Медия без
политическа реклама

Бизнесът: Можем да дадем работа на 200 000 бежанци от Украйна

Бивш руски военен покани в апартаментите си в Поморие хора от нападнатата държава

28 Февр. 2022Обновена

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) увери в отворено писмо до правителството, че българският бизнес e готов да наеме на работа украински граждани, които потърсят и получат закрила у нас.

"На база на предишни проучвания, анализи на нивото на безработица и тенденциите на пазара на труда, като се вземе предвид нивото на образование и квалификация, считаме, че на пазара на труда биха могли да се наемат около 200 хиляди украински граждани", се казва в писмото.

Бизнесът обаче обръща внимание на тромавата процедура по предоставяне на международна закрила. Според процедурите такива лица може да започнат работа едва три месеца след подаване на молбата за закрила. "Предлагаме българското правителство да разработи целева програма, насочена към намаляване на сроковете за получаване на бежански или хуманитарен статут за украински граждани, която да действа за ограничен период от време, като позволи нормални условия на живот и труд на украинските граждани", настояват работодателските организации. Те подчертават още, че държавата трябва да поеме и част от средствата за издръжката за определен период от време. 

Междувременно социалното министерство пусна информация за условията, при които граждани на Украйна могат да работят в България:

- ако става дума за хора от български произход, те могат да се регистрират в Агенцията по заетостта със съответните документи, доказващи този произход. Трябва да имат и трудов договор с местен работодател за период от минимум 6 месеца. Още за тези процедури може да се прочете тук;

- украинските граждани имат право на сезонна работа до 90 дни в селското, горското и рибното стопанство, хотелиерството и ресторантьорството в България без прекъсване в рамките на 12 месеца. За целта е необходима регистрация в Агенция по заетостта въз основа на подадена от работодателя декларация. Допълнителна информация може да се прочете тук;

- украинските граждани, които са подали молба за международна закрила и производството не е приключило до три месеца от подаването на молбата поради независещи от тях причини, имат право да работят в България без разрешение за работа до приключването на процедурата. Декларирането на заетостта на украинци, ползващи се с права по Закона за убежището и бежанците се извършва от местния работодател, който ги е наел с трудов договор. Допълнителна информация - тук;

- украинци и членове на техните семейства с предоставено право на убежище или с предоставена международна закрила в България имат право да работят у нас без разрешение за достъп до пазара на труда. Хората, които имат статут на бежанец или хуманитарен статут, могат да се регистрират като търсещи работа в дирекция „Бюро по труда” по постоянен или настоящ адрес на пребиваване.

 

ОЩЕ ИСКАНИЯ

Успоредно с мерките за справяне с хуманитарната криза, бизнес организациите настояват още за спешни мерки за предотвратяване на енергийна криза. Това трябва да стане с удължаване на срока на действие на компенсациите за небитовите потребители на електроенергия за месеците от април до юни включително.

Бизнесът настоява още замразяването на цените на тока за домакинствата да бъде прекратено от началото на април като според тях около 5% увеличение на цената ще е постижимо и поносимо.

Работодателските организации смятат, че не трябва да се ограничава износа на електроенергия, но печалбите от този износ трябва да отидат за компенсиране на бизнеса и домакинствата. В същото време те настояват да се спрат продажбите на газ от хранилището в Чирен и страната да се запаси с необходимите количества горива.

Предприемачите предлагат още мерки за подпомагане на българските компании от загубата на международни пазари и затруднени транспорти връзки заради войната в Украйна. Като например увеличаване на дела на безвъзмездната помощ на предприятията в Националния план за възстановяване и устойчивост и осигуряване на алтернативни транспортни връзки към зони, близки до военния конфликт.

 

ЛИЧНО

Бивш руски военен, който притежава апартаменти в Поморие, изяви готовност да ги предостави на бежанци от Украйна. Той се казва Константин Утешев, занимавал се е преди със строително военно инженерство. Той разказа пред бургаския сайт "Флагман",  че отишъл днес при нотариус в градчето по други дела, но попитал какви документи следва да разпише, за да предостави подслон за бежанци. Носил си прилежно бумагите на имотите. Става дума за 11 апартамента в местен комплекс. Обяснили му, че не е нужно да прави нещо документално. Утешев разказа още, че имал приятели от Херсонска и Черказка област, които веднага поканил след началото на конфликта, но те отказали. Съобщил им, че е готов да приеме други хора, стига да поискат. Според Утешев има доста руснаци като него в Поморие и Несебър, потресени от войната и предоставили подслон на хора от Украйна.

 

ОБЩИНИ

Една по една се увеличават българските общини през последните часове, обявили готовност да приемат бягащи хора от Украйна и да ми окажат помощ - София, Пловдив, Варна, Русе, Хасково, Враца, Поморие и т.н. Сгради се почистват и подготвят за целта. Тече и организация, чрез която хората да се разпределят по лични домове.

Още по темата