Медия без
политическа реклама

ИТН се оттегля от управляващата коалиция

Готов съм да ида на детектор на лъжатаКирил Петков, коментира Тошко Йорданов

08 Юни 2022Обновена
Слави Трифонов

ИТН оттегля министрите си, защото няма място в управляващата коалиция. Това съобщи в специално изявление в 15.30 часа днес партийният лидер Слави Трифонов. "Слагам край на тази коалиция, на тази агония", каза Трифонов.

Той изтъкна ред причини - позицията на премиера по казуса с Македония, изявите на съветничката му Весела Чернева "като външен министър", харчене на пари от страна на Асен Василев и т.н. "Кирил Петков грубо, безпардонно и едностранно нарушава подписаното коалиционно споразумение", каза Трифонов.

Всичко това се случи в навечерието на актуализацията на бюджета. Трифонов обясни, че партията ще подкрепи добрите социални промени по отношение на доходите. Нямало обаче да подкрепи други идеи. Часове по-рано министрите на ИТН напуснаха заседанието на правителството, на което се обсъждаше бюджета: 

На днешното заседание на правителството избухна скандал - министрите от "Има такъв народ" демонстративно са напуснали залата. Заседанието е изключително важно, тъй като днес кабинетът трябваше да изглади последните детайли в проекта за актуализация на бюджет 2022 г.

 

ПРЕДАТЕЛСТВО, ХВЪРЧАЩИ МИЛИАРДИ И ГАЛАКТИЧЕСКИ ИНСТИТУТИ

Из обясненията на Трифонов: "Причините, поради които тази коалиция не работи и поради които ние нямаме място в нея, са две - Македония и фактът, че в държавата вече няма пари. Нито министър-председателят, нито финансовият министър се справят, нито тази коалиция работи както трябва. Министър-председателят Кирил Петков води друга външна политика, различна политика от тази на МВнР, различна от НС, различна от декларираната на КСНС. Министър-председателят взема друг външен министър, негов си, който се казва Весела Чернева. Министър-председателят е обещал на различни лидери от Европа и света, че ще вдигне ветото на РСМ и прави всичко възможно това да се случи, въпреки че огромна част от българските граждани РСМ да изпълни договора между двете държави. Кирил Петков грубо, безпардонно и едностранно неуважава подписаното коалиционно споразумение. Македония е важна част от нашата история и душа и никой няма право да взема едностранни решения против волята на българския народ. Това се нарича национално предателство. Откакто Асен Василев е финансов министър хвърчат милиарди. Никой няма право да експериментира с нашите пари - еднолично да ги харчи, ако ще не да е завършил Харвард, а да е завършил Галактическия институт. Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България - 9 млрд. лв. за 9 дни – 4 млрд. се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. 1,2 млрд. се взеха, за да се купи зърно. Зърно няма, а и 1,2 млрд. ги няма. Къде са? Къде е борбата с мръсните пари? Къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление? Какви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг? Кой ще ги плаща, той ли ще ги плаща или нашите деца".

ЛЪЖИ

Според председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов премиерът Кирил Петков "се скъса да лъже". "Проблем е говоренето по този начин. НС прие за 3,6 млрд. под натиска на ПП. И да имаш наглостта да говориш, че тези пари ще се искат, Караджов и да иска не може да даде половин стотинка. Тези пари са от предишни неща, те не са от този бюджет“, коментира Йорданов пред bTV.

„Ще ида на детектор на лъжата, ако трябва. Скъсаха се днес да лъжат и да говорят глупости. Бях на разговора, на който Асен Василев каза на Караджов – плащай тези пари от твоя бюджет, аз на актуализацията ще ги възстановя“, разказа още Йорданов. Той отправи упреци и към вътрешния министър Бойко Рашков затова, че Бойко Борисов бил арестуван незаконно и по този начин ИТН станали за смях. Йорданов нападна и фамилия Лорер, че мъжът е министър, а жена му шеф на кабинета на Асен Василев. Напомни за герберското минало на Калина Константинова. Разказа за коалиционен съвет, на който Петков рекъл: Не, магистрала "Струма" трябва да мине от друго място. Като му отвърнали, че така ще загубим еврофинансиране, той настоял: Не, не може да мине оттам. Баща ми така ми каза.

Освен това Йорданов обвини Кирил Петков, че предава националните интереси по отношение на РС Македония. "Има достатъчно документи какви ги върши Кирил Петков за Северна Македония", заяви той, но така и не стана ясно какво точно има предвид.