Медия без
политическа реклама

Кулеба: За какво са ни каски и бронежилетки, ако нямаме оръжие

Украинският външен министър ще си тръгне, когато получи ясен отговор от българското правителство по въпроса за военната помощ

Съпредседателят на "Декократична България" Христо Иванов, украинският външен министър Дмитро Кулеба и депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова.
БГНЕС
Съпредседателят на "Декократична България" Христо Иванов, украинският външен министър Дмитро Кулеба и депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова.

''Призовавам политиците, които седят в своя удобен офис, да помислят какво става в момента в Украйна и да вземат правилното решение'', призова украинският външен министър Дмитро Кулеба на третия ден от посещението си в България. Той участва в откриването на фотоизложбата "СТОП на войната в Украйна”, която беше открита в европейския кът на Народното събрание. Откриването уважиха депутати от "Демократична България", които организираха изложбата със съдействието на украинското посолство, и "Продължаваме промяната".

На въпрос дали е получил ясен отговор по въпроса за предоставяне на военна помощ от страната ни, министърът отговори, че такъв отговор още не е получен. "Животът е труден. Времената са трудни, но не можем през цялото време да сме по средата. Идва време да вземем страна и това е страната на истината", каза Кулеба, като добави, че всеки ден, в който Украйна не получава помощ срещу руската агресия, повече войници и мирни граждани ще бъдат убивани, повече домове ще бъдат разрушавани.

Министърът заяви, че оценява позицията на българското правителство и парламент за помощта за украинските бежанци, за европейската перспектива на Украйна и за санкциите срещу Русия. Разбира се, тя е крайно недостатъчна. "Вашата помощ е важна за нас, но за какво са ни каски и бронежилетки, ако нямаме оръжие, с което да се отбраняваме. Така искате да умрем защитени, каза украинският външен министър. "Всеки, който намери причини да не изрази своята позиция, да не натисне копчето и да не помогне, подкрепя агресора", категоичен беше той.

Украинският външен министър каза, че ще остане в България, докато не получи ясен отговор на исканията си. "Но, ако ви притеснявам с присъствието си, не се притеснявайте, скоро ще напускам", каза Кулеба.

След откриването на изложбата политиците продължиха с дневния ред. От ГЕРБ-СДС отново поискаха предложението за изпращане на военна помощ за Украйна да бъде обсъдено. Според БСП обаче въпросът е исторически и всеки депутат трябва да има възможност да се запознае детайлно с вчерашните обсъждания в комисията по външна политика.

По повод изказването на Кулеба, че няма да си тръгне, докато не получи отговор, социалистите смятат, че не трябва който и да било външен министър да казва какво да се прави в българския парламент.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата