Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов отмени частично промените за изборите

ПП и ДБ няма да влязат в пленарната зала заради "хартиената коалиция"

17 Ноем. 2022Обновена
Борисов даде извънредна пресконференция

Лидерът на ГЕРБ даде внезапна пресконференция в централата на партията и отмени частично промените в Изборния кодекс, които в среднощно заседание правната комисия прие. Те бяха прокарани с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС. Напрежението от продължилия 18 часа дебат на правната комисия се пренесе и в пленарната зала.

Но Борисов не спомена нищо по повод машинния вот, който снощи на практика бе отменен, благодарение на ГЕРБ, след като с техните гласове машините бяха превърнати в елементарни принтери.  

"Някои се опитват да ни пришиват към хартиената коалиция в НС. Ние победихме за пореден път с техния Изборен кодекс и техните машини за гласуване, и техния вътрешен министър. Пороците на машините, съмненията в тях от страна на всички партии, са ясни", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Ние зор за хартиена бюлетина нямаме. Ние искаме справедливост и честност. Упрекът и молбата ми е да не бързат. Нищо не налага такъв драматизъм. Общественият съвет към ЦИК не само, че не трябва да бъде закрит (това се случи снощи), а напротив - удвоете го. Нека спорът да е там, помолете ЦИК да вкара още хора в този обществен съвет, за да има максимална прозрачност, и възможност на хората, които вярват в НПО, а не в ЦИК, да са сигурни. Предлагам да говорите с колегите - обърна се той към Десислава Атанасова и Томислав Дончев, много разумно да направите всичко възможно да гарантирате 100% честността на тези машини.

Борисов нареди и да се остави район "Чужбина", който също бе премахнат в правна комисия."Когато го вкараха на Разпети Петък преди, те не казаха от кои райони ще взимат депутати. Тези, които живеят и работят за чужди икономики ли ще избират управлението тук? ДПС ще са най-облагодетелствани от този район, но щом ПП и колегите не разбират това, оставете района, и без това през няколко месеца харчим по 100 милиона за избори", заяви Борисов.
"Попитайте и Христо Иванов дали дава гаранция за машините, ако дава - да го докаже. Нямаме повод да ни вкарват в тази хартиена коалиция. Ние сме обещали и на нашите избиратели да могат да гласуват с хартия, така че нека не ни присъединяват. До среднощ слушах дебатите в парламента. Сега този дебат се повдига, за да се избяга от спора за Маришкия басейн, покупките на газ, и пр.", заключи Борисов. " В никакъв случай колаборация с партиите на статуквото, ние трябва ясно да се определим, че сме част от реформистките сили", добави и Томислав Дончев.

РАЗЯСНЕНИЕ

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова се зае да разясни думите на Борисов в кулоарите на парламента. "Темата за гласуването на хартия и машина, е стара за ГЕРБ. Припомням, че в момента обсъждахме и подкрепихме, е проект на БСП за това дали избирателите да могат да избират дали да гласуват с бюлетина или с машина. Всички медии и граждани, които наблюдаваха процеса по вземане на решения в комисията, знаят, че единственото, което се променя при машинното гласуване, е при преброяването. Флашките от машините се заместват от физическо преброяване на фишовете от машините", обясни Атанасова. И категорично отхвъли тдърденията, че вотът може да бъде манипулиран. "Премахнахме и тъмната стаичка, оставихме само параван, зад който да се гласува", похвали се Атанасова.

"По темата за обществените съвети, ние от ГЕРБ отменяме своето предложение и сега предлагаме да се увеличи бройката на техния състав. Темата район “Чужбина” е добре да го оспорваме, но когато имаме ясен отговор от парламентарните сили от къде в България ще бъде отнет мандат, за да го дадем за район “Чужбина”. Мандатът на район Чужбина може да бъде равен на трите Софийски района. Направете такова предложение, ГЕРБ може да го подкрепи", каза Атанасова.

ПРОТЕСТ

Утре от 18,30 ч. пред парламента "Демократична България" организира протест "за честни и свободни избори". "Хартиената коалиция" ГЕРБ, ДПС и БСП извършиха буквално атентат срещу свободните и честни избори. На тъмно върнаха хартията, превърнаха машините в обикновени принтери, отмениха район "Чужбина", максимално затрудниха разкриването на секции зад граница, закриха обществения съвет към ЦИК и т.н.",  пишат от ДБ в събитието във Фейсбук. И подканват хората да излязат и да защитят правото си на честни избори.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ покани лидерите на парламентарно представените групи да обсъдят как да гарантират честността на вота. И побърза да коментира призивите за протести от страна на ДБ и ПП. "Ние сме призвани и ще защитаваме демокрацията в България. И когато говорят за блокажи на София, за саботажи, никой да не се съмнява, че можем да блокираме цяла България. Ние можем да изкараме 20 000 срещу техните 200. Не може непрекъснато да ходим на избори", каза Карадайъ.

 

БОЙКОТ

По-рано в парламента депутатите от "Продължаваме промяната и "Демократична България" заявиха, че няма да влязат на нито едно заседание в пленарната зала заради промените в Изборния кодекс. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов видя в среднощното заседание "демонстрация на силата на ново мнозинство, което е готово да управлява и да проведе избори, така че да завземе властта чрез избори". Той обвини БСП, че са демонстрирали пълната си лоялност към ГЕРБ и ДПС. "Сглоби се коалиция на реванша", обобщи Иванов.

 

Машинното гласуване е на път да отиде в историята - ако не формално, то на практика. На ненормално дълго заседание, започнало в ранния следобед в сряда и продължило до четвъртък  8 ч.

КАКВО СЕ СЛУЧИ ПО-РАНО?

"Това, което се случи тази нощ, беше един фарс, нямаше нищо общо с парламентаризъм. Това беше една подигравка, в която всички маски паднаха". Така председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров определи резултата от заседанието в декларация, коато прочете от парламентарната трибуна.

Гюров заяви, че решението за връщане на хартиената бюлетина е "атака срещу българските граждани, прогонени да търсят бъдеще в Европа" и че "хартиената мафия е минала и през Изборния кодекс". "Не си правете илюзии, вече нищо не гарантира вашия вот, машините са превърнали в принтери на бюлетини, печатат бюлетината и после ГЕРБ и ДПС броят, премахвайки бюлетини толкова, че да им излезе сметката", каза Гюров. И се обърна към бившите коалиционни партньори от БСП: "Те са измислили тази схема, старите партии, партиите от статуквото, към които вчера официално се завърна и Българската социалистическа партия. Тази битка не приключи тази нощ, нито ще приключи тук в зала, тя ще продължи на улиците", предупреди Гюров.

След неговото изказване депутатите на ПП и "Демократична България" демонстративно напуснаха пленарната зала, което бе посрещнато със смях и аплодисменти от страна на политическите им противници. И даде повод за подигравателна забележка от страна на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който иронично се обърна към водещия заседанието Вежди Рашидов с молба да наложи наказание на ПП заради обидите: "Мафията напуска, защото от тази трибуна не веднъж сме ви призовавали, господин председател, да правите забележка на хората, които явно са се настанили в явно нарушение на закона, и да наричат своите колеги мафия не е добре", заяви Карадайъ. 

След като ПП напуснаха пленарната зала, в кулоарите на парламента Кирил Петков каза лаконично, че "хартиената бюлетина е една от най-тежките загуби на демокрацията". Бившият премиер заяви, че в момента съществува огромна червена линия, но не между партиите в НС, а между българските граждани и политиците.

ИСТЕРИЧНИ РАЗГОВОРИ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че виновниците за "истеричния разговор" са ПП и ДБ. "Партиите, които си залепиха етикетите за проевропейски оспорват европейската демокрация", каза Нинова, като повтори и казаното от защитниците на хартиената бюлетина, че никъде в Европа не се гласува с машини. И припомни, че ПП и ДБ " не се гнусят" да гласуват заедно с ГЕРБ и ДПС за оръжие за украйна и самолети.

Нинова обвини ПП и за други неуспехи, а именно че заради тях е отпаднало гледането на закона за семейните помощи. "Великата социална програма на ПП, великите 16 предложения се самоопровергаха с гласуването в социалната комисия", каза лидерът на столетницата. Интересното е, че по време на вчерашните консултации с президента Румен Радев за съставяне на правителство Нинова каза, че са работили добре с ПП по отношение на социалната политика. 

Нинова коментира и ултиматума, който съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов постави на БСП – да оттеглят своя законопроект за хартиената бюлетина или в противен случай няма да има правителство между ДБ и столетницата. Нинова отсече, че в такъв случай БСП трябва да изискат от ДБ оттеглянето на предложението за предоставяне на оръжие за Украйна.

СЛАВИ ТРИФОНОВ: ИЗНАСИЛИХА ИК