Медия без
политическа реклама

Гроздан Караджов: Премиерът лъже за всичко

Не съм поискал нищо над вече одобрени от Петков разходи без осигурено финансиране, твърди регионалният министър

08 Юни 2022
Гроздан Караджов
БГНЕС
Гроздан Караджов

"Аз не съм поискал нищо. Тези 3,6 млрд. лв., за които Кирил Петков говори, са разходи, одобрени от самия него. Това е дупка, която се отваря в бюджета на МРРБ заради разходи, одобрени от НС по стари договори и политически ангажименти, поети от самото правителство. По-жалка картина от това да се опитваш да спасиш кабинета, като хвърляш обиди, лъжи, по министър и вицепремиер от собствения си кабинет, не съм виждал. Този човек беше самата жалка картина на това, което се случва в коалицията".

Това обяви в предаването „Лице в лице“ по bTV вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов. Караджов отрече категорично и партията да е изразявала несъгласие Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ.

"Тези пари, които се приписват на МРРБ, са всъщност разходи, произтичащи по старите недовършени договори от времето на ГЕРБ, за които Народното събрание взе решение да се разплатят. 1,2 млрд. лв. от тях са разходи по текущото поддържане на пътища, 600 млн. бяха платени веднага, останалите 600 млн. следва да се платят до края на юни. Тези плащания по стари договори не бяха заложени в бюджета и Асен Василев каза – харчи сега от това, което имаш, аз ще ти ги възстановя при актуализацията на бюджета", обясни Караджов.

"Други 1,2 млрд. от цитираната от Петков сума са за довършване на започнати 278 пътища - също решение, взето от парламента. В парите, които се цитират, че съм искал, са включени и обещаният половин милиард за общините – това е политически ангажимент, поет от правителството, както и половин милиард за магистрали, включително за Кресна, включително за Русе", коментира Караджов. Той бе категоричен, че е абсурдно да се внушава корупция, при положение, че нито един от тези договори не е възлаган от него.

„Нямам нито една проведена от мен процедура, има започнати, но са на етап обжалване, няма сключвани договори“, коментира вицепремиерът. Той отхвърли и внушенията, че се опитва да узакони инхаус процедурите, правени при ГЕРБ. „И това не е вярно. Отидох с различните варианти какво да правим с инхауса на среща, на която присъствахме аз, премиерът, финансовият министър и Бойко Рашков. Тогава се разбрахме, че започва да се работи по вариант, който да гарантира дострояването, но договорите да са строителни, а не за услуги и да има реални гаранции. Това бе възложено на съответните зам.-министри“, обясни Караджов.

Регионалният министър разказа и за днешното заседание на кабинета, което министрите на ИТН напуснаха. „Нямахме никаква представа, че ще гледаме бюджет. Той трябваше да се обсъжда на коалиционен съвет днес. Какво да обсъждаме, като го намерихме на масата в МС сутринта“, коментира Караджов. От партията твърдят и че е лъжа, че са били против Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ. 

„Аз присъствах на този коалиционен съвет. Тогава това намерение ни беше спуснато само като първоначална информация, не е взимано изобщо решение по него. Аз имам голямо уважение към него и дори попитах премиера дали са говорили с него и дали няма да го обидят, като от МВР го местят в КПКОНПИ“, разказа още Караджов.

Според Тошко Йорданов пък проблемите в коалицията  са реални и много от тях са следствие на това, че финансовият министър Асен Василев се е оказал слаб. Защо трябваше да правят тази схема със зърното, къде държат този милиард, даде пример отново Йорданов.

ДУПКА 

Парите за разплащане на вече фактурираните текущи ремонти, започнати при ГЕРБ, както и за довършване на 278 обекта пътища, наистина не бяха заложени в бюджета за 2022 г. МРРБ получи рекорден бюджет за тази година, като за изграждане на пътища бяха отпуснати 2,5 млрд. лв., но тази сума не включва плащанията по заварените договори на ГЕРБ, а само нови дейности. При приемането на бюджета бе обяснено, че старите задължения ще се разплащат с постановления на МС в последствие. Такива постановления не е имало, а от разказа на Караджов излиза, че е имало договорка сумата за текущите ремонти, която трябваше да бъде платена да края на юни - 1,2 млрд. лв., да бъде покрита при актуализацията на бюджета.  В актуализацията не фигурира нито тя, нито обещаният фонд от 500 млн. за ВиК проекти. Възможно е тези разходи да са заложени скришом в централния бюджет, каквато практика съществува, но пък тя не дава никаква гаранция, че парите ще отидат точно за целта.

Последвайте ни и в google news бутон