Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ влетя в акция за поръчки за милиони и в община Стара Загора

Комисията работела по сигнал за получени материални облаги от висши служители, за да определят конкретен изпълнител

29 Ноем. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

КПКОНПИ влетя в акция и в община Стара Загора по сигнал за нередности около поръчка за милиони, свързана с автобуси. Тя направи същото точно преди 10 дни и в община Варна, по сходен казус.

Според официално съобщение на Комисията от днес, нейни служители от Дирекция „Противодействие на корупцията“ "извършват проверка в Община Стара Загора по повод постъпил сигнал за нарушения на закона по две обществени поръчки на общинско дружество „Тролейбусни и автобусни преводи“ ЕООД, с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013г.“ и Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ 

Обществените поръчки са за доставка на 55 нови дизелови автобуси /висок енергиен клас/, на обща стойност 35 639 108 лв, както и на 33 нови електрически автобуси, заедно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции, на обща стойност 49 103 999 лв. Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси, а по втората също е сключен договор за доставка, с извършени начални плащания. Възложител на поръчката е общинското дружество, като в състава на комисията за избор са участвали ръководни длъжностни лица от общинската администрация.

кандидата със солиден опит в пазара с електрически автобуси, 7 от тях - отстранени. До отваряне на ценови оферти и договаряне се допуска един-единствен консорциум, без опит на този пазар, но пък свързван с бизнесмена Валентин Златев.


Сигналът, по който КПКОНПИ работи, касае проверка на данни за получаване на материални облаги от страна на длъжностни лица, включително и лица, заемащи висши публични длъжности, с цел избор на конкретен изпълнител, твърдят от Комисията, ръководена от Сотир Цацаров

Налице е сходство при постъпилите данни за извършени неправомерни действия от страна на длъжностни лица, както при провежданата поръчка в гр. Варна на стойност 85 милиона лева, така и при провежданите поръчки в гр. Стара Загора, на обща стойност над 84 милиона лева. Проверките касаят доставка на превозни средства за нуждите на градски транспорт. До настоящия момент в хода на проверката за обществената поръчка на Община Варна, са изискани документи и са снети обяснения от всички членове на комисията за избор на изпълнител, от заместник – кмет и от кмета на общината Иван Портних. Снети са и обяснения от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие. Предстои преценка за изпращане на всички материали от проверката на прокуратурата, с оглед данни за корупционни престъпления.

 

Служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ влязоха днес в община Варна.

 

Още по темата