Quantcast
Министърът на туризма: 3 месеца хуманност към украинците стигат | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Министърът на туризма: 3 месеца хуманност към украинците стигат

Не можем да плащаме за “почивката” на бежанците, смята депутатът от ПП Илин Димитров
Обновена
17 255
 БГНЕС
Христо Проданов

"След 31 май държавната подкрепа за бежанците трябва да приключи. Проявихме 3 месеца хуманност и разбиране, след което е необходимо тези хора да излязат на пазара на труда, да живеят на квартира, да плащат наем и да живеят и работят както всички останали". Това изключително арогантно изявление направи тази сутрин пред БНТ министърът на туризма Христо Проданов. То не заслужи коментар от премиера Кирил Петков, но във форумите на доброволците бе инициирана петиция с искане за оставка на министъра.

"Възмутени и погнусени сме от думите на министър Проданов - се казва в петицията. - Изказването не кореспондира с емпатията, която народът ни показва, след като хиляди доброволци се опитват да помагат, да отделят от времето си и залъка си, за да не бедстват пристигащите украински майки и децата им и за да се чувстват добре приети. Подобна нечовечност няма място в правителството ни".

 

КАКВО КАЗА ОЩЕ ПРОДАНОВ

Проданов очерта оптимистична картина на правителствената програма, по която хотелиерите трябва да получат по 40 лв. на ден за приютен бежанец от Украйна. "Няма никакво забавяне, вървим по графика. Вчера сме платили на всички", обяви министърът и не се отклони от тази си версия дори когато телевизията включи хотелиер от "Св. Константин и Елена", който каза, че нито той, нито колегите му от курорта и от Златни пясъци са получили и един лев от държавата до тази сутрин.

Подобни неверни твърдения се превръщат в тревожна тенденция за това управление. Ако се вярва на вицепремиера Асен Василев, плащанията трябваше да са почнали още в края на март. "Справихме се изключително в срок", самопохвали се днес Проданов. "Нямаме нищо по сметките. 30-40 хил. лв. разходи имам за 120 души. От 15-и чакаме като спасение парите да пристигнат, за да можем да се разплащаме с доставчиците и да си платим заплатите на персонала", опроверга го Филчо Ставрев, собственик на хотел "Нептун" в "Св. Константин и Елена".

Обясненията за дългия срок за изплащане, както и преди, са свързани с необходимостта "25 000 лица да бъдат проверени и сравнени с НАП, "Митници", Агенцията по бежанците, да няма дублажи, тъй като имаме 3000 случая едно лице да фигурира в регистрацията на два хотела едновременно".

Както обикновено, министърът на туризма ползва данни, които се разминават без обяснение с тези от официалната статистика. Той например говори за 25 000 лица, за които държавата плаща, докато в украинския портал са отчетени 51 291 настанени. Тези 25 000, според Проданов, са крайно нуждаещите се, предимно майки с деца. Към тях обаче той смята, че "има допълнително 60 000 украинци със скъпи коли, които си плащат за хотел, имат претенции, някои си купуват имоти, почват да правят бизнес".

На въпроси как ще пратим украинците да работят, като не сме им осигурили място за децата в детски градини, министърът на туризма с широка ръка обеща държавата да помогне. 8 седмици след началото на войната обаче държавата продължава да не прави нищо за осигуряване на помещения за детски центрове, като предпочита да избутва тези задачи към доброволците.

На този фон, хотелиерите се опасяват от напрежение, когато дойде време украинците да бъдат изгонени от хотелите. "Дано не се случи напрегната обстановка, която да рефлектира върху целия ЕС", коментира хотелиерът Ставрев. Според него, сред самите украинци се усеща, че ще има разместване и те не са много съгласни. "Всяко едно преместване е трус за тях, не стига, че идват от войната", допълни той.

Правителството не се е охарчило много за украинците - до 31 март има да плати 11,1 млн. лв., като Проданов смята, че сумата няма да надхвърли 50 млн. лв. Не е ясно на каква обща стойност са изплащаните еднократни помощи от 375 лв. за посрещане на непосредствени нужди. За сметка на това министърът на туризма не пропусна да посочи, че България ще претендира за компенсации от ЕС на тези разходи. В същото време елементарните нужди на бежанците от храна, вода и хигиенни материали продължават да се покриват с усилията на хиляди българи.

 

ОЩЕ ЦЕННИ КАДРИ

Днешното изказване на министъра на туризма не е единственото, което обижда страната ни. Вчера скандални изявления e направил и председателят на комисията по туризъм в НС Илин Димитров. Към тях насочи вниманието Мирела Заричинова с пост в "Туитър".

В "Денят с Веселин Дремджиев", Димитров чистосърдечно заявява, че украинските бежанци са първата хубава мярка за хотелиерите от пандемията насам. "Въодушевен съм, направихме много хубав пре-сезон - три месеца ще подпомагаме бизнеса. Второ - ще успеем да си запазим служителите", коментира за настаняването на бежанците Димитров, който е депутат на "Продължаваме промяната".

"Знам, че войната няма да свърши до 31 май, но първо - хотелите са продадени, а когато има бежанци и туристи на едно място, това не е добре за хотела. Второ - те са с коли, няма паркоместа. Трето - ние искаме да ги интегрираме, а курортите са на едни островчета на по 20 км от населените места", обяснява Димитров. "Решението е те да бъдат вкарани в градовете, където да започнат да работят, да произвеждат и да се заселят. Защото в курортите те ще изкарат едно лято и ще си заминат. А аз съм много против ние да плащаме за "почивка" на украинците, докато не плащаме и на българите. Така, че до 31 май - да, но след това сменяме модела", отсича депутатът. Предишната идея за преместване в зимните курорти е изоставена - по неин адрес Димитров казва "в никакъв случай".

В нито една секунда от разговора депутатът от "Продължаваме промяната" не казва и една дума на съчувствие за случващото се в Украйна и към намерилите подслон у нас.

 

ВМЕСТО ИЗВИНЕНИЕ
12 часа бяха необходими на вицепремиера по ефективното управление Калина Константинова, която отговаря за бежанците, да реагира на скандалните изказвания на колегата си Христо Проданов (тези на Илин Димитров очевидно нямат шанс да бъдат забелязани от съпартийците му). Тя повтори същите опорни точки, които така безпардонно огласиха по-рано колегите й, само че в силно захаросан стил.

"От самото начало сме обявили, че хуманитарната програма за настаняване в хотелите ще продължи до началото на активния летен сезон - 31.05", казва Константинова. И тя е благодарна, че войната е напълнила хотелите - "мярка, която изключително много подкрепи хотелиерския бранш, след удара, който понесоха от ковид кризата. На практика за тях сезонът започна още през март". И тя е категорична, че от 31 май бежанците трябва да работят, но при нея смущаващата лексика на Илин Димитров е заменена с "да им осигурим достъп до пазара на труда, като преди това отворим нови възможности за трайно настаняване и целодневни грижи за децата им".

За разлика от колегите си, Константинова поне проявява благоприличието да облече посланието си в няколко състрадателни изречения. "България ще продължи да се грижи за всички невинни хора, които бягат от ужасяващата война в Украйна дотогава, докогато те имат нужда от нашата помощ. Ще им дадем колкото време им е нужно, за да се почувстват спокойни и сигурни, и ще продължим да оказваме всякаква подкрепа, на която сме способни, не само като държава, но и като хора", пише тя в началото. А в края заявява: "Мой дълг е, наш дълг е, да се погрижим за тях по начина, по който бихме искали някой да се погрижи за нас".

 

НАГЛАСИ

49.9 процента от българите не смятат, че бежанците от Украйна са някаква заплаха за сигурността в България. На обратното мнение са 25.2 процента, а останалите се колебаят по въпроса. Това показва изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено между 31 март и 8 април.

Бежанците от Украйна са, като цяло, добре приети от българите, коментират социолозите. Това засега не се променя, дори и при наличието на някакво напрежение около битови въпроси, свързани с бежанците.

Още

И на руските бази в Беларус започнаха "странни" инциденти

12.08.2022

1130
Военният министър: Аз съм против да даваме тежко оръжие на Украйна

11.08.2022

2933
Естония премахна шенгенските визи за руснаци

11.08.2022

4369