Медия без
политическа реклама

Над 7000 бежанци от Украйна вече са влезли в България

ЕС дава право на избягалите от войната да останат и работят до 3 години

28 Февр. 2022
ЕПА/БГНЕС

Общо 7373 украинци са влезели в България през граничните пунктове с Румъния - при Русе, Дуранкулак, Кардам и Силистра, от полунощ на 24 февруари до 8:00 часа тази сутрин.

Това съобщи пред БТА говорителят на главна дирекция "Гранична полиция" Лора Любенова. 

Тя уточни, че в страната са влезли 1834 моторни превозни средства с украинска регистрация. От всички украински бежанци, досега само четирима са подали молба за хуманитарна закрила у нас. Повечето казват, че отиват при роднини, приятели, показват на границата и резервация за хотели, обясняват от "Гранична полиция".

Европейският съюз вече гласува на бежанците от Украйна да се даде правото да останат и да работят в която и да е от страните в ЕС за период до 3 години, без да минават през процедура по одобрение. Досега в страни от Евросъюза са влезли над 370 000 украинци, но в европейските институции има нагласа бежанската вълна да нарасне до няколко милиона човека.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: "ние подкрепяме нашите членки от Източна Европа за приемането и грижите за тези бежанци".

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) вече увери правителството, че българският бизнес e готов да наеме на работа 200 000 украински граждани, които потърсят и получат закрила у нас.

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) увери в отворено писмо до правителството, че българският бизнес e готов да наеме на работа украински граждани, които потърсят и получат закрила у нас.

 

Ключови думи:

война, Русия, Украйна, бежанци

Още по темата