Медия без
политическа реклама

Наличието на "хартиена коалиция" не уби мерака на ПП и ДБ за кабинет

Андрей Гюров покани утре лидерите на парламентарни групи за разговори около втория мандат

14 Дек. 2022Обновена
Топката е в ПП, в следващите дни ще има трескаво чудене как да бъде отиграна.
БГНЕС
Топката е в ПП, в следващите дни ще има трескаво чудене как да бъде отиграна.

Неблагоприятните политически условия (като например, че биха били зависими от ГЕРБ) не охладиха мерака на ПП и ДБ да предложат кабинет на малцинството. Веднага след провала на "проекта Габровски" в сряда стана ясно, че двете формации ще опитат правителство с втория мандат. А не така изглеждаха нещата преди около три седмици. Тогава ПП заяви, че бъде ли върната хартиената бюлетина, няма да предлага кабинет, ако получи мандата. Както е известно, "хартиената коалиция" не се трогна от заканата. После тя бе повторена няколко пъти, а ДБ взе да увещава ПП, че все пак следва да се опита.

Сега изглежда, че клетвите за отказ са история. ПП и ДБ официално твърдят, че ще предложат правителство. Неофициално се спряга жена за кандидат-премиер: Надежда Йорданова. Като мотив за рестарт на желанието се ползва и ветото, което президентът Радев наложи днес на изборните промени:

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента най-съществените промени в Изборния кодекс, прокарани от "хартиената коалиция" на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС (пълният текст на ветото - тук).

Също така стана ясно, че председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров е поканил с писмо колегите си от другите групи. Това е фактическият старт на преговорите за кабинет с втория мандат. Срещата би трябвало да се проведе в четвъртък. На нея Гюров иска да се обсъждат приоритети - законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост, за увеличаване на пенсиите и на минималната работна заплата, създаване на механизъм за разследване на главния прокурор и др. "ПП с подкрепата на ДБ сме готови да предложим правителство на малцинството с ясни приоритети", се казва в писмото. Приемането на тези законопроекти щяло да даде гаранции за възможноста за реализиране на кабинет. ПП настоява всички парламентарно представени формации да призоват президента да осигури достатъчно време преди връчване на втория мандат.

„Подаваме ръка за разговори, защото разбираме, че има позиции, които са твърди, но има и пречки, които могат да бъдат преодолени. Въпросът с Изборния кодекс е много прост, ветото на президента потвърди нашите притеснения - така приетите промени не повишават доверието в изборния процес. Има вариант да се намери правилно решение за промени в Изборния кодекс, това няма да стане на коляно и на среднощни заседания“, каза Гюров пред bTV.

Пред Нова телевизия пък говори Кирил Петков: „Готови сме да поемем отговорността. Днес входирахме всички законопроекти. Изпратихме писмо до всички политически партии. Ако утре политическите партии, които формират над 121 гласа, кажат, че са съгласни, веднага ще изпратим писмо до президента да ни даде време да ги гласуваме. Въпросът е дали има воля”. Той не потвърди името на Надежда Йорданова като кандидат за премиер.

В контекст на започващите преговори Петков каза още, че очаква БСП да подкрепи ветото на президента за изборните промени. На практика обаче не се знае как би станало това, след като БСП заяви днес, че няма намерение да променя позицията си.

Още за събитията днес, а и вижданията на Асен Василев и Христо Иванов около втория мандат:

Реакциите след бурните събития днес в парламента бяха разнородни. Имаше и протоколни суховати изказвания, и метафори, и находчиви шеги. Предложеният от ГЕРБ-СДС за премиер проф.
Последвайте ни и в google news бутон