Quantcast

Медия без
политическа реклама

ИТН спря опита да се състави ново правителство

БСП призна провала си и утре ще върне мандата на президента

БГНЕС
Да си сърбат попарата, Христо Иванов унищожи преговорите, обяви Тошко Йорданов (в средата).

Партията на Слави Трифонов сложи прът в колелата на БСП, която се опитва да сформира ново правителство. Депутатите от ИТН, заедно с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", не позволиха тази сутрин на парламента да разгледа и гласува управленската и законодателната програми на ПП, БСП и ДБ. Така дадоха основание на левицата да върне мандата за съставяне на кабинет обратно на президента Румен Радев. Освен че бутна кабинета "Петков", сега ИТН стана причина да пропадне и проектокабинетът "Василев".

 

ПРЕДИСТОРИЯТА

Вчера социалистите решиха, че ще внесат за гласуване в Народното събрание проектите на управленска и законодателна програми, изработени съвместно с ПП и ДБ. Идеята беше, че ако съберат мнозинство в подкрепа на програмите, ще приемат това като сигнал да предложат кабинет и да номинират кандидат за премиер. За такъв беше избран съпредседателят на "Промяната" Асен Василев. С тази цел левицата внесе в парламента проект на решение, съдържащо двете програми. Проектът беше предвиден да влезе за разглеждане в пленарната зала на парламента в четвъртък.

Вместо сами да вземат решение дали да съставят правителство, социалистите ще прехвърлят тази отговорност на Народното събрание. БСП ще внесе за гласуване в парламента проектите на управленска и законодателна програми, изготвени съвместно с ПП и ДБ.

Тази сутрин обаче, когато се гласуваше програмата на Народното събрание за седмицата, въпросният проект отпадна. Това стана по предложение на ГЕРБ-СДС и ДПС. То получи подкрепата не само на  "Възраждане", но и на ИТН. Всъщност именно гласовете на депутатите на Трифонов направиха възможно проекторешението да бъде свалено от програмата.

Трифонов и хората му са отговорни и за падането на правителството на Кирил Петков. Те подкрепиха вота на недоверие, внесен срещу него от ГЕРБ-СДС.

Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата ни история, което беше свалено с вот на недоверие – за провал във финансовата и икономическата политика, както го обявиха от опозицията. Срещу него гласуваха 123-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“.

 

ОТКАЗ ОТ БОРБА

Социалистите не направиха никакъв опит да се борят. На брифинг в кулоарите на парламента, малко след фаталното гласуване, водачът на соцдепутатите Георги Свиленски обяви, че левицата ще върне още утре мандата на президента. По-късно от партийния пресцентър уточниха, че това ще стане в 10 часа сутринта. От президентството потвърдиха.

Свиленски обвини депутатите на Трифонов, че са саботирали опита на БСП да състави правителство. "Ясно стана на всички български граждани, че Възраждане са патерица на ГЕРБ, а ИТН – на ДПС", заяви водачът на червената група.

Той смята, че първоначалните заявки на ИТН да участва в преговори за правителство, са били "лицемерно поведение", а хората на Трифонов никога не са имали намерение да работят за правителство и парламент. Свиленски определи днешната случка като тест, който е показал "кой от коя страна застава на разделителната линия на хората и партиите, които се борят с корупцията, и на тези, които искат да защитават корупцията".

Червените обаче трябва да са били наясно, че така ще се случи - все пак, парламентът отдавна не е под контрола на коалицията, събрана около "Промяната".

Слави Трифонов и хората му обичат да налагат впечатлението, че са бунтари, които се движат срещу течението. Горди и самотни, откровени в говоренето и директни в действията – така виждат (и представят) себе си.

Сега топката отива в полето на Румен Радев. От него зависи кога ще разпусне парламента и ще насрочи избори. "Отговорността е изцяло на президента - колкото иска, толкова да задържа мандата", отсече Свиленски. Така всъщност социалистите дори не взеха отношение по това колко дълго още ще може да работи Народното събрание.

По-късно драматичен коментар направи във Фейсбук соцлидерът Корнелия Нинова. "Направих всичко по силите си. Проявих търпение, търсих мостове, предлагах решения. Сега се разбира, че съм била права, но е късно. Утре връщаме мандата", констатира тя. "Яростта, омразата и желанието за бързо идване на власт на стария модел на управление от страна на ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане”, уби всяка възможност за държавническо и разумно решение за излизане от кризата. Оттук нататък отговорността е в ръцете на президента и на онези, които не проявиха никаква грижа за хората и грам мисъл за следващите месеци", обобщава Нинова виждането си за ситуацията.

 

ДА СЪРБАТ ПОПАРАТА

"Ние няма да подкрепим правителство, защото Христо Иванов (съпредседателят на ДБ - бел.а.) с онзи прекрасен запис провали преговорите. Оттук нататък парламент няма да има", заяви Тошко Йорданов от ИТН в кулоарите на парламента. Той прехвърли вината за неуспеха на третия мандат изцяло върху изтеклия запис на "Демократична България", заради който Слави Трифонов изтегли партията си от преговорите за съставяне на правителство. "Да си сърбат попарата. Този парламент така или иначе си заминава. Христо Иванов унищожи преговорите", категорично заяви Йорданов.

Зам.-шефът на ИТН беше недоволен и защото партията му е предложила варианти за решение за назначаване на нов шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), но те са били отхвърлени от бившите коалиционни партньори. "Предложихме им да оторизираме някой от членовете на КЕВР временно до избор на председател. Вторият вариант е председателят на НС да изпрати писмо до КЕВР, което да казва, че трябва да се изпълни решението на Конституционния съд, тоест председател трябва да е бившият шеф – Иван Иванов", обясни Тошко Йорданов. И допълни, че заради бившата коалиция, КЕВР остава с вързани ръце.

 

КЪМ ИЗБОРИ

"Отиваме на избори", обобщи ситуацията съпредседателят на ДБ Христо Иванов. "Това е резултат от партиен егоизъм, страшно дребнаво отношение към политиката в България на фона на наистина огромните предизвикателства, пред които е изправена страната, неадекватност и тежка безотговорност", допълни той.

 

 

Иванов заговори и за общо явяване на ДБ и ПП на изборите. 

 

УЗУРПАЦИЯ

"О едни записи видяхме, че десни болшевики, прегърнати с леви комунисти, се опитват по всякакъв начин да задържат узурпираната власт от задкулисието", коментира гръмко водачът на ДПС Мустафа Карадайъ в парламентарните кулоари.

По-късно той излезе с декларация от парламентарната трибуна, в която заяви, че политическите сили трябва да се стремят към постигане на нормалност след изборите, чрез диалог. "Но за да започне диалогът, трябва да спре лъжата по адрес на опонентите и да спре реставрацията на комунизма", допълни лидерът на ДПС. С последното Карадайъ визира вътрешният министър в оставка Бойко Рашков, когото движението обвинява в репресии спрямо активисти на движението по време на парламентарните избори миналата година.

 

ЗЛОРАДСТВО

"След тази година и половина не може да се говори за правова държава. Нито се спазва конституция, нито правилник", заяви Бойко Борисов пред журналисти по време на обиколка из страната. Той изрази недоумението си от това, че именно Корнелия Нинова, която два пъти е подавала оставка, има желание "да реди държавата".

Когато журналист му припомни, че самият той преди известно време заяви, че идеята за избори не е добра, бившият премиер отвърна: "Аз се шегувам с тия!". По отношение на възможността да работи с "Промяната", Борисов лаконично каза, че би работил с всеки, "който спазва девиза на Народното събрание "Съединението прави силата"".

"Шамарите, които народът им даде, това, което сега започва да излиза - кражбите и личното им облагодетелстване от газ, ток, служебните министри, като влязат и видят ужаса, много неща ще разказват", не скри злорадството си бившият премиер по адрес на правителството в оставка. И обобщи: "Всичко е толкова тъжно, че само смехът може да ни спаси."

Още по темата