Медия без
политическа реклама

Партиите в СОС пак не се сближиха кой да стане председател

Столична община има нов зам.-кмет по дигитализацията

28 Дек. 2023Обновена
Срещата бе инициирана от проф. Вили Лилков от "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО.
Срещата бе инициирана от проф. Вили Лилков от "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО.

Без никакъв напредък са приключили днешните преговори за избор на председател на Столичния общински съвет, стана ясно от изявленията на участвалите в тях. Разговорите бяха инициирани от общинските съветници проф. Вили Лилков от "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО. На събирането в Столична община присъстваха представители на ПП-ДБ - “Спаси София", ГЕРБ и ИТН. От името на най-многобройната група дойдоха Андрей Зографски и Цветомир Петров. От групата на ГЕРБ се явиха Георги Георгиев и Антон Хекимян, а ИТН изпратиха Пламен Данаилов и Димитър Данаилов.

Не се явиха БСП и “Възраждане", като от БСП-София вчера излязоха с позиция, че ще бойкотират срещата, тъй като на нея щяло да се договаря пренасянето на сглобката от Народното събрание между ПП/ДБ и ГЕРБ на местно ниво в СОС. След вече пет сесии общинският съвет в столицата не може да избере председател. Следващата сесия е насрочена за 11 януари 2024 г.

В хода на разговорите днес ПП/ДБ/СС са предложили на останалите групи да се обединят около едно име на общински съветник, който да бъде избран за временен шеф на общинския съвет. Целта е след това да започнат обсъжданията на бюджета на града за 2024 г., на план-сметката за чистотата и др. ПП/ДБ/СС отново предложили СОС временно да се оглави от най-възрастния общинар - Грети Стефанова, или от друг член на градския парламент, около който може да събере консенсус. Отговорът на ГЕРБ-СДС бил, че временен шеф на СОС не е приемлива формула и че изборът трябва да бъде направен на база управляващото мнозинство, което ще се сформира до 2027 г. 

След края на преговорите инициаторът Вили Лилков заяви, че очаква след Нова година да има нов кръг. „Оптимист съм, макар че тонът между ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС беше доста остър, но го приемам като добро начало. Смятам, че до 11 януари, когато ще е следващото заседание на СОС, ще имаме решение”, поясни Лилков. Според него ГЕРБ-СДС са предложили да има коалиционно споразумение, докато инициаторите на срещата и повечето от останалите участници са застъпили виждането за избор на временен председател до приемането на бюджета.

Другият домакин на срещата Карлос Контрера също поясни, че е бил поставен вариант за временен председател на СОС. 

Според Антон Хекимян от ГЕРБ на срещата ПП/ДБ/СС са продължили да предлагат още от същото, което са предлагали досега. "Те не са подготвени с никакъв вариант, освен някакво предложение за временен председател, което повярвайте, наистина изглежда несериозно, вече го коментирахме веднъж. Но ако е лошо за СОС да не работи за града и за общината, по-лошо нещо от временен представляващ гражданите няма, защото това означава още по-лошо управление", заяви той.

"ГЕРБ са конструктивни само на думи, пред камерите. Пет пъти им изпратихме покана за разговори, както и на останалите формации, и те пет пъти отказаха. Ние сме готови за разговори с абсолютно всички и отново ние търсим решенията. След като ГЕРБ не са съгласни да се избере временен председател, нека те предложат вариант", отговори Цветомир Петров от ПП. "В действията на ГЕРБ има някакво абсурдно противоречие. Хем казват, че ще са твърда опозиция, хем ни призовават да ги молим за подкрепа", допълни Андрей Зографски от "Спаси София".  

 

Иван Гойчев е назначен за зам.-кмет по дигитализация в Столичната община

Дигитализацията на София ще допринесе за изпълнението на няколко от ключовите управленски приоритети - прозрачност на администрацията, улеснено ползване за екипите и гражданите.

В новата си роля на заместник-кмет по дигитализацията Иван Гойчев вярва, че може да помогне с управленския си и оперативен опит и заедно с колегите си от Столичната община да продължат развитието на града в полза на гражданите с все по-ефективни системи и автоматизирани услуги.

Иван Гойчев има над 20 години опит в развитието на софтуерни решения за финансовата, самолетната, строителната и облачните индустрии, които успешно се развиват като установени международни компании.

Бил е и мениджър в Амазон AWS, където води екипи на три континента. Бил е главен технологичен директор на КоБилдър, норвежка компания с изцяло български софтуерен екип, за развиването на глобална платформа за обмен на структурирани данни в строителните проекти с цел по-зелена строителна индустрия.

В свободното си време разработва на доброволни начала Подкрепи.бг – прозрачна open-source дарителска платформа, която всички доброволци заедно могат да подобряват и развиват.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата