Медия без
политическа реклама

Лондон обяви 5 крути мерки за намаляване на имиграцията

Сред тях са по-висок праг на заплащане за получаане на виза и плащане на над 2 пъти повече за достъп до здравеопазване

04 Дек. 2023
Британският министър-председател Риши Сунак (вляво), външният министър Дейвид Камерън (в центъра) и вътрешният министър Джеймс Клевърли (вдясно)
БГНЕС/ЕПА
Британският министър-председател Риши Сунак (вляво), външният министър Дейвид Камерън (в центъра) и вътрешният министър Джеймс Клевърли (вдясно)

Британското правителство обяви нов план от пет точки за намаляване на имиграцията, който включва забрана за болногледачите да вземат със себе си членове на семейството и по-висок праг на заплащане, за да могат хора от чужбина да кандидатстват за виза за квалифицирани работници, предава БНР.

Министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли бе подложен на натиск, след като пое поста преди три седмици да демонстрира, че ще действа с твърда ръка за намаляване на имиграцията.

Консерваторите бяха разгневени след като Върховнияj съд отхвърли тяхната схема за депортиране на търсещи убежище в Руанда и рекордната нетната миграция от 745 000 през последната година.

Във Великобритания законопроектът за нелегалната миграция ще стане закон, след като правителството спечели последната серия от гласувания в Камарата на лордовете.

Клевърли нарече в парламента плана от пет точки "най-стабилният", предлаган досега от което и да е правителство.

Първо, чуждестранните болногледачи няма да могат да водят със себе си членове на семействата, за да се сложи край на злоупотребите с издаването на този вид специална виза.

Второ, променя се минималната заплата за виза за квалифицирани работници от 26 200 на 38 700 паунда, макар и на този етап да се прави изключение за болногледачите и здравните работници.

Британският премиер Риши Сунак обмисля ограничения за чуждестранни студенти, които пристигат в страната със свои близки и учат за "нискокачествени" образователни степени, предаде БТА.

Трето, ще бъде преразгледан списъкът на правителството с професии, в които има недостиг на персонал, като се очаква намаляване както на професиите, така и на бройките.

Четвърто, минималният праг за семейна виза също ще бъде повишен до 38 700 паунда, за да се гарантира, че хората водят само лица, които могат да подкрепят финансово.

И пето, затягане на ограниченията за довеждане на членове на семействата със студентска виза.

Британският министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман ще заяви днес в реч, че правителството трябва да намали имиграцията преди следващите общи избори, защото Великобритания е станала твърде "зависима" от чуждестранна работна ръка, предава БНР.

Джеймс Клевърли допълни също, че имигрантите ще трябва да плащат над два пъти повече, за да могат да ползват услугите на националното здравеопазване.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата