Медия без
политическа реклама

Паметникът на граф Игнатиев във Варна осъмна демонтиран

Общинската управа го е прибрала след посегателство

10 Яну. 2024ОбновенаНИКОЛАЙ ИВАНОВ
община Варна
Така изглеждаше паметникът днес, преди бюстът да бъде прибран.

Паметникът на граф Игнатиев във Варна в момента представлява постамент без бюст. Оказа се, че общинската управа го е демонтирала, защото преди това е бил обект на посегателство. Тя ще запази липсващата част до възстановяването му.

Действията са се развили през нощта и сутринта. В 9:10 ч. гражданин е сигнализирал  за вандалски набези - очевидно извършени по тъмно. Пристигналите на място общинари констатирали, че металните планки в основата на бюст-паметника са изкривени, вероятно с лост. Ръбовете били откъртени, винтовете - компрометирани. Нямало липсващи елементи. "Монументът е демонтиран и ще бъде прибран и съхранен, докато не бъдат отстранени повредите по него. След това ще бъде възстановен на мястото си", гласи още информацията на общинската управа. Кметството осъди хулиганските прояви, призова гражданите да не посягат върху паметници, автобусни спирки и т.н., а и да сигнализират при нередности. Скоро щяло да бъде монтирано видеонаблюдение на доста места в града, за да се предотвратяват подобни действия.

Успоредно има и информации, че бюстът директно е бил изтръгнат при вандалската проява. В района и в момента има видеонаблюдение. Очаква се лесно установяване на извършителя.

Паметникът на граф Игнатиев е разположен зад сградата на операта, до централния площад "Независимост". Посегателствата върху него са чести, включително навръх 3 март: 

Страстите около същността на датата 3 март - предимно виртуални и обект на политически спорове, във Варна имаха практическо следствие. С боя бе залят паметника на граф Игнатиев, намиращ се до централния площад "Независимост".

В следобедните часове брифинг дадоха Антония Йовчева, директор на „Културата и духовно развитие“ в община Варна, и зам.-шефът на местната полиция Атанас Михов. Йовчева обясни, че бюстът се съхранява на сигурно място и най-скоро ще бъде възстановен. А Михов - че на камерите се забелязва човек, който около половин час след полунощ отива до паметника и след 45 минути се оттегля. Но лицето му не се вижда. Работи се по установяване на самоличността. Задържан до изясняване на алибито е човекът, който заля паметника с боя на 3 март.

 

В ПЛОВДИВ

Междувременно пловдивските общински съветници Владимир Славенски и Йоно Чепилски, част от групата на ПП-ДБ,  внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия „Альоша“ да бъде демонтиран до края на 2024 г.

В проекта на решение се предлага „Альоша“ да бъде преместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около паметника. Общинските съветници изтъкват, че в момента това пространство е в занемарено състояние и че трябва да бъде направено по-привлекателно за хората от Пловдив и гостите на града.

Още по темата