Медия без
политическа реклама

БСП прехвърли на парламента отговорността си за правителство

Ако съберат мнозинство за програмата си, социалистите ще номинират Асен Василев за премиер

26 Юли 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Корнелия Нинова

Вместо сами да вземат решение дали да съставят правителство, социалистите ще прехвърлят тази отговорност на Народното събрание.

БСП ще внесе за гласуване в парламента проектите на управленска и законодателна програми, изготвени съвместно с ПП и ДБ. Ако се събере мнозинство, което да ги подкрепи, социалистите ще го приемат като сигнал да предложат кабинет. За негов премиера ще номинират съпредседателя на ПП Асен Василев. В случай, че такова мнозинство няма, още на следващия ден левицата ще върне мандата на президента Румен Радев.

С такъв план е излязла соцлидерът Корнелия Нинова на днешното заседание на Националния съвет на левицата. Предложението й очаквано е било одобрено – все пак съветът се доминира от нейните поддръжници.

Асен Василев вече е потвърдил, че е готов да приеме номинацията, съобщи Нинова на брифинг след съвета. Първото и основно препятствие обаче е гласуването на програмите. Те ще бъдат внесени в парламента под формата на проект на решение, което ще бъде обсъдено и гласувано в пленарната зала.

НА ПРОЩАВАНЕ

Прощален коктейл с всички служители от администрацията на Министерски съвет ще проведе в петък премиерът в оставка Кирил Петков, съобщи бТВ. Това по-скоро подсказва, че Петков се подготвя за предсрочни избори.

Междувременно стана ясно, че Асен Василев е излязъл в отпуск. Това изглежда странно на фона на желанието на БСП да го номинира за следващ премиер. Ако се готвеше да оглави кабинет, той едва ли щеше да отиде във ваканция точно сега.

Още по темата