Медия без
политическа реклама

Данаил Кирилов официално поиска от ВСС да уволни съдия Миталов

Той е накърнил престижа на съдебната система, твърди правосъдният министър в предложението си до Съвета

07 Февр. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Правосъдният министър Данаил Кирилов поиска официано от Висшия съдебен съвет да освободи от длъжност съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. В предложението до Съвета, той обяснява, че се възползва от конституционното си право да направи това.

Съдия Андон Георгиев Миталов с действията си е накърнил престижа на съдебната власт и това е основание за неговото освобождаване, пише до ВСС Кирилов. 

 

Правосъдният министър се позовава на изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео

 

за налагане на забрана за влизане в САЩ заради "участие в сериозна корупция" на съдията от Специализирания наказателен съд, който в качеството си на длъжностно лице "участва в коупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България".

Според Кирилов от всичко това имало неблагоприятен резултат за авторитета на съдебната власт и българската държава. Засегнато било и доверието и независимостта на съдебната система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава.

 

Бързото предложение на Кирилов е изненадващо на фона

 

на това, че вчера Съдийската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание и единодушно реши да попита българското Външно министерство и Държавния департамент на САЩ за конкретна информация по случая и чак след това да предприема някакви действия, включително и изслушване на съдия Миталов.

Сега обаче Кирилов вече твърди, че въпросният случай бил нанесъл вреда не само на българо-американските двустранни нарушения, но и се отразил сред държавите-членки на ЕС и всички партньори на България, работещи за утвърждаването на този ключов принцип на правовата държава.

 

За да не се позовава само на Държавния департамент,

 

правосъдният министър намира опора в друга позиция - тази на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Именно последният, миналата години изпрати сигнал до инспектората на ВСС с искане на проверка на съдия Андон Миталов заради неговите действия и решения, довели до пускането на обвинения в шпионаж Николай Малинов да отиде до Москва, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. 

 

Инспекторатът към ВСС вече обяви, че не е намерил нарушение

 

Сега обаче Кирилов черпи доводи от сигнала на Цацаров, без дори да посочва, че става дума за мярката на Малинов и за аргументи на бившия главен прокурор. Така правосъдният министър твърди, че съдията се е произнесъл "не по искането за цялостната отмяна на мярката, а е разрешил нещо, което не е било поискано от защитата, а именно - позволил е на обвиняем да напусне страната за конкретни дати и събития".

Следват твърдения за нарушение на разпоредбите на НПК, защото не било поискано становище на прокурор и било образувано частно наказателно дело без процесуална компетентност.

 

Накрая Кирилов прави извода, че действията на "съдия Миталов

 

по администриране и разглеждане на делото са довели до накърняване на престижа на съдебната власт и представляват основание за освобождаване от длъжност".

Правосъдният министър твърди и че "умишленото нарушаване на служебните му задължения, които налагат при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си безпристрастно, осъществяват основание за освобождаване от длъжност" по нормите на конституцията.

На този етап може да кажем, че съдия Андон Миталов не е виновен. Както е по Конституция - лицето, което се сочи като извършител на деяние, е

 

невиновно до доказване на противното. 

 

Това заяви пред БНТ Боян Магдалинчев от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той е и представляващ Съвета. 

Решихме да поискаме информация, ако Държавният департамент на САЩ разполага с такава. В информацията на САЩ се говори за корупционни действия - не се споменава случаят "Малинов", нито някой друг. В спецсъда се занимават само с наказателни дела. Той не се занимава с граждански, нито с други (търговски) дела, уточни Магдалинчев.

Относно предстоящото изслушване на съдия Миталов, който сега е в болничен, представляващият ВСС каза, че съдия Миталов е уведомил прекия си ръководител. Не можем да изслушваме някого, без да знаем за какво го изслушваме, каза съдията. 

Поискали сме информация от прокуратурата, от Антикорупционната комисия, от ИВСС. Информацията от САЩ ще бъде важна за членовете на ВСС.

 

"Изненадах се като чух името. И колегите му в спецсъда

 

са изненадани от оповестяване на името на съдия Андон Миталов. Нямали сме общи контакти, не съм чувал нищо", каза съдия Магдалинчев.

Запитан дали и съдия Миталов може да бъде отстранен от работа, членът на ВСС заяви, че на този етап нищо конкретно няма. Магдалинчев обясни, че ще бъдат анализирани всички факти.