Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и БСП затвърдиха мнозинството си в комисиите на СОС

Двете групи си разиграха шефските места на 9 от 14-те постоянни органа

22 Февр. 2024
 ГЕРБ-СДС ще управляват комисиите по финанси, по икономика и дигитална трансформация, по култура и образование, по обществен ред и сигурност и за борба с корупцията.  
Илияна Димитрова
ГЕРБ-СДС ще управляват комисиите по финанси, по икономика и дигитална трансформация, по култура и образование, по обществен ред и сигурност и за борба с корупцията.  

Групите на ГЕРБ-СДС, БСП и по-малките формации в Столичния общински съвет - ИТН, "Синя София" на Вили Лилков, отцепниците от "Възраждане" и Карлос Контрера от ВМРО, повториха избора на председатели и състав на постоянните комисии в градския парламент. Така те потвърдиха превъзходството си над най-голямата група в СОС- тази на ПП/ДБ/"Спаси София". За пръв път съставът на комисиите бе гласуван на 8 февруари, но впоследствие областният управител на София Вяра Тодева върна резултатите заради нарушения на правилника на общинския съвет.

Днес решението бе препотвърдено в почти същия вид, в който бе гласувано преди 2 седмици, като докладът отново бе внесен от Карлос Контрера. С гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН, Синя София", изключените от "Възраждане" и на ВМРО групата на ГЕРБ-СДС запази шефските места в ключовите комисии по финанси и бюджет, по икономика и дигитална трансформация и по култура и образование. Димитър Вучев оглави финансовата, Прошко Прошков - икономическата, а бившият зам.кмет по културата Мирослав Боршош ще е начело на комисията по култура и образование. Втората по големина група в СОС ще ръководи и комисията по обществен ред и сигурност, за чийто председател бе избрана Ваня Тагарева. Антон Хекимян пък оглави комисията за борба с корупцията.  

БСП запази председателските места на транспортната комисия, на комисията по здравеопазване, по местно самоуправление и нормативна уредба (т.нар. правна), както и на тази за връзки с гражданското общество. Транспортната се оглавява от Иван Таков, който е и шеф на БСП-София, здравната - от Ваня Григорова, правната - от Иван Виделов, а тази за сигнали и жалби от граждани - от Николай Велчев. 

Единственият общински съветник от групата на социалистите, които гласува против разпределението на комисиите, бе Войслав Тодоров, който е представител на коалиционния партньор на БСП в СОС - "Изправи се БГ". Тодоров не подкрепи групата и на предишното заседание на 8 февруари. Днес той отново взе думата и заяви, че с гласовете си представителите на БСП подменят вота на софиянци ГЕРБ да не управлява повече София и спомагат за връщането на партията на Бойко Борисов във властта "през задната врата". "Хората гласуваха да се осветли корупцията в Столична община и да се започне по различен начин. Гласуваха да разнищим защо в общинско предприятие като "Софекострой" ГЕРБ изляха милиони чрез инхаус поръчки, а то продължава да трупа рекордни загуби. Опасявам се, че с председатели на икономическата и стопанската комисия от ГЕРБ това няма да се случи. Хората искат да знаят защо след 18 години управление на ГЕРБ за 10 000 деца все още няма места в детските градини, но с шеф на образователната комисия от ГЕРБ се опасявам, че и за това отговори няма да получим. Софиянци искат за знаят защо част от Борисовата градина беше заграбена още преди да е готов устройствения план на парка", коментира Тодоров.

"Вашата критика е абсолютно легитимна като право на гражданска и политическа позиция, но нека не въвеждаме гражданите в заблуждение, че председателите на комисии могат да решат всички тези въпроси, които вие поставяте", отговори му Карлос Контрера.  

3-членната група на ИТН запази председателя си в комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, която ще се ръководи от Димитър Данаилов.  

Важни комисии получиха и т.нар. отцепници от "Възраждане". Бившият член на групата на партията на Костадин Костадинов Севделина Петрова запази шефското място в комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика. През нея минават всички доклади на главния архитект на Столична община. Бившият възрожденец Красимир Гълъбов, който вече е независим общински съветник, оглави комисията по екология.

"Мнозинството на опозицията" в общинския съвет даде на ПП/ДБ/"Спаси София" две комисии - за децата, младежта и спорта и по международно сътрудничество и туризъм. Първата се оглави от Димитър Шалъфов, а втората - от Цветелина Симеонова - Заркин. Първоначално докладът на Контрера предвиждаше ПП/ДБ/СС да получат шефското място и на комисията за борба с корупцията, но предложената Бонка Василева си направи отвод и тя скорострелно бе дадена на Антон Хекимян. 

В хода на сесията Борис Бонев от "Спаси София" обяви, че вчера групата му е внесла алтернативно предложение за разпределение на членовете и шефовете на комисиите, което отразява по-справедливо съотношението на силите в СОС. Бонев заяви, че в тяхното предложение ГЕРБ-СДС ще имат 29 на сто тежест в комисиите при положение, че в СОС имат 20 на сто от общинските съветници. Вносителят на другия доклад Контрера обаче обяви, че не е запознат с проекта на ПП/ДБ/СС и няма да го подкрепи. Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС каза, че неговата група също няма да подкрепи доклада на Бонев, тъй като с действията си той и неговата група вече е успяла да обедини "непримирими опоненти" като ГЕРБ-СДС и БСП. 

На днешната сесия бе прегласуван и изборът на заместник-председатели на СОС. Заместници на Цветомир Петров от ПП/ДБ/СС стават Бойко Димитров от същата коалиция, Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Диана Тонова от БСП, Вили Лилков от "Синя София" и независимата Севделина Петрова.

Призив

След сформирането на комисиите лидерът на "Спаси София" Борис Бонев критикува решението на друга партия от коалицията - "Продължаваме промяната", да приеме двете председателски места. Както е известно, Димитър Шалъфов и Цветелина Симеонова - Заркин, които огравиха комисиите за младежта и спорта и по международни отношения, са общински съветници от ПП. Бонев коментира, че решението за Шалъфов и Заркин е взето от националното ръководство на ПП. Лидерът на "Спаси София" призова това решение да бъде преразгледано и двамата да се оттеглят.

"Призоваваме ръководството на ПП, спускащо решения в СОС, да преосмисли поведението си, както и ролята на СОС и да разбере, че общинските съветници са пряко избрани от гражданите на София, за да вършат работа и да решават проблемите на софиянци, а не да решават вътрешнопартийни спорове и да осигуряват вътрешнопартийни амбиции. Със съжаление казваме, че намираме решението на ръководството на ПП да се задържат двете председателски места на комисии, които всички общински съветници знаят, че са второстепенни, за неправилно. По този начин се легитимира узурпирането на СОС от ГЕРБ и БСП. Не можем да се съгласим с подобен тип действия", заяви Бонев. 

  

   

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата