачът на БСП по адрес на президента. Очакванията й са, че Радев ще привлече социалисти като министри в бъдещото си служебно правителство зад гърба на партията. "Отсега да кажа - няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, тъй като никой не се обърна официално към нас като партия да дадем предложения за министри. БСП не участва в този кабинет", отсече тя.

Партията на Слави Трифонов сложи прът в колелата на БСП, която се опитва да сформира ново правителство.

Соцлидерът беше категорична, че за два дни не може да бъде разрешен казусът с КЕВР. По думите й, депутатите са направили график за избор на нов председател и според него процедурата ще изисква време поне до 12 август. "Очевидно президентът бърза да влезе във властта и да я упражнява, и няма да даде тази възможност на парламента", констатира тя. Нинова определи като спорно от конституционна гледна точка връщането на бившия председател на КЕВР Иван Иванов на поста му.

Тя отказа да приеме критиките на президента за енергийната криза и му препоръча да търси отговорност на ИТН, защото партията на Слави Трифонов е излъчила министъра на енергетиката в оставка Александър Николов. Нинова ядосано заяви, че БСП е направила каквото е могла за разрешаването на енергийната криза, включително като е настоявала да не се прекъсват разговорите с руската компания "Газпром" за газови доставки. "От тук нататък отговорността е в президентската институция и президентът да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които да се справят", настоя тя.

От обкръжението на Нинова вече бяха подели атака срещу президента дори преди срещата за мандата. „Като че ли на президента му се усладиха служебните кабинети. Президентът е съучастник в това отново да има предсрочни избори в България“, коментира зам.-председателят на червената парламентарна група Филип Попов пред БНР по-рано сутринта. Той направи мрачна прогноза за бъдещото президентско управление: "Очакваме ревизия. Това е нещо, което явно от президентската институция отдавна се канят да направят, съвместно с новия проект на Стефан Янев (бивш служебен премиер, сега партиен лидер – бел.ред.)."

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова започнаха да атакуват правителството буквално в първия месец след съставянето му.

Според Попов изобщо не е имало реални консултации за съставяне на кабинет и всичко е било "формално и ритуално". По думите му, ИТН, ГЕРБ и ДПС не се съобразяват с волята на българските граждани, които не искат предсрочни избори. Той смята, че предстои спирала от избори, като и в следващия парламент не очаква работещо мнозинство.

 

КОЙ СВАЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО

Малко след срещата между Радев и Нинова реагираха по повода от ГЕРБ-СДС. Депутатът от формацията Тома Биков иронично заяви, че кабинетът "Петков" е бил свален с общите усилия на неговия министър-председател и на водача на БСП. Според Биков охлаждането на отношенията между президента и Нинова не означава, че има сближаване между Радев и ГЕРБ-СДС, а просто, че имат сходни оценки за провала на правителството.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата