Медия без
политическа реклама

Скандал: Министрите от ИТН напуснаха заседанието на кабинета

В непълен състав кабинетът все пак гласува актуализацията на бюджета и я прати в парламента

08 Юни 2022Обновена
БГНЕС

На днешното заседание на правителството избухна скандал - министрите от "Има такъв народ" демонстративно са напуснали залата. Заседанието е изключително важно, тъй като днес кабинетът трябваше да изглади последните детайли в проекта за актуализация на бюджет 2022 г. и да го внесе в Народното събрание.

От заседанието са си тръгнали министрите от ИТН -  външният министър Теодора Генчовска, спортният министър Радостин Василев и вицепремиерът Гроздан Караджов.  Енергийният министър Александър Николов, който също е от квотата на ИТН, днес не е бил в МС. 

Напрежението в залата се е покачило заради спорове за пари. Генчовска е настояла да бъдат увеличени заплатите в МВнР, а Караджов като министър на регионалното развитие е поискал допълнителни средства за пътни проекти. Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът по финансовите дела Асен Василев са били против да се увеличава още бюджетният дефицит с допълнителни разходи.

По информация на БНТ тримата недоволни министри са се отправили към Народното събрание - вероятно за консултации с парламентарната група на ИТН. До ранния следобед обаче до такава сбирка очевидно не се беше стигнало, тъй като Любомир Каримански - водещият финанов експерт на партията, коментираше с предположения какво е станало в Министерския съвет. По думите му министрите от ИТН са напуснали, защото предложенията им не са били оценени. Той изрази учудване, че се бърза с актуализацията. И убедено заяви, че ако някой не спазва в момента коалиционното споразумение, това не е ИТН.

Андрей Гюров: Напрежение има

Андрей Гюров - председателят на парламентарната група на ПП, коментира в кулоарите на Народното събрание, че напрежение очевидно има. От неговата формация ще дадат пресконференция в 16 часа, на която обещават да отговорят на всички висящи въпроси. Това ще стане преди да се събере коалиционният съвет по темата тази вечер.

Гюров призна, че по време на експертните съвети на коалицията е имало "някои недоразумения или висящи въпроси". Партньорите обаче са се разбрали да ги изяснят между първо и второ четене на законопроекта за бюджетната актуализация.

Той изтъкна, че още при приемането на коалиционното споразумение е уточнено, че увеличаването на заплатите става след промяна на устройствените правилници на министерствата и оптимизиране на състава и дейността им. За административни реформи в бюджета са заделени 300 милиона лева. "Сега министерствата трябва да си свършат работата, за да могат тези средства да бъдат освободени и да отидат за увеличаване на заплатите там, където е оптимизирана дейността на различните ведомства", обобщи Гюров. А за регионалното министерство посочи, че в предишните години за дейностите на ведомството са изразходвани средства в размер около 1 - 1.3 милиарда лева, а тази година – над 3 милиарда.

За отношенията с ИТН Гюров коментира, че по актуализацията ще си проличи дали партията на Слави Трифонов е надежден партньор.

Божидар Божанов: Чак скандал не е имало

Въпреки разногласията и демонстративното напускане на трима министри актуализацията на бюджета за тази година е приет от Министерски съвет и ще бъде внесен днес в Народното събрание. Това каза пред журналисти след заседанието на правителството министърът на електронното управление Божидар Божанов.

"Имаше обсъждания по конкретни текстове, но чак скандал не е имало", поясни Божанов.

Христо Иванов: Това е проява на емоции

Случката коментира и съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов, който определи държанието на министрите от ИТН като "прояви на емоционално състояние". "Не смятам, че има смисъл някай да влиза в ролята на учител или учителка. Има емоции, има такива моменти и трябва да продължим напред", коментира Иванов.

 На въпрос дали такива прояви могат да сложат край на коалицията, той отговори, че "всичко е възможно, но трябва да носим отговорност, защото сме народни представители и сме длъжни да осигурим на тази страна управление и то добро управление". От тази гледна точка призивът на ДБ е да се запазят спокойствието и професионализмът.

"Продължаваме да смятаме, че с добри обноски и професионализъм се стига по-далеч, отколкото с емоции", категоричен е Иванов. Той обаче допусна възможността актуализацията на бюджета да се превърне в препъникамък за коалицията. "Актуализацията на бюджета, както и самото приемане на бюджета, е централен политически момент и има възможност да се превърне в препъникамък. Затова казвам, че законопроектът трябва да влезе в НС и да започнем да го обсъждаме по същество", каза десният политик.

Георги Свиленски: ИТН да поработят повече на изборите

Шефът на парламентарната група на БСП Георги Свиленски рязко заяви, че настоящото управление не е еднолично. "Всеки, който иска да му бъдат изпълнени на 100 процента исканията, трябва да има 121 депутати, да поработи на изборите повече. И ние искаме много неща, но се съобразяваме с това, че сме с 26 народни представители", коментира той по адрес на ИТН.

Той обаче подчерта, че не вижда истинско напрежение в четворната коалиция. "Когато се работи, има по-напрегнати отношения. За мен това не е напрежение в коалицията. Това е въпрос на подход от различните партии за това да си прокарат техните предложения", обясни той случващото се.

Според министъра на туризма Христо Проданов правителството не е застрашено и актуализацията на бюджета ще бъде приета. Той успокои, че в нито едно министерство няма орязани пера, а напротив - има увеличения.

 

В резюме

На официалната страница на МС бе качена следната информация, придружена с видео:  

✅ Безпрецедентни мерки на стойност 2 милиарда лева са заложени в актуализацията на държавния бюджет, с които правителството ще подкрепи българските граждани, заяви премиерът Кирил Петков в началото на редовното правителствено заседание: 

↗️ Увеличение на пенсиите с 10% от 1 юли като към повишения размер се добавят още 60 лева от т. нар. ковид добавки. Таванът на пенсиите се увеличава от 1500 лв. на 2000 лв. В последните 12 месеца минималната пенсия се е повишила със 167 лв., докато ръстът й през последните 12 години е бил само 100 лв., отбеляза премиерът.

↘️ Дава се възможност на бензиностанциите да намалят цената на дизела и бензина без добавки с 25 стотинки на литър.

❎ Електрическата енергия и втечненият газ се освобождават от акциз.

↘️ ДДС за парното се намалява на 9%, защото правителството прави всичко възможно крайната цена на потребителя да бъде намалена.

❎ Въвежда се безпрецедентна нулева ставка на ДДС за хляба.

👨‍👩‍👦‍👦 Облекчават се данъчните плащания за младите работещи семейства, за да могат да се справят с инфлацията.

🤝 При начертаните мерки крайният дефицит остава на 4,1%. Не харчим повече, а подпомагаме тези българи, които имат най-голяма нужда, категоричен бе Кирил Петков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата