Медия без
политическа реклама

"Мафия, долу Тиквата", скандират протестите срещу хартиената бюлетина

Пред сградата на Народното събрание се събраха повече от 4 хил. души

18 Ноем. 2022Обновена

За свободни и честни избори.

Posted by Да, България on Friday, November 18, 2022

Наситеният с политически събития петъчен ден е съпроводен и от протестни граждански активности. Поводът - прокараните от ГЕРБ, БСП и ДПС през правната комисия на Народното събрание промени в Изборния кодекс. Допълващи прояви започнаха във Варна в 18 ч. пред сградата на общината, а и в Бургас в 18:30, също пред общинската сграда.

В дъждовния петък на протеста в София пред Народното събрание се събраха над 4 хил. души. Надежда Йорданова от "Демократична България" заяви пред събралото се множество, че ще бъдат положени всички усилия, за да се гарантират честни избори в България. "Право, което хартиената коалиция се опита да ни вземе с взлом'', каза Йорданова. "Мафия, мафия!", отвърнаха протестиращите по адрес на т.нар. хартиена коалиция. Най-често се повтаря скандирането: "Долу Тиквата!"

Кирил Петков пък заяви, че "българският Мадуро е Борисов" и че не трябва да позволяваме ''на едни крадци да откраднат нашия вот''. А според бившия председател на НС и депутат от ПП Никола Минчев ''както високата избирателна активност намалява купения вот, така високата гражданска активност намалява желанието на тези от другата страна на барикадата да правят каквото са намислили". С изказването си той визира т.нар. ''хартиена коалиция'' на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, които гласуваха промените в изборния кодекс.

"Протестите ще бъдат цял живот. Всяко поколение има своите протести. Гражданите няма да си оставят републиката в калта!", заяви лидерът на Да, България Христо Иванов. 

"Завърнах се от Украйна! Имам чувството, че в България времето тече назад", обърна се към демонстрантите българският доброволец Иван Калчев - Глиги. "Ще бъдем постоянно тук, няма да допуснем мафията. Няма да оставим България!", закани се Глиги. В 20 ч. демонстрацията пред парламента се премести пред сградата на БНТ, защото в "Панорама" ще участва Йордан Цонев. 

 Преди обед край сградата на Народното събрание се събраха хора, организирани от Мая Манолова. Мотото на протеста бе "Чували с бюлетини". Хората на Манолова не бяха много.  

 

Протестът във Варна:

“Хартиената коалиция” прегази Изборния кодекс. Посред нощ ГЕРБ, ДПС и БСП извършиха буквално атентат срещу свободните и честни избори. На тъмно върнаха хартията, превърнаха машините в обикновени принтери, отмениха район “Чужбина”, максимално затрудниха разкриването на секции зад граница, закриха Обществения съвет към ЦИК и т.н. Без аргументи и без дебат занулиха дългогодишни усилия за честни и свободни избори", се казва в призива в социалните мрежи за събитието довечера. 

 

Още по темата:

Бойко Борисов няма никакво намерение да се откаже от най-скандалните промени в Изборния кодекс, наложени от неговите депутати с помощта на ДПС и БСП, засягащи машинното гласуване.
Лидерът на ГЕРБ даде внезапна пресконференция в централата на партията и отмени частично промените в Изборния кодекс, които в среднощно заседание правната комисия прие. Те бяха прокарани с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС.
Машинното гласуване е на път да отиде в историята - ако не формално, то на практика. На ненормално дълго заседание, започнало в ранния следобед в сряда и продължило до четвъртък  8 ч.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата