Quantcast

Медия без
политическа реклама

Петков: По-добре кабинет на малцинството, отколкото извиване на ръце

Правителството ще издържи и без ИТН в състава си, убеден е премиерът

08 Юни 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Пресконференция на “Продължаваме Промяната”

НА ЖИВО: Кирил Петков: Готови сме за правителство на малцинството. Повече вижте тук --> https://bit.ly/3MAzXL0

Posted by Новините на NOVA on Wednesday, June 8, 2022

Премиерът Кирил Петков категорично отказа да се подчини на изнудването от страна на Слави Трифонов и партията му ИТН. Половин час, след като шоуменът обяви, че оттегля министрите, защото е недоволен от разпределението на парите от бюджетната актуализация, Петков обяви, че по-скоро ще управлява с правителство на малцинството, отколкото да се остави да му извиват ръцете.

Той изрази надежда, че ще се намерят депутати от ИТН, които да подкрепят кабинета. Така практически показа, че се надява на разцепление в партията на Трифонов. В по-късен коментар Петков твърдо заяви, че няма да прави сделки нито с ГЕРБ, нито с ДПС, нито с "Възраждане", за да гарантира оцеляването на правителството си.

ИТН оттегля министрите си, защото няма място в управляващата коалиция. Това съобщи в специално изявление в 15. часа днес партийният лидер Слави Трифонов. Слагам край на тази коалиция, на тази агония", каза Трифонов.

 

СБЛЪСЪК ЗА МИЛИАРДИ

На пресконференция в БТА премиерът разказа, че регионалният министър Гроздан Караджов, който е от квотата на ИТН, през последната седмица е поискал безпрецедентно увеличение на бюджета на ведомството му с 3.6 млрд. лв. Преди това отделеният му бюджет е бил 2.2 млрд. лв., т.е. общо поисканата сума е щяла да достигне около 6 млрд. лв.

По думите на Петков, Караджов е поискал с тези пари да бъде заплатено на пътно-строителните фирми, които са били разследвани от шефа на МВР Бойко Рашков за злоупотреби. На днешното правителствено заседание Петков и хората му са заявили, че това няма да се случи. Тогава министрите от ИТН са напуснали.

 

РАЗДОР ЗА КПКОНПИ

На второ място, Петков открои като проблем с ИТН липсата на реформа в държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ. На последния коалиционен съвет от ПП са заявили, че ще предложат вътрешния министър да оглави органа, начело на който досега е заместникът на бившия му председател Сотир Цацаров. От ИТН са отхвърлили предложението, без никакви доводи, сподели премиерът.

Освен това хората на Трифонов са поискали в комисията да се създаде борд от четирима човека - по един от всяка формация в управляващата коалиция, който да може да спира определени разследвания. "Е, няма как да имаме инструмент, който да работи ефективно, когато някакви бордове могат да слагат вето кой да бъде разследван и да не бъде разследван", възмути се Петков.

И емоционално обобщи: "В един момент искаме 6 милиарда общ бюджет на МРРБ, в другия момент не искаме да имаме реформирано КПКОНПИ,в третия момент имаме личност като министър Рашков, който е готов да застане начело на тази организация, и те казват просто не. Е, няма как да стане! Ние сме решени, че сме готови на правителство на малцинството, но няма да харчим нито един лев без надзор, нито един лев без контрол. Обещанията ни да реформираме КПКОНПИ ще се случат и г-н Рашков ще бъде начело на тази организация."
 

НЕЗАБАВНА РЕФОРМА

Той се ангажира, че още утре формацията му ще внесе законовите промени, свързани с реформирането на КПКОНПИ. "Днес е денят на водораздела. Може да сте на страната на корупцията, на страната на мафията, на страната на хората, които използват обществен ресурс, за да си го сложат в джоба, или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчита на хората, които са го дали. Правителство на малцинството в този случай е много по-добре, отколкото едно правителство, на което му се извиват ръцете за допълнителни пари и за да се спират реформите", отсече премиерът.

За стабилността на управлението Петков увери: "Ще издържим, защото всичко, което правим, го правим според принципите, в които вярваме." Той призна, че засега няма имена на кандидат-министри, които да заместят напусналите от ИТН. Но сподели, че коалиционните му партньори от БСП и ДБ са заявили пълната си подкрепа за предлаганите от него промени - като вероятно имаше предвид промените в КПКОНПИ. Петков демонстрира пълна убеденост в кандидатурата на Рашков: "Българският народ много ясно видя, когато става въпрос за нулева толерантност към корупцията, човекът вдясно от мен (Рашков - бел.а.) беше лидерът в това."

Във всичко казано го подкрепи вицепремиерът Асен Василев: "Нашата червена линия е да не допуснем кражби. Днес сме тук точно за тази червена линия." По въпроса дали ще се случи бюджетната актуализация той лаконично отвърна, че това зависи от парламента.

 

ОБВИНЕНИЯ В КОРУПЦИЯ

Самият Рашков също участва в пресконференцията. Той съобщи, че близо година МВР разследва лица от бившето управление на Бойко Борисов, свързани с фирми, на които е било възложено изграждането на автомагистрали в противоречие със законите. Резултатът от разследванията е, че между 50 и 80 процента от средствата по проектите са били изплатени авансово на фирмите.

"Те са разходвани за различни нужди, като е доказано, че някои от фирмите са получавали по сложен път от банките, чрез създаване на кухи фирми, използвали са безимотни хора, чрез които сумите са били теглени и са заминали в неизвестна посока. Става дума за бюджетни средства, които е неясно къде се намират и за какво се използват. Имаме данни, че част от тези фирми са вложили държавните средства в обекти, които удовлетворяват техните частни интереси", обясни вътрешният министър. И обеща, че ще изнесе цялата информация публично още утре - включително със снимки и видео.

Той допълни, че регионалното министерство се е подготвяло да финансира същите тези фирми. "Така ли да продължим или да сменим подхода, включително и като се премине, както каза премиерът, към управление на страната в друг формат?", попита реторично Рашков. Шефът на МВР призна, че няма внесени обвинителни актове, но посочи, че става въпрос за "мащабна престъпна дейност", чието разследване изисква време.

 

ЗА ЕДНИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

В същия дух Петков продължи и по-късно в интервю пред bTV. Той открои два случая, които са довели до разрива с ИТН: първо, битката за управител на БНБ, която партията на Трифонов загуби заради съпротивата на ПП; второ, желанието на сценаристите да се дадат парите на пътно-строителните фирми, без да се контролират предишните им харчове.

„Тези хора бяха в политиката, за да се опитат да вземат едни обществени поръчки през АПИ (Агенция „Пътна инфраструктура“ - бел.а.). Когато това не се случи по този начин, те решиха, че няма смисъл да са в това управление и излязоха. Без да им пука за правителството, за народа, за ситуацията. Просто го направиха, както един певец може да го направи, който няма отговорност за България“, остро разкритикува поведението на бившите си съюзници Петков.

Той отрече възможността да направи сделка с ГЕРБ. „Ние не можем да работим с ГЕРБ в този формат, в който Борисов стои отзад и пуши пурата. Борисов е червена линия“, беше ясен премиерът. По същия начин изрази отношението си и към ДПС, където обаче проблемното лице, според него, е депутатът от движението Делян Пеевски. За „Възраждане“ премиерът посочи, че няма никакви пресечни точки с неговата формация.

 

ПАРИ, ПАРИ, ПАРИ

Лена Бориславова - началникът на кабинета на премиера, коментира, че не е чула истински причини от Слави Трифонов защо се изтеглят министри от правителството, когато предстои се гласува бюджет. „Не чух разумни аргументи. Това, което чух от Гроздан Караджов и Тошко Йорданов - беше пари, пари, пари. Искаме пари”, каза тя пред Нова ТВ. На въпрос чии министър е Гроздан Караджов, Бориславова отговори: „Това, което на нас ни е казано за него, е, че той е един посредник”.

Аз не съм поискал нищо. Тези 3,6 млрд. лв. за които Кирил Петков говори, са разходи, одобрени от самия него. Това е дупка, която се отваря в бюджета на МРРБ заради разходи, одобрени от НС по стари договори и политически ангажименти, поети от самото правителство.

Според Бориславова ИТН е саботирала през цялото време всяка една стъпка, свързана с контрол и съдебна реформа. „Този коалиционен партньор поставя това условие да бъде реформирана КПКОНПИ, при което да има право на вето при извършване на разследвания и стигане на реални резултати”, обясни тя. Същата теза разви по-рано и Кирил Петков.

Още по темата