Медия без
политическа реклама

МВР наказа стотици водачи за шумни коли и мотори

За 2023 г. са заловени 844, което е в пъти повече в сравнение с предишни години

17 Яну. 2024
МВР бди за шумни коли и мотори, но дали наистина го прави ще си покаже летния сезон
Илияна Кирилова
МВР бди за шумни коли и мотори, но дали наистина го прави ще си покаже летния сезон

МВР отчете стотици наказани водачи на шумни коли и мотори само за година, което е в пъти повече от последните няколко години. Това става ясно от пост на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев във Фейсбук. 

"След мой въпрос към министъра се установи, че през 2023 г. най-после МВР е започнало реално противодействие срещу автомобили и мотоциклети без шумозаглушители. За годината са установени 844 такива нарушения и съответно са съставени актове", пише той. Мирчев посочва, че за сравнение през 2021 г. случаите са 150, а през 2022 г. - 218. "Това, обаче далеч не е достатъчно, защото шумните мотори продължават да са ежедневие. Затова скоро ще обсъдим и обявим допълнителни мерки в посока затягане контрола върху автомобили и мотоциклети без шумозаглушители", добавя народният представител без да конкретизира какви точно ще са те.

 

Наскоро МВР се похвали, че само за 10 дни са били спрени от движение 52 автомобила и 5 мотоциклета с превишен шум на двигателите. 

Бе обявено, че "пътен контрол, с приоритет установяване на автомобили и мотоциклети с нерегламентирани изменения в изпускателните им уредби, е в ход от няколко дни на територията столицата".  Служители на отдел „Пътна полиция“- СДВР предприемали действия за ограничаване на движението по пътните артерии в града на такива МПС. 

Констатирано бе, че за постигане на този ефект на някои от автомобилите е оказана интервенция в шумозаглушителните уредби. Отчетено бе, че ги управляват най-често водачи на възраст между 20 и 30 години. Движат се предимно в тъмната част на денонощието по булевардите, които позволяват развиване на по-високи скорости - „Черни връх“, „Ботевградско шосе“, „България“ и „Околовръстен път“, като форсирайки, издават шум над допустимите норми за градска среда.

Моторните превозни средства сe спират от движение до отстраняване на констатираните неизправности, а на шофьорите са съставени актове за установените нарушения, с фиксирана глоба в размер на 200 лв., посочиха тогава от МВР.

"В рамките на констатираните на етапа нарушения в СДВР, по разпореждане на директора, ще се извършват и проверки, насочени към изясняване на евентуални финансови престъпления от водача на на неизправното превозно средство, свързани с несъответствия между материалното им състояние и декларираните им трудови доходи", обявиха още от вътрешното министерство.

Никой не пожела да купи първите иззети автомобили на пияни и дрогирани в Бургас

След проведен първи търг от НАП-Бургас за продажбата на два автомобила, конфискувани от пияни и дрогирани шофьори, нито един човек не е пожелал да закупи превозните средства

Автомобилите са стари. Единият, който е на 25 години, се е продавал на цена от 1200 лв., а другият, който е 28-годишен, за 1 000 лв., разказва БНТ.

Над 170 конфискувани автомобила от пияни и дрогирани шофьори вече са предадени на НАП, за да бъдат продадени.

„В търга беше упоменато, че има срок от 6 месеца, в който автомобилът има възбрана от КАТ. Ако си купиш този автомобил, трябва първо да изтече санкцията, преди да го използваш. Възбраната е върху вещта, така както, ако купите ипотекиран апартамент, ипотеката продължава да тежи“, обясниха от НАП-Бургас, като предположиха, че това също би била причина за липсата на интерес към автомобилите.

И тъй като прави впечатление, че автомобилите са стари, от НАП заявиха, че превозните средства не се подбират, а когато има в сила съдебно решение, агенцията ги продава, независимо колко струват и каква марка е автомобилът.

Предстои след произнасяне на съда и други автомобили да бъдат пуснати на търг, който от приходната агенция ще оповестят.

Съдилищата в България вече ще могат да отнемат в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?