Quantcast
Лидерът на ДПС разговарял в Анкара с Ердоган за предсрочните избори | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Лидерът на ДПС разговарял в Анкара с Ердоган за предсрочните избори

Срещата на Мустафа Карадайъ с турския президент е била закрита за представители на медиите
Обновена
3 937
 www.tccb.gov.tr

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е провел закрита за представители на медиите среща с турския президент Реджеп Тайип. Двамата са разговаряли в президентския дворец в столицата Анкара, като е присъствал и министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Това е единственото, което се споменава в съобщението от пресслужбата на Ердоган. Не се посочват темите на разговора между двамата, но все пак кореспонденти в Анкара, цитирани от БНР, твърдят, че основната тема са били предсрочните парламентарни избори у нас (както е известно, в Туция живеят хиляди български изселници, които имат право на глас у нас и почти всички от тях дават вота си именно за ДПС).

Преди срещата с Ердоган Мустафа Карадайъ бе на погребението на майката на зам.-председателя на републиканската народна партия Фаик Йозтрак. Лидерът на ДПС е на двудневно посещение в Анкара. 

Преди малко повече от година - през юни 2021 г., Карадайъ отново бе на среща с Ердоган в Турция. Тогава делегацията, водена от лидера на ДПС положи венец на гроба на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк в неговия мавзолей в Анкара.

По време на това посещение Карадайъ бе цитиран от Анадолската информационна агенция, че е казал на председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп следното: "Тази земя (б.р. България) е нашата земя. Ние не сме имигранти там. Турция е нашата родина. Останахме там след Османската империя. Нашата борба е да защитим турската си идентичност. Да защитим нашия език, религия и обичаи. Истински".

Тези му думи провокираха президента Румен Радев да призове лидера на ДПС да преосмили понятието "Родина":

 

Още

"Медиана": Битката за второто място на вота е ожесточена

24.09.2022

55869
Обещано за изборите - затвор в Банкя и пълна депутинизация

22.09.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7961
Турция произведе собствен модел електромобил

22.09.2022

2379