Quantcast
Данаил Кирилов официално поиска от ВСС да уволни съдия Миталов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Данаил Кирилов официално поиска от ВСС да уволни съдия Миталов

Той е накърнил престижа на съдебната система, твърди правосъдният министър в предложението си до Съвета
Обновена
5 949
 Илияна Кирилова

Правосъдният министър Данаил Кирилов поиска официано от Висшия съдебен съвет да освободи от длъжност съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. В предложението до Съвета, той обяснява, че се възползва от конституционното си право да направи това.

Съдия Андон Георгиев Миталов с действията си е накърнил престижа на съдебната власт и това е основание за неговото освобождаване, пише до ВСС Кирилов. 

 

Правосъдният министър се позовава на изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео

 

за налагане на забрана за влизане в САЩ заради "участие в сериозна корупция" на съдията от Специализирания наказателен съд, който в качеството си на длъжностно лице "участва в коупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България".

Според Кирилов от всичко това имало неблагоприятен резултат за авторитета на съдебната власт и българската държава. Засегнато било и доверието и независимостта на съдебната система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава.

 

Бързото предложение на Кирилов е изненадващо на фона

 

на това, че вчера Съдийската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание и единодушно реши да попита българското Външно министерство и Държавния департамент на САЩ за конкретна информация по случая и чак след това да предприема някакви действия, включително и изслушване на съдия Миталов.

Сега обаче Кирилов вече твърди, че въпросният случай бил нанесъл вреда не само на българо-американските двустранни нарушения, но и се отразил сред държавите-членки на ЕС и всички партньори на България, работещи за утвърждаването на този ключов принцип на правовата държава.

 

За да не се позовава само на Държавния департамент,

 

правосъдният министър намира опора в друга позиция - тази на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Именно последният, миналата години изпрати сигнал до инспектората на ВСС с искане на проверка на съдия Андон Миталов заради неговите действия и решения, довели до пускането на обвинения в шпионаж Николай Малинов да отиде до Москва, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. 

 

Инспекторатът към ВСС вече обяви, че не е намерил нарушение

 

Сега обаче Кирилов черпи доводи от сигнала на Цацаров, без дори да посочва, че става дума за мярката на Малинов и за аргументи на бившия главен прокурор. Така правосъдният министър твърди, че съдията се е произнесъл "не по искането за цялостната отмяна на мярката, а е разрешил нещо, което не е било поискано от защитата, а именно - позволил е на обвиняем да напусне страната за конкретни дати и събития".

Следват твърдения за нарушение на разпоредбите на НПК, защото не било поискано становище на прокурор и било образувано частно наказателно дело без процесуална компетентност.

 

Накрая Кирилов прави извода, че действията на "съдия Миталов

 

по администриране и разглеждане на делото са довели до накърняване на престижа на съдебната власт и представляват основание за освобождаване от длъжност".

Правосъдният министър твърди и че "умишленото нарушаване на служебните му задължения, които налагат при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си безпристрастно, осъществяват основание за освобождаване от длъжност" по нормите на конституцията.

На този етап може да кажем, че съдия Андон Миталов не е виновен. Както е по Конституция - лицето, което се сочи като извършител на деяние, е

 

невиновно до доказване на противното. 

 

Това заяви пред БНТ Боян Магдалинчев от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той е и представляващ Съвета. 

Решихме да поискаме информация, ако Държавният департамент на САЩ разполага с такава. В информацията на САЩ се говори за корупционни действия - не се споменава случаят "Малинов", нито някой друг. В спецсъда се занимават само с наказателни дела. Той не се занимава с граждански, нито с други (търговски) дела, уточни Магдалинчев.

Относно предстоящото изслушване на съдия Миталов, който сега е в болничен, представляващият ВСС каза, че съдия Миталов е уведомил прекия си ръководител. Не можем да изслушваме някого, без да знаем за какво го изслушваме, каза съдията. 

Поискали сме информация от прокуратурата, от Антикорупционната комисия, от ИВСС. Информацията от САЩ ще бъде важна за членовете на ВСС.

 

"Изненадах се като чух името. И колегите му в спецсъда

 

са изненадани от оповестяване на името на съдия Андон Миталов. Нямали сме общи контакти, не съм чувал нищо", каза съдия Магдалинчев.

Запитан дали и съдия Миталов може да бъде отстранен от работа, членът на ВСС заяви, че на този етап нищо конкретно няма. Магдалинчев обясни, че ще бъдат анализирани всички факти.

90

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВМРО отваря врати за безразборна сеч в близо 4 млн. декара гори

26.01.2021

Обновена

6374 28
35 български магистрати искат да работят за Кьовеши

20.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3509 7
Низвержението на Данаил Мисловник

16.12.2020

Г-н БАЛЕВ

6312 6

Коментари

Страници

Деянов
снимка на Деянов

"...съдията е накърнил престижа на съдебната система..." Въпрос: И с какво е накърнил този "престиж"? Очакваме подробности....

Хулиган

Той е накърнил престижа на съдебната система, твърди правосъдният министър...

Ако е до накърняване на престижа, да започнем със самия правосъден министър.

Нататък списъкът е дълъг.
Накрая да не остане за уважение само чистачката на Софийския затвор...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-na-prokurora/

Domi

Имаш предвид ... цалуването...

Барни е поредният пример за назначаването на посредствен, безличен и послушен администратор...папагал на зададена политическа линия...

Ravia

Много изпълнителен този барни! Вчера му наредиха и той веднага, бравос...

вила

А след време същите като  те поискат у тях и те сложат на елстола,защото имат съмнения,че си бандит?Къде е фактическият състав на престъпението  на съдията2

ЗТБХЦ

Няма страшно, някоя от многобройните Путински НПО ще го приюти на доживотна хранилка.

Заслужи си го!?

LPetrov

 Е сега...може да не иска да ти става колега ?

ЗТБХЦ

Колега? Нямам никакви отношения с малинов, Шаренкова, Шопова и прочие непеошки.

slaughter
снимка на slaughter

Долу руками от ватенкАми!!!

:))))

urupuchi

Да припомним текущата цена на Престижа: 

27 Юни 2019: Страсбург е осъдил България да плати 15.8 млн.лв. обезщетения за 10 г.

https://www.segabg.com/node/77664

Сгугню
снимка на Сгугню

Това, което прави Кирилов, е абсолютно несериозно и излагащо България.

Той иска освобождаване от длъжност на Миталов само и единствено въз основа на едно голо изявление на представител на чужда държава.

Направена ли е вътрешна проверка по това изявление, събрани ли са данни и доказателства, включително и предоставени ли са такива от американска страна, че то е обосновано?

Едва ли!

Но, дори и да са събрани - разгледани и обсъдени ли са те по предвидения в закона ред и стигнало ли се е до безпротиворечиво заключение, че Миталов е оцапан?

Надали!  

И такова нещо идва от министъра на правосъдието, т.е. от уж Божем най-грамотният в правно отношение министър!

dral4i

Туй че е сложен като магаре/министър не е гаранция за най-грамотен в правото. Даже е далеч от грамотен, съдейки от досегашните му изяви. 

"Магаре да бях посочил и магаре щяхте да изберете" все още е в пълна сила. 

KTP

Веднъж и аз да съм съгласен със Сгугню.

Капитан Немо
снимка на Капитан Немо

И аз да се включа в групата на сефте-съгласните със Сгугню!

Което си е така - така си е, Сгугню, поздравления за постинга!

duch

българо-американските двустранни нарушения

НАРУШЕНИЯТА  са едностранни и не от към БГ 

АдМин

Палче за Сгуги ?

fierсe
снимка на fierсe

Данаил Кирилов официално поиска от ВСС да освободи съдия Миталов

 

а всс официално му показа среден пръст!???

говори се, че от госдумата ще обявят корумпирани български държавни мъже,

на които ще бъде забранено да влизат в рашата!?

мой източник ми съобщи, че един от тях е барни ръбъл ака дани кирилов!

и като така, официално искам премиерът да освободи ръбъла!???

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

..не вярвам тоя швестер да е интересен за госдумата, по-скоро очаквам да "изтече" - например от някои руски депутат или от външното им министерство - информация за разговорите на некъф нашенец с Чайка, тогава да видиш ... може и някое докементче или записче да пуснат, не знам ...

Калпазанче

Да видим. Съдия Миталов вече е осъждал ВСС и на основание на съдебно решение е възстановен на работа според публичната информация. Очевидно е, че човека си знае интереса и без съд няма да мине. Даже дисциплинарка не са в състояние да му  оформят, защото ЛИПСВА ДОКАЗАН фактически състав. НАКЪРНЯВАНЕТО НА ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ, НЕ СА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА КОРУПЦИЯ, НИТО ПЪК ЗАСЯГАТ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН РЪ БЪ!!!

Колкото и да се напъва Барни, най-много да увеличи сумата на обезщетението, барабар с пропуснатите заплати.

По съдебното решение относно Малинов, вече има произнасяне- законно!

Su38

Не, няма такова произнасяне. Знае се само че: 1) Процедурата не е нарушена. О

2) Определението не подлежи на обжалване.

Калпазанче

Цацата нали го проверяваше? Нищо! Някои е казал ,че не е нарушена процедурата след проверката нали?

Su38

Не го е проверявал, защото няма сигнал за престъпление. Изпрари сигнал до ВСС и инспекторатът каза, че няма проблеми откъм процедура. Определението е необжалваемо и вече е стабилизирано. Точка. Другото са словесни фандъци.

Дагоев

Причината е ясна, не очаквайте от колонизатора обяснения. Колониалната адмиистрация лиже .......рииш. Иначе.......корупция!

Solace

Ръбъл вади жеуезно доказатеуство - туит на Помпео... Дейба...

АК-47МС

Сгуню, за втори път- респект. Първия път, беше по повод, някакъв тегав правен спор. Не помня подробности, но помня, че постъпихте достойно.

Неволно написах същото в друга тема. Но все -едно.

YMCA

И смешно и тъжно. ВСС може да се разпусне въобще. ДД ще кадрува отсега нататък. 

de_Ruyter

БСП калинката Данаил Кирилов... ей това е експертизата на ГЕРБ

 

Плаче ми се от караколюви ловки диагностицирани калинки....

Su38

Леле!

Сгугню, радвам се да сме на едно мнение. Това показва, че като махнем политиката и обсесиите си, разумните хора стигат до един извод.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Има ли някой съмнение, че Барни е пълен идиот? Човекът с Каскета, който иначе е първичен в изказа си, все пак само намекна , че ВСС трябва да се разправи с Миталов. А тоя съвсем през просото го удари.

Su38

Леке е този!

Сгугню, радвам се да сме на едно мнение. Това показва, че като махнем политиката и обсесиите си, разумните хора стигат до един извод.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш