Медия без
политическа реклама

Лидерите на управляващата коалиция се зарекоха да опазят кабинета

Няма да допуснем заради его или заради задкулисие България да влезе в спирала от избори, заяви Кирил Петков

08 Юни 2022
Изявления след Лидерския съвет

Петков: Няма да допуснем България да влезе в спирала от избори. Повече вижте тук: https://bit.ly/3MAjWVB

Posted by Новините на NOVA on Wednesday, June 8, 2022

С обещание да продължат с настоящото правителство приключиха срещата си лидерите на управляващата коалиция тази вечер. В сбирката, последвала напускането на ИТН, участваха премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев – съпредседатели на ПП, Христо Иванов от ДБ, Корнелия Нинова от БСП и други политици от техните формации. Очаквано, представители на партията на Слави Трифонов нямаше.

ИТН оттегля министрите си, защото няма място в управляващата коалиция. Това съобщи в специално изявление в 15. часа днес партийният лидер Слави Трифонов. Слагам край на тази коалиция, на тази агония", каза Трифонов.

От името на всички пред медиите говори премиерът. Той посочи, че страната не може да си позволи да влезе в поредна политическа криза. „Ние всички сме заедно, обединени, и искаме да успокоим всички граждани, че всичко, което зависи от нас, ще го направим, България да продължи със същото правителство, което има в момента”, обяви Петков.

Премиерът Кирил Петков категорично отказа да се подчини на изнудването от страна на Слави Трифонов и партията му ИТН.

„Няма да допуснем заради его или заради задкулисие, или заради нещо друго, България да влезе в спирала от избори в момент на война, когато имаме енергийна криза, когато Планът за възстановяване и развитие разчита на 22 закона да се приемат до края на годината, за да се получат парите от Брюксел. Казваме „не” на хаоса, „не” на еднолични решения, които могат да хвърлят държавата в криза, и „да” срещу корупцията, „да” за промяната в КПКОНПИ”, допълни съпредседателят на ПП.

Премиерът заяви, че първият приоритет на управляващите за утрешния ден ще бъде работата по приемането на актуализацията на бюджета.

Аз не съм поискал нищо. Тези 3,6 млрд. лв. за които Кирил Петков говори, са разходи, одобрени от самия него. Това е дупка, която се отваря в бюджета на МРРБ заради разходи, одобрени от НС по стари договори и политически ангажименти, поети от самото правителство.

 

Още по темата