Quantcast
Радев към Карадайъ: Преосмислете понятието "Родина" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Радев към Карадайъ: Преосмислете понятието "Родина"

Турция е добър съсед, но не трябва да има намеса във вътрешните дела, заяви президентът
13 970
 Илияна Кирилова


"Мисля, че лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието "Родина" и в какъв контекст го употребява". Така президентът Румен Радев отговори на репортерски въпроси как оценява визитата на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в Турция и дали е знаел за нея. В Анкара Карадайъ разговаря с президента Реджеп Ердоган и с други висши държавници.

За срещата стана ясно от публикации на Анадолската агенция, като в друг неин материал Карадайъ е цитиран да казва пред председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп следното: Тази земя /б.р. България/ е нашата земя. Ние не сме имигранти там. Турция е нашата родина. Останахме там след Османската империя. Нашата борба е да защитим турската си идентичност. Да защитим нашия език, религия и обичаи. Истински".

Радев призова Карадайъ "да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание", а също така и какво пише в Конституцията, че не може да има партии на етническа и верска основа. "Имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права и не разделя по етнос, следва и политическите партии да не го правят", смята държавният глава.

Той определи Турция като "добър съсед, важен партньор и съюзник, но тези отношения трябва да се крепят на равнопоставеност, уважение и ненамеса във вътрешните дела".

Относно напрежението между МВР и прокуратурата, Радев заяви, че "в правовата държава няма място за война между институциите, напротив, те трябва да работят координирано срещу организираната престъпност и срещу корупцията".
"Но тази борба изисква съдебна система, най-вече прокуратура, и изисква да има неизбирателен подход. Изисква, съответно, и правораздавателната система да се задейства преди медиите и преди институциите от чужди държави да "осветяват" какво се случва в България", допълни той.

Преди да говори пред репортери, президентът Радев  откри конференция, посветена на силно подкрепяната от САЩ инициатива "Три морета". Форумът преминава под мото "Три морета“ - единство, иновации, свързаност". След месец България ще бъде домакин на Среща на върха в рамките на инициативата. Радев заяви, че 12-те държави членки са изправени пред общи предизвикателства. "Вече от няколко години, в рамките на годишните срещи на президентите, стигнахме до извода, че политическото говорене не е достатъчно. Трябва да работим така, че нашият регион да стане по привлекателен", заяви той.

 

Още

Бомбена заплаха за пътнически самолет вдигна българските МиГ-29

17.05.2022

1539
Радев против квотите за бг музика - не искал тя да убива българи
Радев: Не искам с българско оръжие да се убиват българи в Украйна

16.05.2022

2242