Медия без
политическа реклама

Цялата политическа класа трябва да почерпи Слави Трифонов

Тласкайки страната към предсрочни избори, той удовлетвори съкровеното желание на основните политически играчи

Колцина биха застанали зад шоумена днес?
Bulfoto
Колцина биха застанали зад шоумена днес?

Слави Трифонов и хората му обичат да налагат впечатлението, че са бунтари, които се движат срещу течението. Горди и самотни, откровени в говоренето и директни в действията – така виждат (и представят) себе си. В същата посока поеха и сега, след като изтече записът от сбирката на ДБ в парламента. Трифонов скочи на десните и „Промяната”, че лъжат и манипулират, за да го изкарат мафиот. И със замах разтури преговорите за кабинет с аргумента по-добре избори, отколкото „правителство на лицемерието”.

Позите и словесните изхвърляния му вършеха страхотна работа в миналото. Така беше през 2016 г., когато със своя референдум се промотира пред гражданите като борец за правда, изправил се срещу мафиотизираната политическа класа. И след това, като проби в парламента през 2021 г. - с лозунгите за „изчегъртването” на ГЕРБ от властта. За допитването всички отдавна забравиха, а партията на Бойко Борисов остава във видимо добро политическо здраве. Но Слави е тук, удържа мястото си в политиката и все така се представя в телевизията си и във фейсбук като непокорния, който изобличава и разбива задкулисните схеми на лошите политици.

Няма значение какви са мотивите на шоумена да изостави преговорите за правителство – дали са милиардите за пътното строителство, както повтаря премиерът в оставка Кирил Петков, дали е услуга към ГЕРБ и ДПС, както намекват десните, или просто нараненото му самолюбие. По повод на последното Корнелия Нинова не се стърпя и отвърна ядно "не сме в курс по психотерапия на Аз-а". 

Най-същественото е, че като тласна страната към предсрочни избори, той удовлетвори съкровеното желание на основните политически играчи. Защото, нека да бъдем честни – истинско, функциониращо правителство в настоящата ситуация не е възможно.

На първо място, кабинет не иска „Продължаваме промяната”. В момента, в който Асен Василев върна неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство, той и Кирил Петков започнаха да гледат към изборите. Какво по-различно можеха да очакват в настоящия парламент, след като постигането на мнозинство продължаваше да зависи от ИТН – партията, заради която падна кабинетът „Петков”?

 

Затова лидерите на „Промяната” се включиха с видима неохота в консултациите,

 

които президентът Румен Радев организира, преди да връчи третия мандат. В разговора с държавния глава Петков постави условието си за правителство – „Промяната” да не бъде поставяна в позиция, при която да „дадем всички обществени средства на шепа хора, които да ограбват населението”. Е, той вече беше причислил към „грабителите” не само ГЕРБ и ДПС, но и ИТН. И изведнъж се оказа, че БСП и ДБ очакват „Промяната” не само да седне на една маса с хората на Трифонов, но и отново да управлява с тях!

Това постави Петков и Василев в адски неудобно положение – да избират между правителство с „мафията”, както нарекоха ИТН, или да ходят на избори. Вторият вариант изглежда по-удобен за тях, особено след като получиха тласък в рейтинга заради прогонването на руските дипломати, късането на връзките с „Газпром” и непрестанните битки с „партиите на статуквото”. Но ако бяха  отказали да преговарят за кабинет, щяха да се изложат на критики, че проявяват безотговорност към тежкото положение на страната. Лоша ситуация – ни насам, ни натам! Тогава внезапно се намеси Трифонов и с 10-минутно изявление по телевизията си разби преговорите на пух и прах. Петков и Василев се оказаха свободни да отидат на избори и което е по-важно - няма да носят нито морална, нито политическа отговорност за провала на третия мандат.

 

Румен Радев също трябва да почерпи шоумена.

 

Президентът отдавна чакаше да дойде отново неговото време. Миналата година изкара 6 месеца като фактически ръководител на изпълнителната власт и на държавата, благодарение на двете си служебни правителства. Това беше една уникална за нашата парламентарна република ситуация, която се дължеше на поредица от слаби парламенти и достигналата небивали висоти некомпетентност и безотговорност на политиците. И тогава основната роля изигра ИТН – първо отказа да състави правителство, а след това предложи толкова неприятен вариант за кабинет, че не се намери кой да го подкрепи.

Докато партиите се блъскаха с рога, Радев уверено пое кормилото на държавата. Чрез служебните правителства назначи свои хора на всички нива на изпълнителната власт и получи възможност да дирижира вътрешната и външната политика на страната. Когато обаче дойде кабинетът „Петков”, всичко това му беше отнето. Възстановяването на президентската власт минава през падането на редовното правителство и нови предсрочни избори – това е условието, за да може Радев да назначи нов служебен кабинет. Сега това условие е изпълнено, отново благодарение на Трифонов и ИТН.

Списъкът с политиците, облагодетелствани от решението на шоумена, продължава.

 

За ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” е очевидно –

 

 

те драпаха за избори, направиха какво ли не, за да стигнат до тях, а накрая Трифонов взе, че ги прекара по краткия път.

Печели и БСП, която водеше преговорите за третия мандат. Предварителните очаквания бяха, че Радев е обрекъл мандата, като го даде на социалистите, които двукратно се провалиха със същата задача миналата година. Сега обаче Корнелия Нинова и хората й с чиста съвест могат да кажат: „Направихме всичко възможно, но Трифонов издъни работата”.

Даже ДБ излезе с предимство от ситуацията. Грубиянският опит да бъде компрометирана десницата, като се публикува скритата й политическа сбирка, я направи симпатична на поотдръпналите й се поддръжници. Едва ли случката ще помогне на ДБ за изборите. Тук всичко е толкова динамично, че за 2 месеца до изборите куп неща още ще се случат. Историята със записа и лицемерието, което боде най-много очите на Слави, е епохална само в неговата глава. 

Какво спечели Трифонов от всичко това? На пръв поглед нищо, освен че партията му все по-малко прилича на партия. ИТН вече стана пословична с това, че е напълно непредсказуема и е в състояние да провокира кризи буквално от нищото. Дори и да успее да влезе отново в парламента, кой ще поиска такъв съюзник? Бунтарското лустро на шоумена и сценаристите му е до време. Какъв бунтар си, ако удовлетвориш цялата политическа класа, както на практика направиха те?

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата