Медия без
политическа реклама

Борисов: Първият мандат е единственият възможен

Денков смята, че експертните кабинети са смокинов лист за безобразия

20 Юни 2024Обновена
Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.
Илияна Димитрова
Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.

Избирането на Рая Назарян от ГЕРБ-СДС за председател на парламента отключи възможността за продължаване на преговорите за състав на правителство. Герберският лидер Бойко Борисов обаче каза за пореден път, че първият мандат, който по традиция президентът Румен Радев трябва да връчи на ГЕРБ-СДС като най-голяма политическа сила, е ''единственият възможен''.

''Изборът на председател на Народното събрание в лицето на Рая Назарян дава зелена светлина пред конституционните процедури – първи, втори, трети мандат. Ние се концентрираме върху първия мандат, той е единственият възможен. Имаме преговорен екип и смисъл по политики'', заяви Борисов, видимо доволен, че Назарян оглави парламента. Това стана с подкрепата на гласовете на ИТН.

Герберският лидер не пропусна да благодари на ИТН, чийто лидер Слави Трифнов вчера обяви, че партията му няма да подкрепи нито правителство с първия мандат на ГЕРБ, нито с втория на ДПС. Днес зам.-шефът на партията Тошко Йорданов заяви, че за да започне президентът с връчването на мандатите, парламентът трябва да заработи, което до днес беше невъзможно заради липсата на председател. Борисов обаче даде да се разбере, че не би върнал ''жеста'' на ИТН, защото ГЕРБ-СДС не са искали такъв от тях. И допълни, че е очаквал подобен жест от ПП-ДБ. 

На въпрос дали ще участва лично в консултациите при президента Румен Радев Борисов отговори, че ''може и да участва, а може и да не участва''.

Според бившия премиер и настоящ депутат от ПП-ДБ Николай Денков все още е твърде рано да се говори как дясното обединение би постъпило, ако получи третия мандат, който обикновено се дава на политическата сила, която президентът избере. Относно пък настояването на ИТН за екпертен кабинет, ако третият мандат отиде при тях, Денков заяви, че ''експертните кабинети без ясна политическа отговорност са прекрасен смокинов лист, зад който могат да се правят много безобразия''. 

Лидерът на ИТН Слави Трфинов пък оправда избора на Рая Назарян за председател на парламента с ''нелепите поправки на Конституцията, осъществени от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС''. И отново повтори, че партията му няма да подкрепи нито правителство на ГЕРБ, нито на ДПС. 

 

Последвайте ни и в google news бутон