Медия без
политическа реклама

ДБ и "Ние идваме!" извиха опашка за предизборна коалиция с ПП

27 Юли 2022
Асен Василев и Кирил Петков не могат да се оплачат от липса на интерес към тях.
БГНЕС
Асен Василев и Кирил Петков не могат да се оплачат от липса на интерес към тях.

Стопроцентовата вече яснота, че наесен ще има избори, стана причина две (засега) формации да поискат предизборна коалиция с ПП. Заявката първо дойде от ДБ, а след няколко часа "Ние идваме" пожела троен съюз и с ДБ. Любопитно е, че ПП все още няма регистрация като партия, делото по казуса в Софийски градски съд е насрочено за 5 август; но пък е далеч напред в социологическите проучвания спрямо другите т.нар. "протестни формации", което прави обясним интереса към нея. Отговор към момента от ПП няма.

Предложението за коалиция с ПП бе оповестено от Христо Иванов в разговор с журналисти. То предстои да бъде отправено. "Това е логично, от гледна точка на много голямото електорално припокриване, което има при нас. Ако мислим за хората, които трябва да представляваме, ние сме длъжни да им осигурим възможност да не се делят", мотивира се Иванов. Той призна, че до момента подобни разговори не са били водени. И изрази съмнение, че една предизборна кампания ще промени политическата ситуация в страната и поведението на водещите политици

Мотивът на "Ние идваме!" пък звучи така: "В продължение на политиката ни от последните три тура избори, проведени след протестите от 2020 г., смятаме за логично общото явяване на предстоящия извънреден парламентарен вот. Антикорупционна коалиция, обединяваща общите възможности, капацитет и воля, е отговорният начин да се изправим с лице срещу мафиотизацията на страната, икономическата и социална криза, както и външнополитическите рискове в условията на война, водена от режима на Путин. "Ние идваме!“ изразява убеждението си, че ролята на гражданите, занимаващи с политика, е първи да осъзнаят рисковете пред държавата и да вземат мерки, преди кризата да е засегнала всички граждани на България. Отговорно заявяваме, че ще предложим общо явяване на "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“, като естествено продължение на усилията на гражданите, които свалиха режима на Борисов". Позицията бе разпространена от лидерите на формацията Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. Отсъства оферта към доскорошната им съратничка Мая Манолова, която на 1 май си учреди своя партия ("Изправи се, България!").

Още за предизборните драми в страната: 

Партията на Слави Трифонов сложи прът в колелата на БСП, която се опитва да сформира ново правителство.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата