Quantcast

Медия без
политическа реклама

Габровски: Злото победи и хората спечелиха

14 Дек. 2022Обновена
БГНЕС
Николай Габровски

Реакциите след бурните събития днес в парламента бяха разнородни. Имаше и протоколни суховати изказвания, и метафори, и находчиви шеги.

Предложеният от ГЕРБ-СДС за премиер проф. Николай Габровски коментира, че причините неговият проектокабинет да бъде отхвърлен са силните партийни интереси и партийни страсти. "На ринга излязоха доброто и злото. Хората заложиха на злото. Злото победи и хората спечелиха. Точно това се случи днес", заяви Габровски. Според него предложените министри са имали шанса да продължат "по друг начин в българската политика". "Това беше една гражданска иницатива, една гражданска смелост, която всички ние проявихме. Всички ние като професионалисти заложихме имената си в кабинет, който даваше надежда може би да тръгнем по един нов път", каза Габровски.

"Ако се развие най-вероятният сценарий, който е песимистичен, ще прекараме една година от избори в избори", прогнозира Габровски. И за пореден път повтори, че няма да участва в проектокабинет с третия мандат.  "Относно третия мандат – ние дадохме всичко от себе си в първия и той трябваше да се реализира. Всякакви комбинации и задкулисни договорки са нещо, с което не искаме нашите имена да се асоциират", категоричен бе Габровски.

 

Кабинет на малцинството

След като кабинетът "Габровски" не не бе одобрен, президентът Румен Радев трябва да даде втория мандат на следващата по големина политическа сила - "Продължаваме промяната".

Съпредседателят на ПП Асен Василев заяви, че продължават разговорите с "Демократична България" за съставяне на кабинет на малцинството. Очаква се преговорите да приключат в рамките на един-два дни. "С ДБ ще представим кабинет на малцинството, ако има гаранции, че той ще си свърши работата. Оттам нататък всяка парламентарна сила ще прецени дали иска да подкрепи този кабинет директно или индиректно“, каза Василев.

По думите му, ако парламентът иска да се отнесе сериозно към втория мандат, трябва законодателните актове, свързани с със законите за Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа, промени в спецслужбите и бюджета, да влязат в програмата на комисиите и в пленарната зала, "за да се види някаква воля за работа". "Надявам се да има достатъчно време да бъдат внесени от парламента тези девет гаранции, които са необходими, за да може един кабинет на малцинството да си свърши работата при липса на парламентарна подкрепа", каза Василев.

На въпрос дали при съставянето на кабинет с втория мандат ще се търси диалог по определени теми с ГЕРБ, ДПС и БСП, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори, че съществената тема е корупционният проблем. "Единственото нещо, за което сме настоявали, е този диалог да е сериозен – това, че си говорим за едно, да ни кара да мислим, че ще забравим да си говорим за големите неща като корупционния проблем", каза Иванов. 

 

Политическа физиономия

„Когато погледнем към правителството на Габровски като състав, той има много добри експерти. А и като програма има важни приоритети. Но липсва политическата физиономия“. Това пък бе коментарът на президента Румен Радев след отказа на парламента да подкрепи кабинета на ГЕРБ. Според него зад правителството трябва да стои ясна политическа отговорност. "Няма еднолична президентска власт, има неспособност на политическите партии да сформират правителство", каза още държавният глава, цитиран от БГНЕС.

 

Шега

"Вече си представях заглавията в медиите - Гълъб Донев отлетя от Министерския съвет", пошегува се служебният премиер Гълъб Донев. Той изрази надежда, че все пак редовен кабинет ще бъде излъчен.

Още по темата