Медия без
политическа реклама

ГЕРБ призова ПП-ДБ да не бяга от обща коалиция

Планът за 2024 г. е промяната да продължи, обяви съпредседателят на десницата Кирил Петков

Илияна Димитрова
Промяната се случва. Може би по-бавно, отколкото ни се иска, но се случва, каза бившият премиер Кирил Петков.

И в началото на новата парламентарна сесия днес управляващите отказаха да споделят плановете си за предстоящата ротация в кабинета, при която водещата роля в него трябва да поеме ГЕРБ-СДС. От партията на Бойко Борисов само дойде посланието, че членството в Шенген и в еврозоната зависят от успеха на рокадата, и косвено призоваха партньорите си от ПП-ДБ да не бягат от коалиция с тях.

ПП-ДБ: Бавна е промяната, но се случва

Похвали за досегашната работа на управлението и големи амбиции за следващите му действия – това беше първото послание на ПП-ДБ, с чиито мандат управлява правителството, в началото на новата парламентарна сесия. От десницата отново не споменаха нищо за ротацията.

"Промяната се случва. Може би по-бавно, отколкото ни се иска, но се случва", каза съпредседателят на дясното обединение Кирил Петков, който говори от името на парламентарната група. Като постижения на общото им управление с ГЕРБ-СДС и ДПС той открои осигуреното финансиране на общински проекти в цялата страна; бюджетният дефицит под 3 процента; промените в Конституцията, които, по думите му, са положили основите на истински независима съдебна власт.

Той отчете като успех "влизането в Шенген", макар че за българските граждани и бизнес падна контролът само по въздушните и морските граници, не и по сухопътните. Петков се похвали дори с "политически неутрална антикорупционна комисия", макар че новият закон за въпросната комисия предвижда съставът й да бъде тричленен, като така остави впечатлението, че има квота за всяка една политическа сила в сглобката.

"За 2024 г. планът е промяната да продължи", обяви бившият премиер. Конкретно той акцентира, че трябва да се променят институциите, които ''работят по стария начин''. И открои предстоящия избор на нови членове на държавните органи, избирани от парламента – включително, регулаторите, квотата на Народното събрание в ръководството на съдебната власт, както и членове на антикорупционната комисия.

ГЕРБ: Ротация и коалиция

Изненадващо депутатът Теменужка Петкова говори от името на ГЕРБ-СДС, вместо водачът на парламентарната група Десислава Атанасова. Петкова бегло засегна предстоящите промени във властта. Тя изтъкна, че усилията по Плана за възстановяване и устойчивост, както и пълноправното ни членство в Шенген, зависят от успешната ротация в кабинета.

Като принос на ГЕРБ-СДС за изминалата парламентарна сесия Петкова отбеляза приемането на държавния бюджет, както и поправките в Конституцията, които отчете като основа на съдебната реформа'. Според нея ''този факт е добра основа за стабилизиране на политическия, обществения и икономически хоризонт на държавата''. 

Без да споменава поименно, Петкова се обърна с упрек към ПП-ДБ: "Бягането от нормалните форми на политическо взаимодействие, каквито са коалиционното управление и поемането на ясни политически ангажименти пред обществото, не съдейства за генериране на обществено доверие към правителството и парламента."

ДПС: Евроатлантизъм и гражданско доверие

Най-важната промяна през 2023 г. беше възстановяването на конституционния модел, при който най-важните решения се взимат в Народното събрание. Това обяви зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев, който говори от името на парламентарната група на движението.

По думите му, през новата година ДПС ще работи за "утвърждаване на евроатлантизма като основополагаща концепция на политиката в България"; за осигуряване на членство в Шенген и еврозоната; повишаване на доходите и жизнения стандарт; осигуряване на ефективна работа на съдебната система.

Цонев подчерта, че връзката между хората и политическите партии е скъсана, и затова движението работи по нейното възстановяване, за да се върне доверието към партиите. Подобна теза развива и кандидатът за водач на ДПС Делян Пеевски. Самият той, макар че претендира да оглави партията, запази мълчание днес и остави на Цонев да представи плановете на ДПС.

БСП: Разглобяване на сглобката

Водачът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите, че през 2024 г. планират да си разпределят "порции във властта и овладяване на държавата през законите и Конституцията". Очаквано тя обърна внимание на демонтажа на част от паметника на съветската армия, което определи като "цинично, вулгарно, сектантско".

Голямото постижение на управляващите с пробива в Шенгенската зона Нинова окачестви като унижение за българския народ. Соцлидерът посочи, че едва 3 процента е стокообменът на страната ни по въздух и вода. "3 процента сте в Шенген, 97 процента – не сте", саркастично отбеляза тя. А започналата 2024 г. тя заплашително прогнозира, че ще бъде "годината на разглобяване на сглобката".

"Възраждане": Паметници и бойни полета

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се отклони от темата за прироритети и свършената през изминалата парламентарна сесия работа. Вместо това той засегна темата с демонтирания паметник на граф Игнатиев във Варна. Според лидера на националистите управляващите ''водят война срещу нас, българите'', както и че ''страната ни се е превърнала в бойно поле''. А човека, счупил паметника, окачестви като ''мерзавец, който залепи срамен знак на челото ни''. 

ИТН: Тотална издънка на правителството

В духа на порицанието премина и декларацията на ИТН. "2023 г. завърши с дупка в приходната част с 2.4 млрд. лв. Финансите на Асен Василев са тотална издънка'', заяви зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. Според него няма шанс страната ни да влезе в Еврозоната, защото икономиката на кабинета е проинфлационна. 

По повод Шенген Йорданов заяви, че България не е част от зоната и дори няма дата за присъединяване. ''Съгласихме се да приемем неограничен брой афганистански и сирийски бежанци. Хората на страната ще ги посрещнат подобаващо, а на вас (управляващите - бел.а.) ще дадат една добра физическа любов'', каза Йорданов. Министерският съвет обяви за дезинформация твърдението за огромен брой бежанци, които България била длъжна да приеме в замяна на вдигането на ветото от страна на Австрия за приемането на страната ни в Шенген.

Ключови думи:

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ротация