Медия без
политическа реклама

Трифонов: Не съм лицемерен като Хр. Иванов и това ме радва

ИТН се оплете в позицията си за Рашков и правителството

24 Юли 2022Обновена
Слави Трифонов с нова проповед във Фейсбук
стопкадър 7/8 тв
Слави Трифонов с нова проповед във Фейсбук

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов упрекна бившия си коалиционен партньор Христо Иванов, че е лицемерен. "Явно такива като Христо Иванов не се притесняват да бъдат лицемерни. Те просто се смятат за повече от другите. По незнайно какви причини обаче аз не съм като тях и честно да ви кажа - това много ме радва", написа в неделя следобед Трифонов във Фейсбук по адрес на съпредседателя на ДБ.

"Ръководителят на ДБ не притежава чувство за срам. В петък, без да знае, че камерите и микрофоните в парламента работят, обясни на съпартийците си отношението към мен и към „Има такъв народ“. От неговите думи ми стана ясно, че аз, колегите от „Има такъв народ“ и хората гласували за нас сме втора ръка хора. Нас ни приемат с отвращение, за да има коалиция. Ние трябва да се съгласяваме с всичко, което казват другите три партии, не трябва да имаме министри, не трябва да казваме колко некадърно и неадекватно е дадено решение, колко нефелен и конституционно неиздържан е даден законопроект. Трябва да си мълчим и да правим, каквото ни кажат, защото иначе ще ни обвинят, че сме с ГЕРБ и ДПС и край с нас", пише още Трифонов.

Позицията на ИТН по основните спорни въпроси с бившите им партньори остава неясна, в крайна сметка. Това пролича в различаващите се мнения, които изразиха водещи депутати от партията по въпроса за съставянето на правителство и за избора на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за председател на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ. Новото назначение на Рашков беше основното условие, което „Продължаваме промяната” постави, за да участва в преговори за кабинет, както и приемането на предложеното от формацията антикорупционно законодателство.

Против нови преговори по каквито и да било теми се обяви Станислав Балабанов пред Нова ТВ. Според него Рашков, като вътрешен министър, не е успял да извърши необходимите реформи в МВР и да държи под контрол подчинените си, които осигурявали "чадър" над виновника за тежката катастрофа в София. "Когато си върхът на иглата в тази държавна институция, ще носиш отговорност. Когато се случват толкова нелицеприятни за нас неща в публичното пространство, един минстър на вътрешните работи излиза и си подава оставката", отсече той. Депутатът се усъмни, че Рашков е постигнал каквото и да било в областта на антикорупцията. "Той няма една публична проява, която да доказва неговата борба с корупцията. Как за една година нямаше един арестуван висш чиновник за корупция?", попита реторично Балабанов. И категорично заяви: "Не, няма да го подкрепим!"

Малко по късно обаче съпартийката му Ива Митева заяви пред БНР: "Ако бъде направено предложението за Бойко Рашков и парламентът работи, ние ще го подкрепим." По думите й, странното около вътрешния министър в оставка е, че името му е било конкретно записано в проекта за управленска програма, който е бил обсъждан с ПП, БСП и ДБ. Затова от ИТН поискали да се зачеркне името.

За антикорупционното законодателство Балабанов повтори позицията на партията си, че внесеният проектозакон трябва много внимателно да се обсъди и преработи. Иначе, смята той, се изправяме пред риска бъдещият председател на КПКОНПИ да бъде отстранен от Конституционния съд, както се случи с настоящия шеф на КЕВР. За този и всички други недостатъци в предлаганото законодателство Балабанов обвини "един лош юрист от Министерския съвет". Веднага уточни, че има предвид Лена Бориславова - началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков. А Ива Митева заяви, че партията ще подкрепи проекта на антикорупционен закон, след като бъдат направени всички предложения по него.

Другият проблем за Балабанов е съпредседателят на ПП Асен Василев, когото соцлидерът Корнелия Нинова смята да предложи за министър-председател. С това в партията на Слави Трифонов катогорично не са съгласни. Според Балабанов името на Василев не е било обсъждано в преговорите за правителство, водени досега. Ако беше, ИТН щеше да напусне консултациите, твърди той. Балабанов отхвърли обвиненията, че партията му „потапя” пореден парламент. Той даже заяви, че ИТН е направила услуга на страната, като я е отървала от „жълтопаветните лицемери” – като имаше предвид „Демократична България”. Депутатът смята, че Нинова трябва да върне мандата още в понеделник. Той беше също толкова категоричен, че партията му няма да се върне на масата на преговорите през следващата седмица.

Митева оцени шансовете за кабинет като малки. В същото време обаче тя посочи, че ако съпредседателят на ДБ Христо Иванов им поиска прошка, ще видят дали нещо не може да се направи. Тази условност в говоренето на Митева очевидно противоречи на категоричността, с която се изразява Балабанов.

ЗАРАДИ РАШКОВ

Според Корнелия Нинова именно номинацията на Бойко Рашков е основната причина ИТН да напусне преговорите. Това сподели соцлидерът пред БНР. Тя посочи, че когато е била обсъждана проектопрограмата на кабинета, хората на Трифонов са настояли името на шефа на МВР да отпадне като кандидат за КПКОНПИ. Според Нинова ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" са се уплашили от желанието на ПП, БСП и ДБ да продължат "безкомпромисната борба с корупцията и дръпнаха ИТН". В същото време обаче, тя спомена, че по време на преговорите представителите на Трифонов са се държали "абсолютно коректно и диалогично".

Водачът на левицата заяви, че Националният съвет на БСП ще се събере в понеделник и вторник, за да обсъди какво да прави с оглед на новата ситуация. Официалното си решение социалистите ще обявят най-вероятно в сряда, защото преди това трябва да разговарят и с партньорите си ПП и ДБ след заседанието на съвета. Нинова напомни, че през септември м.г., когато партията й също получи третия мандат, всички са искали да го задържи възможно най-дълго, за да бъдат приети важни закони. На същото мнение е бил и президентът Румен Радев. "Сега се държи по различен начин. Интересно защо", зачуди се соцлидерът, но не направи предположения.

Христо Иванов - съпредседателят на ДБ, който говори пред БНР по-късно, посочи, че десницата е имала предвид човек с друг профил за ръководител на КПКОНПИ: с "не толкова богата политическа биография в миналото, по-професионален, по-неутрален". По думите му, начинът, по който Рашков плаши ГЕРБ-СДС и ДПС, обаче го "прави много подходящ за поста".

Десният политик сравни поведението на Слави Трифонов с дете, което се е обидило от начина, по който говорят за него съучениците му в тоалетната. Той допусна, че поведението на ИТН се дължи или на "тежка политическа неадекватност" или на превръщането на партията в инструмент, чрез който да се разруши възможността за политическа алтернатива на ГЕРБ-СДС и ДПС. Въпреки всичко обаче, Иванов смята, че трябва да се положат допълнителни усилия за съставянето на правителство, защото такъв е интересът на страната.

СЪДБАТА НА КЕВР

В сегашния случай, смята Корнелия Нинова, е необходимо време, за да бъде избран нов председател на енергийния регулатор КЕВР, след като досегашният му - Станислав Тодоров, беше отстранен с решение на Конституционния съд. Водачът на БСП обаче призна, че не може да каже по какъв начин трябва да се процедира по случая при новата политическа ситуация.

Христо Иванов също открои разрешаването на казуса с КЕВР като една от основните задачи, която стои пред политиците в момента. Това десният политик изтъкна като аргумент да се забави връщането на третия мандат обратно на президента. 

Радослав Рибарски - депутат от "Промяната", коментира по БНР след Нинова, че парламентарната енергийна комисия, която той оглавява, е в готовност да започне процедура по избор на нов шеф на регулатора. Но изтъкна, че за тази цел ще бъдат нужни поне 3 седмици. Кандидатури не са били обсъждани досега, твърди той. За ИТН той лаконично и огорчено заяви: "Такъв партньор не пожелавам на никого".

Даниел Митов, зам.-председателят на ГЕРБ-СДС, обаче напомни пред Нова ТВ за бившия председател на КЕВР Иван Иванов, който беше избран с подкрепата на бившите управляващи и беше сменен от "Промяната". Митов цитира неназовани конституционалисти, според които след решението на КС Иванов трябва да се върне начело на регулатора.

Последвайте ни и в google news бутон