facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

МВР поиска да връчва пътните глоби на табло за обяви и в Интернет

Вътрешното министерство и агенцията за пътна безопасност внесоха проектозакон
1 407
 Илияна Кирилова

След като само преди няколко дни стана ясно, че не са събрани повече от 109 млн.лв наложени глоби за повече от 1,4 млн. пътни нарушения, МВР и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ започнаха рекламна кампания на проектозакон, с който тези наказания да станат неизбежни. Този проект със сигурност обаче ще предизвика много спорове, като се има предвид, че предвижда например дори възможност за връчване на глобата на табло за обявление или на интернет страница на областна дирекция на МВР. 

С документът се предлага и цялостна промяна на реда за установяването на нарушения на закона за движение по пътищата (ЗДвП), като се съкращава процедурата по налагане на административната санкция. Сега голяма част от констатираните нарушения се установяват с акт за установяване на административни нарушения (АУАН). След това налагането на глобата се извършва с наказателно постановление (НП). Това затруднява цялостния процес, тъй като наказанието влиза в сила едва след неговото връчване и изтичане на срока за обжалване (или след потвърждаване от съда при обжалване). Използва се и допълнителен административен ресурс от контролните органи за връчване на наказателните постановления на нарушителите, аргументират се авторите на проекта.

С предложените изменения установяването на нарушението и налагането на наказанието ще се осъществява в една административна процедура, с издаването на един документ – фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание, което ще може да става непосредствено при констатиране на нарушението. С него ще може да се налага и наказание лишаване от право да се управляват моторни превозни средства, както и да се отнемат контролни точки за отчет на извършените нарушения.

Съставеният фиш ще може да бъде обжалван в 14-дневен срок. Ще се въведе система за насърчаване на добросъвестните платци с регистрирани нарушения по ЗДвП. Ще се даде възможност на нарушителя в 14-дневен срок от връчването на фиша да заплати наложената глоба/имуществена санкция с намаление: в размер 70 на сто от предвидената стойност. След изтичане на този срок се предвижда 1 месец, в който санкцията трябва да се заплати в пълен размер. Ако в този период не се събере наложената глоба, то тя ще бъде изпращана в НАП за принудително събиране.

Улесняват се и процедурите по съобщаване и връчване на документите, с които са наложени санкциите (в това число и за установените с технически средства). Това ще става присъствено – при съставянето им или с препоръчано писмо с обратна разписка, или с две посещения на адреса на нарушителя през седем дни, при които се поставя писмено уведомление на пощенската кутия или вратата му. Предвижда се и връчване на издадените административни санкции да може да става при осъществяване на административно обслужване от МВР – например при изваждане или подновяване на лични документи, регистрация на МПС и др.

На интернет портала на МВР ще се създаде и възможност всеки гражданин доброволно да регистрира свой електронен адрес, на който издадените административни санкции да бъдат изпращани, пишат авторите на проекта. В случай, че нарушителят не може да бъде открит по никой от гореописаните начини, съобщаването може да стане чрез поставяне на таблото за обявления или в интернет страницата на съответната териториална структура, на която е установено нарушението, за срок от минимум 7 дни. След изтичането на този срок фишът се смята за връчен. До този момент подобна хипотеза не съществува, което създава трудности за връчване, твърдят от МВР и държавната агенция.

МВР от години се опитва да прокара това, но винаги среща отпор, защото такава процедура не съществува в нито една друга област. На практика човек може да разбере, че е имал някакъв електронен фиш или наказателно постановление едва, когато бъде потърсен за принудително изпълнение.

Предвидени са административни облекчения за гражданите и юридическите лица при заплащането на наложените глоби. Това ще става както на гише, така и чрез банкова карта, по банков път или по интернет или с друг електронен платежен инструмент. На портала на МВР за електронни услуги ще се създаде възможност за заплащане на наложени санкции чрез интернет банкиране или с кредитна/дебитна карта.

С направените изменения ще отпадне и хартиеният контролен талон към свидетелството за управление на МПС. Това не означава отпадане на системата с контролни точки – тя ще продължи да действа, но само електронно. Отпада задължението за водачите винаги да носят талона в себе си, а само свидетелството си за управление, обясняват авторите на проекта.

ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата вече е публикуван на интернет страниците на МВР и ДАБДП, като от днес започва общественото му обсъждане. Всички заинтересовани страни могат да изпратят коментари по електрнонен път на Портала за обществени консултации: www.strategy.bg; или на ел. поща: [email protected] Също така и писмено до адрес гр. София, п. к. 1000, пл. „Света Неделя“ № 16, ет. 5.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Шефът на политическия кабинет стана зам.-министър в МВР

28.09.2020

2380 5
Гледай Сандански, мисли за цяла България
Фандъкова иска скандални промени в ЗУТ в полза на застрахователите

25.09.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

5340 19

Коментари

dobadoba

Много шум за нищо.

Да дадат събирането на глоби на ЧСИ-та, прогнозирам  95%(и нагоре) събираемост.

⚓️

nafta

В закона трябва да бъде премахнато понятието "връчва е на фиш" за нарушения, заснети с преносима или стационарна камера. Глобите да се качват на определена страница, където всеки да може да види къде какво е нарушил и колко пари ще му струва удоволствието да кара в аварийна лента на магистрала, примерно. Сега, дали ще трябва за всеки автомобил да се вади някакъв персонален код, или друга уйдурма, си е работа за юристи. Но не може да ми се връчва глоба три години след извършване на нарушение, след като са ме спрели за случайна проверка, а аз да съм искал да видя за какво става въпрос години преди това и да си я платя по по банков път.

nafta

Предвижда се и връчване на издадените административни санкции да може да става при осъществяване на административно обслужване от МВР – например при изваждане или подновяване на лични документи, регистрация на МПС и др.

----------

Това и сега се прави, само дето е на ръба на закона. Отказват да ти приемат заявление за подновяване на шофьорска книжка, ако имаш някаква тайна глоба, която само служителите на КАГ могат да видят в системата си.

c7

Най добре е да ги дадат на колекторската фирма на ББР.

Stern

Нали дадоха милиарди за елправителство и периодично се хвалят колко са напреднали с него?

Ами тогава е лесно - пуска се НП в мрежата и когато на нарушителя му се наложи да минава граница, да записва някъде дете, да иска някаква административна услуга, скица, липса на данъчни задължения, смяна на личен документ и т.н. НП да изскача и докато не си плати, няма услуга.

Wolf ACE

Това и сега се практикува в КАТ, например. Но в нормалните държави се нарича изнудване и си е за съд. Тук даже не се и срамуват да го правят.

А там хората са си намерили начин да дисциплинират гражданите си. По всякакъв начин, а не с изнудване и заплахи.

Пък у нас няма да те пуснат до тоалетна, за да се напикаеш за назидание, че не си си платил глобата за неправилно паркиране, дето даже не знаеш, че я имаш...

nafta

В едни нормални скандинавски държави към всяка кола в движение има прикрепен номер на кредитна карта. В края на месеца ти изпращат разпечатка колко са ти удържали. Ако не ти изнася - обжалваш. Тук виждаш ли го?

Nashenec

Не разбирам къде е сложността - както ни карат да имаме адрес на местоживеене, така могат да въведат и майл-адрес като част от документите. И тогава ти пращат съобщението. Даже могат да направят и държавен мейл-сървър, където всеки един от нас да си получава инфото за такива неща.

А и могат да изполват системата на данъчните (това с ПИК кода) и всеки там да си посочи връзка за кореспонденция - мейл, GSM и т.н. Изпращат го на сървъра на данъчните, сървара го изпраща на посочения адрес и когато получи потвърждение за прието от другата страна, връща предадено е и ти вече си информиран и ти тече срока.

Въпрос на желание, но това дето трябва да ровя нейде си да видя дали днес не са ме снимали и ли нещо друго не са ме наказали - това си е издевателство.

ARTU

И никоя калинка не се сети, че проблема е в Закона за гражданската регистрация и фактът, че голяма част от хората не смятат за необходимо да се регистрират на адресите си. И вместо да се мислят сложни процедури трябва да се обърне ЗГР - не полицията да маха крачоли да търси Ганьо, ави Ганьо подава адрес, на който ще живе е и получава кореспонденцията, и всяко писмо изпратено по пощата до този адрес се приема за връчено. А простотията с АУАН и Наказателни постановления трябваше отдавна да бъде премахната или оставена само за тежки административни нарушения, където е необходима допълнителна проверка. За какво да му пишеш на Ганьо акт за счупена лична карта, та после да чака един месец за наказателното и едва тогава да плати 20 лева, като може още на момента да си плати глобата. Безброй такива прости и безспорни нарушения трябва да се наказват само с глоби с фиш.

Under_My_Thumb

По времето на Й. В. Сталин тогавашните крадци и разбойници, чието дело ГЕРБ е взело на въоръжение, са били излагани на обществен показ:    https://static.kulturologia.ru/files/u22291/222919263.jpg

"Хищники арестованы"

https://colonelcassad.livejournal.com/5832268.html

 Сводная справка ОГПУ о хищениях государственного и общественного имущества с 1 января 1933-го года по 1 января 1934-го года с наиболее вопиющими примерами воровства в особо крупных масштабах. Документ был направлен лично товарищу Сталину.
Разумеется, и публика указанная в данной справке также попадает в число "жертв кровавых сталинских репрессий". Некоторые, особо невинные жертвы сталинизма, воровали вагонами. Не в ту эпоху родились, сейчас бы были частью "ответственного бизнеса"
http://istmat.info/node/62561

Вот так ОГПУ и кровавый тиран Сталин мешали "первоначальному накоплению капитала", но ничего у них не вышло - в конце 80х "эффективные собственники" взяли верх.
Метки: 1933, 1934, Кровавая Гэбня, ОГПУ, СССР, Сталин, воровство, документы, криминал, репрессии

vasilevil

Тия хора се лутат като мухи без глави само и само да вземат някой лев от изпразненият джоб на българите.Направо да конфискуват колите и всичко се решава.По рано имаха и други безумни идеи.

http://svoboden-narod.eu/384/%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B0-%D0%BD/

Влез или се регистрирай за да коментираш