Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ влетя в община Варна заради поръчка за 85 млн. лв.

Проверява се покупката на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях, твърди антикорупционната комисия

18 Ноем. 2021Обновена
КПКОНПИ

Служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ влязоха днес в община Варна. Те извършват действия на място, след "постъпила информация в сигнал относно процедура по сключване и изпълнение на договор за обществена поръчка, както и допълнителен анекс към него". Това става ясно от официално съобщение на антикорупционната комисия.

Поръчката е от 2021 г., на стойност 85 000 000 лв., отпуснати като безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда“, за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях.

кандидата със солиден опит в пазара с електрически автобуси, 7 от тях - отстранени. До отваряне на ценови оферти и договаряне се допуска един-единствен консорциум, без опит на този пазар, но пък свързван с бизнесмена Валентин Златев.

Сигналът, по който КПКОНПИ работи, се отнасял до данни, че обществената поръчка е манипулирана в полза на определен изпълнител и са осъществени корупционни действия от служители на Община Варна, включително от лица, заемащи висши публични длъжности. Изземва се документация и се снемат обяснения от длъжностни лица в сградата на общината.

Паралелно с това, служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ изискват и документи от Областна администрация Варна, по повод друга проверка, с предмет промяна на статута на имоти – частна държавна собственост и разпореждане с тях, осъществено за периода 2018 г. - 2020 г.

 

КОНТРА

По-късно днес пресцентърът на община Варна разпрати съобщение, в което обяви, че комисията е разпратила грешна информация. "Община Варна оказва пълно съдействие на служителите на КПКОНПИ, Възложител на обществената поръчка е "Градски транспорт" ЕАД, а не Община Варна. В официалното прессъобщение на КПКОНПИ има неточна и подвеждаща информация за сключен договор по обществената поръчка с избран изпълнител и анекс към него. Истината е, че обществената поръчка не е завършена със сключен договор. В момента има подадени жалби в Комисията за защита на конкуренцията срещу решението за класиране, които КЗК е отхвърлила като неоснователни. В момента тече срок за обжалване на решението на КЗК пред ВАС", гласи съобщението.

Още по темата