Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лозан Панов опроверга, че САЩ са дали секретни данни за съдия Миталов

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов опроверга твърденията на представляващия Висшия съдебен съвет, че САЩ са предоставили секретни данни за съдията Андон Миталов, който в началото на февруари получи забрана да влиза на американска територия заради "сериозна корупция".

Магдалинчев каза в интервю за "Свободна Европа", че през март съдебният съвет е получил писмо от Министерството на външните работи (МВнР) с поверителни данни от САЩ по случая със съдия Андон Миталов. "Получихме писмо от МВнР, то е с гриф "поверително", поради което няма да разгласявам съдържанието му в тази посока. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов - това е писмо от срещи с представители на Държавния департамент", обяснява Магдалинчев. Той допълни, че данните са предадени и на дисциплинарния състав във ВСС, който разглежда искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнението на Миталов.

Правосъдният министър Данаил Кирилов поиска официано от Висшия съдебен съвет да освободи от длъжност съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов.  В предложението до Съвета, той обяснява, че се възползва от конституционното си право да направи това.

Според Магдалинчев липсата на повече информация към момента на образуването на дисциплинарното производство не е проблем, тъй като е съвпаднало със законодателна промяна, даваща право на дисциплинарния състав във ВСС сам да събира доказателства по случая. "Ако не бяхме взели отношение в Съдийската колегия по въпроса, щеше да има най-вероятно укори от различен характер. Да кажат, че ние се опитваме да прикриваме корупционни практики, които публично се оповестяват срещу български магистрат, и ние пазим, едва ли не, хората, за които се говори, че са извършили такива действия“, добавя Магдалинчев пред "Свободна Европа".

Лозан Панов обаче казва, че в т. нар. писмо с гриф "поверително" от МВнР само пише, че е имало среща на представители на външното министерство и американското посолство, но няма информация, която да отговаря на питането за твърденията за корупционно поведение на Миталов.

Съдията от спецсъда Андон Миталов стана първият българин, публично санкциониран за корупция от Държавния департамент на САЩ през февруари. Същият магистрат освободи обвинения в шпионаж Николай Малинов да отиде в Русия, където беше награден лично от президента Владимир Путин. "Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", гласеше изявлението на държавния секретар Майк Помпео. Освен Миталов забрани да влизат в САЩ получиха съпругата и дъщеря му.

Висшият съдебен съвет (ВСС) е получил през март писмо от Министерството на външните работи (МВнР) с поверителни данни от САЩ по случая със съдия Андон Миталов, който в началото на февруари получи забрана да влиза на американска територия заради "сериозна корупция".

В сряда ВКС разпространи позицията на Панов, че изнесеното от Магдалинчев не отговаря на истината. Панов "категорично възразява срещу опитите на представляващия ВСС да манипулира общественото мнение и да създаде неверни внушения за съществуващи доказателства и счита за свой професионален дълг да запознае българското общество с фактите", гласи съобщението.

След това се припомня, как след като САЩ обявиха името на Миталов, Съдийската колегия на ВСС взе решение да поиска от главния прокурор, КПКОНПИ и Държавния департамент всички възможни данни по случая. Главният прокурор Иван Гешев отговори след 40 дни, че във Върховната касационна прокуратура не са постъпвали жалби или сигнали, съдържащи данни за извършено престъпление от съдия Андон Миталов и към момента няма данни същото лице да е привлечено към наказателна отговорност за извършено престъпление.

Шефът на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров не отговари в прав текст дали Миталов е проверяван, а само цитира разпоредбата от закона, която забранявала да се разгласяват факти и данни по подадени сигнали.

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова отговаря, че инспекторатът е проверявал Миталов по искане на главния прокурор (по това време Сотир Цацаров), след като Миталов е разрешил пътуването на Малинов. Изводът на инспекторите е, че няма основание за образуване на проверка по случая, тъй като не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото.

Още по темата