Медия без
политическа реклама

Таен запис показа накъде вървят преговорите за кабинет

22 Юли 2022Обновена

Таен запис от заседание на парламентарната група на "Демократична България", проведено в сградата на НС, показва как се развиват преговорите за съставяне на правителството. Депутатите от ДБ се събрали в зала "Запад" след заседание на парламентарна комисия за Gemcorp. Комисията се провали, а след нея микрофоните и камерите не били изключени. Записът продължил и на партийната сбирка. За излъчването на заседанието се разбра от фейсбук статуси на депутати от ГЕРБ. ДБ потвърдиха, че този запис е автентичен.

На сбирката Христо Иванов изразява недоволството си от факта, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не желае да предложи нова управленска формула, защото била доволна от досегашните си позиции. Тя можела, но не пожелала да поиска други преговарящи от ИТН, ясна декларация, че досегашните министри на ИТН няма да бъдат предложени и дори можела да настоява ИТН да не участва с министри в новия кабинет. 

Според Христо Иванов, другата седмица преговорите може да стигнат до "късо съединение" и вероятно се отива към избори на 16 октомври. ДБ ще продължават да говорят публично опорните си точки - че това е технически мандат, че те само слушат и ще имат позиция, когато стане ясно кой ще е предложен за премиер. ДБ настоявали бъдещият министър-председател да има по-голяма възможност за избор на екип, а не да се трудоустрояват посочени по партийна линия. Нинова обаче не искала.

 

"През последните дни парламентарната група на ГЕРБ действа като диверсионна група. Откъде се снабдиха с този запис, как ни записаха и сега да излизат да коментират.... Изумен съм как се случи това", каза съпредседателят на "ДБ" Атанас Атанасов в предаването "Лице в лице" по бТВ. "Стафът" на парламента в голяма част е този, който беше назначен по времето на ГЕРБ. Досега такъв случай не е имало, някой да бъде записан по този начин", посочи Атанасов.

"Не виждам нищо скандално в изтеклия запис", коментира Владислав Панев, депутат от  ПГ на "Демократична България" пред БНТ. Според него камерата вероятно умишлено е била оставена да работи. Панев също подчерта, че администрацията на парламента е назначена по времето на управлението на ГЕРБ. "Показателно е, че Десислава Атанасова (шеф на ПГ на ГЕРБ) пуска фейсбук статуси още по време на заседанието на ДБ - тоест тя веднага знае за какво става въпрос", поясни депутатът. 

 

На официалната страница на ДБ вече е публикуван целият видеоматериал,  превърнал се в ябълка на раздора, със следния анонс: "Това е пълният запис, който се превърна в пропаганден материал. Откъси, извадени от контекста, и негови редакции се използват, за да се ескалира още по-дълбока политическа криза. Призоваваме всяка дума в пълния запис от заседанието на парламентарната група на “Демократична България” да бъде чута, осмислена и всеки сам да реши". 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата