Медия без
политическа реклама

МВР рязко повишава отнетите контролни точки при пътни нарушения

Ще се взимат 10 точки за каране в аварийната лента на магистрали, а при алкохол ще се стига до отнемане дори на по 20 точки

16 Яну. 2023
Илияна Кирилова

За каране в аварийна лента на магистрала ще се отнемат 10 точки, а за шофиране след употреба на алкохол може да се стигне до взимане на 20 точки. Това предвижда проект за промени в Наредба № Iз-2539 от 17 декември 2012 г., изготвен от МВР и пуснат за обществено обсъждане на правителствения Портал за обществени консултации.  

Наредбата определя максималния размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, списъка на нарушенията, при извършването на които от наличните контролни точки на водача, извършил нарушението, се отнемат точки съобразно допуснатото нарушение. В момента максималният размер на контролните точки за отчет на извършваните нарушения на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) е 39. При първоначално издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство притежателят му получава 26 контролни точки, които също стават 39 след придобиване на 24 месеца стаж като водач.

Със сегашният проект са предложени група от нарушения, за които до този момент не са отнемани контролни точки, както и е завишен размера на отнеманите точки за определени нарушения. Според авторите на измененията, те се налагат намаляване на пътнотранспортния травматизъм.

МВР ще пусне мощни немаркирани автомобили, оборудвани с камери, които ще записват агресивното поведение на водачи на високоскоростни луксозни коли по магистралите и скоростните пътища.

Управлението на МПС от водачи след употреба на алкохол е сред най-опасните деяния, застрашаващи безопасността на движението по пътищата, тъй като намалява възможностите на водача да възприема нормално пътната обстановка, забавя неговите реакции, повишава неговото самочувствие, пишат от МВР.  Затова и по отношение на управление на моторно превозно средство след употребата на алкохол са диференцирани точките, които се отнемат за двата нови интервала на концентрация на алкохол в кръвта, от 0.5 на хиляда до 0.8 на хиляда и от 0.8 на хиляда до 1.2 на хиляда, съответно 8 и 12 контролни точки.

Завишен е размера на отнеманите точки за повторно нарушение, свързано с каране след употреба на алкохол - от 15 на 20 точки, Повече точки  ще се взимат и от тези, които откажат кръвни проби за алкохол и наркотици - от 12 на 15 точки.

След като само преди няколко дни стана ясно, че не са събрани повече от 109 млн. лв наложени глоби за повече от 1,4 млн.

Въвежда се нова санкция - за движение в лентата за принудително спиране по автомагистрала. В тези случаи ще се отнемат 10 контролни точки. Движението в лентата за принудително спиране по автомагистрала е изключително опасно нарушение поради застрашаване живота на пътниците в спрелите принудително по някаква причина МПС и възпрепятстване движението на автомобилите от спасителните служби, в случай на тежко пътнотранспортно произшествие или друг инцидент, аргументират се авторите. Завишава се броя на отнеманите точки за нарушение и за водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път - от 10 на 15 точки. При повторност на нарушенията с лентата и насрещното, санкцията става 20 точки.

Има завишаване на санкциие и при неправилно изпреварване. "Изпреварването е една от най-опасните маневри, като неправилното й извършване често завършва с челен удар. Опасността означава, че някой друг участник в движението е принуден да извършва спасителна маневра. Затова, за неправилно изпреварване, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението се увеличават отнеманите контролни точки от 10 на 13", пишат от МВР.

Предлага се повишаване на санкции, свързани със скоростта. "На следващо място, превишаването на разрешената скорост е изключително опасно нарушение. В статистиката, по причина скорост, се регистрират над 30% от всички смъртни случаи. Скоростта, по време на произшествието, оказва пряко влияние върху тежестта на получените травми. В тази връзка се завишава броя на отнеманите точки от 12 на 18 за превишаване на разрешената максимална скорост в населени места с над 50 км/час от водачи на МПС за обществен превоз на пътници и товари", пишат от МВР.

Още по темата