Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР даде тол системата на прокуратурата

Полицията откри данни за престъпление на предишното ръководство на АПИ

22 Март 2022Обновена
БГНЕС

Главна дирекция "Национална полиция" изпраща в прокуратурата материали от проверка на тол системата. Според разследващите има данни за престъпление, извършено от предишно ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).  Става дума за скандалния допълнителен договор, който АПИ тихомълком подписа точно  в навечерието на Коледа през 2020 г. с "Капш трафик солюшънс" - консорциума, който изгради тол системата.

Анексът е за 136 млн. лева. Под него стоят подписите на Георги Терзийски, който по онова време е председател на Управителния съвет на АПИ, и на главния счетоводител на агенцията Валентин Николов, установи "Сега" след проверка в регистъра на обществените поръчки. 

 

Проверката е започнала през октомври 2021 г. по сигнал от служители в Националното тол управление, уточняват от МВР.  В хода на проверката е установено, че бившето ръководство на АПИ е сключило договор за "проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства".

Договорът е подписан на 23 декември 2020 г. за срок от 60 месеца и е за 136 098 328.46 лв. с ДДС. За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, са плащани по 2.5 млн. лева на месец. А месечната цена на услугите от началото на 25-ия месец до изтичане на срока на договора е в размер на 2 .112 млн. лева.  Разследващите смятат, че това може да е престъпно ощетяване на бюджета в особено големи размери. 

В рамките на проверката е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя - той не е обучил специалисти и е допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран съгласно клаузите на договора достъп до данните на системата. Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство.

 

СКАНДАЛ СЛЕД СКАНДАЛ

Кабинетът "Борисов" уверяваше, че консорциумът само ще изгради тол системата, а след това тя  ще управлява изцяло от българската държава. За целта дори бе създадена цяла нова огромна администрация - Национално тол управление (НТУ). В НТУ в момента работят над 900 души - програмисти,ИТ инженери, тол инспектори и т.н. Последният регионален министър на ГЕРБ (Петя Аврамова)  оправдаваше скандалия анекс с това, че управлението на електронната система за пътните такси се оказало прекалено сложна задача и се наложило експерти на "Капш" да пооостанат още и да обучат кадрите на НТУ. 

Тол системата заработи от 1 март 2020 г. с голямо закъснение от първоначалните планове. Рекламираната от тогавашния премиер Бойко Борисов "печатница за пари" не покри прогнозите за "милиардни приходи. 

Превозвачи и експерти в пътния бранш призоваха преди месец на среща с министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов дъргжавата да поеме управлението на тол системата, тъй като сега е обрасло с голям брой скъпоструващи посредници.

Още по темата

Детайлна ревизия на цялото тол звено ще назначи вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов. Одитът ще обхване дейността на тол системата от създаването й до 31 декември 2021 г.
Наричана от експремиера Бойко Борисов "печатница за пари" и "технологично чудо", българската тол система се оказа пълна с недомислия и гафове. Това стана ясно на срещата на ресорния министър Гроздан Караджов с транспортния бизнес.

 

Още по темата