Медия без
политическа реклама

ПП вече дава заден за кабинет на малцинството

Перспективата започна да избледнява още на следващия ден, след като заедно с ДБ бе обявено намерението за правителство с втория мандат

Андрей Гюров
БГНЕС
Андрей Гюров

Перспективата ПП и ДБ да създадат правителство на малцинството започна да избледнява още на следващия ден, след като те обявиха такова намерение. От ПП всъщност нямат намерение да реализират втория мандат за съставяне на кабинет, ако останалите формации в парламента откажат да приемат условията, които заедно с десницата поставиха вчера. Това уточни Андрей Гюров - водачът на депутатите на ПП, в интервю пред Нова ТВ. По-късно той повтори същото в декларация от парламентарната трибуна.

ПП и ДБ направиха директна обща заявка за съвместно управление чрез правителство на малцинството. Това стана на съвместен брифинг на лидерите на двете формации, който се проведе на обед в парламента.

Преди всичко става въпрос за искането им да не се приемат поправките в Изборния кодекс, които "хартиената коалиция" на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС се опитва да прокара. Това очевидно няма да се случи, тъй като в началото на днешното заседание на парламента трите политически сили наложиха разглеждането на промените да влезе в дневния ред. Гюров повтори и другите мерки, за които ПП и ДБ поискаха гаранции, че ще бъдат одобрени в Народното събрание - съдебната реформа, проект за бюджет за следващата година, законопроекти за еврозоната и Шенген, и др.

Разглеждането на скандалните промени в Изборния кодекс, налагани от „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, изглежда ще се проточи дълго време.

"Ако парламентарните сили искат правителство, което да върши работа за България, то тогава имат всички основания да ни подкрепят. Политическите лидери в последните години са свикнали да играят на сигурно. Единствената им цел е да изкарат някой друг виновен за това, което се случва в България", каза от своя страна Владислав Панев, зам.-председателят на групата на ДБ в парламента.

На конкретния въпрос дали, ако днес в Народното събрание се гледат промените в Изборния кодекс, ПП ще се откаже от мандата, Гюров отговори категорично: "Точно така. Това е, което ние казахме – или изтегляне, или отхвърляне на Изборния кодекс. Ние предлагаме механизъм – временна комисия, която да се занимае с адекватни промени в Изборния кодекс, но не по начина, по който това бе направено сега", заяви председателят на парламентарната група на ПП. С това той има предвид продължилото 18 часа заседание на правната комисия, по време на което ГЕРБ, ДПС и БСП обезмислиха машинния вот.

Съставянето на работещ кабинет изглеждаше далеч по-постижима цел вчера, когато на съвместен брифинг на ПП и ДБ дадоха заявка, че са готови да управляват съвместно чрез правителство на малцинството. Те определят този вариант като възможен, само ако приоритетите им получат парламентарна подкрепа.