facebook
twitter

България

Мъртъв делфин "изплува" до автобусна спирка във Варна

Местната РИОСВ не откри следи от човешка намеса по трупа, не знае и как се е озовал там
958
 Илияна Кирилова

За мистериозна смърт на делфин съобщи днес РИОСВ - Варна. Парадоксалното е, че трупът не е бил открит близо до морския бряг, а на съвсем неочаквано място - на 2 метра от автобусна спирка ("Студентска"). Още по-фрапиращото е, че според РИОСВ някак магически се е озовал там. "По тялото на делфина не са забелязани следи от рибарски мрежи или човешка намеса, довели до смърта му. При проверката не е установен начинът, по който тялото на екземпляра е попаднало в района на автобусната спирка", се казва в изявление на институцията.

Делфинът е от вида муткур. "Той е включен в Приложение №3 на Закона за биологичното разнообразие. В този закон се забранява преместването на намерени мъртви защитени екземпляри от мястото, на което са открити. За нарушение на въведената забрана физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10000 лв", поясняват от РИОСВ. За случая е уведомена Районната прокуратура.

Смърт на делфини се констатира и на юг. Преди няколко дни "Дневник" съобщи, че от началото на годината в РИОСВ - Бургас са получени 25 сигнала за намерени мъртви делфини, 16 от тях са муткури. Не е ясна причината към момента. През 2017 г. сдружение "Да запазим Корал" оповести анализ, според който основният фактор за смъртта на делфините е ловът с дънни мрежи - бозайниците, които са все още в крехка възраст, влизали в тях и се удавяли.

Ключови думи:

Варна, мъртъв делфин
16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И шквал порази Варна

30.06.2020

5831 7
Варна е Венеция - трета серия (видео и снимки)

21.06.2020

5013 15
Варна записа рекорд по пасивност на общинския съвет

20.06.2020

ДИЯН ИВАНОВ

2444 2

Коментари

whw

Сигурно преди това е направил кръгче във Варненското езеро

Epikur

 

  От плажа, до автобусната спирка(която познавам) разстоянието и разликата във височината е значителна. Щом няма признаци да е пренесен от човек, значи делфина е имал крила за да прелети, или е имал крака да  извърви пътя, които след това са атрофирали внезапно и изчезнали.

Здравка
снимка на Здравка

Ами при толкова л..на в морето край Варна на един интелигентен индивид му остава само да се гръмне.  Тъй като в конкретния случай липсва възможност за ползване на огнестрелно оръжие по предназначение, самоубийството е извършено чрез съпротивление на земното притегляне. Хипотезата е моя, лична и субективна. Меродавно ще бъде становището на главния прокурор.

DIMM

Да не е имало концерт на Веско Маринов там ? Че преди време в Бургас по време на негов концерт делфините изскачали на сушата да спасяват хората. 

Billy-Joe Winchester

😂

Ференги

И аз имам хипотеза.

Някой е намерил делфин и си е помислил, че може да спечели някой лев.

По пътя към успеха обаче други по-осведомени са му разяснили закона, и така делфинът се е превърнал в опасно бреме.

Дали е бил мургав (не делфинът, а предприемачът) не мога да твърдя.

Здравка
снимка на Здравка

Според РИОСВ Варна нямало никакви следи от човешка дейност наоколо. То какво ли не преживяхме през последните години и месеци, ма до сега крилат ром не съм забелязвала. Освен да е закачил горкия делфин на парапланер с дистанционно управление. 

urupuchi

 "Той е включен в Приложение №3 на Закона за биологичното разнообразие. В този закон се забранява преместването на намерени мъртви защитени екземпляри от мястото, на което са открити.

 

И сега ще си остане на спирката.

Минувача
снимка на Минувача

През развития соц. купувахме и ядяхме сушено делфиново филе. Беше черно, с доста подправки, с приятен вкус.

Този делфин не съм го извадил аз.

Дяд Омраз

Да се провери по кой маршрут и на коя спирка се е качил делфина, преди да слезе на спирка Студентска. Ако си пази билетчето, ще е лесно да се установи. 

Здравка
снимка на Здравка

....и да се уведомят близките му.

ловkия

Колко голям е бил мъртвият делфин, възрастен екземпляр или млад?

Щото ако е възрастен, тезата на коралските льольовци за мрежите издиша.

И как е бил пренесен до спирката, едва ли тежи колкото едно агне да речем...

TRIF007

Ценя високо чуството за хумор на Българина изложена в коментрите но това което трябва да бъде направено е аутопсия. Истенската причина за смърта на делфина може да се окаже доста сериозна.

Здравка
снимка на Здравка

Морска свиня

от Уикипедия, свободната енциклопедия

 

Морската свиня (Phocoena phocoena), наричана още муткур или реликтен муткур, е морски бозайник от семейство Морски свине (Phocoenidae), който се отличава от същинските делфини главно по късата заоблена муцуна и по-малките си размери. Реликтният муткур (Phocoena phocoena ssp. relicta) е най-дребният представител на китоподобните в Черно море.[3]

*****

Не колкото агне, колкото прасе е. 

3biri

Проблемът при нас е, че всичко забранено е разрешено ако не те хванат.

ловkия

Не колкото агне, колкото прасе е. 

Е да де, не върви да го вземеш от брега и да си го понесеш дома, може да е бил пренасян с бус и просто изхвърлен край пътя.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×