Медия без
политическа реклама

В КПКОНПИ раздавали бонуси от 32 до 5848 лв.

С допълнителното материално стимулиране в комисията "Антикорупция" си докарват по 16 заплати годишно

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Сотир Цацаров е председател на КПКОНПИ от края на м.г.

Ножицата на бонусите в антикорупционната комисия е много голяма. Това става ясно от отговорите й на въпроси на "Сега", зададени по Закона за достъп до обществена информация.

32 лв. е най-малкият бонус, получен от служител на длъжност "главен специалист" през 2018 г. и 2019 г. За същия период някой "началник на отдел" е взел 5848 лв., гласи отговорът на комисията. "Сега" зададе въпросите си през декември 2019 г., когато председател на КПКОНПИ стана бившият главен прокурор Сотир Цацаров. Тъй като тогава отговори не дойдоха, се наложи да бъде водено дело срещу мълчаливия отказ на Цацаров. След като КПКОНПИ загуби делото, предостави част от търсените данни, а за други обясни, че ги няма.

Председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и бивш главен прокурор Сотир Цацаров ще трябва да даде отговори как поверената му институция харчи парите на данъкоплатците, или да мотивира отказа си да предостави тази информация.

КПКОНПИ не дава информация за общия размер на бонусите, изплатени в комисията за постигнати резултати, и препраща към качените на сайта й справки по Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Там обаче няма данни конкретно за бонуси, а само обща графа "заплати, възнаграждения и други плащания за персонала".

По принцип бонуси се плащат 4 пъти годишно, обяснява КПКОНПИ в отговора - април, юли и октомври за текущата година, януари - за предходната.

Проверка за плащанията СЕБРА на комисията, качени на сайта й, показва, че на практика служителите в комисията получават още 4 заплати годишно под формата на бонуси за постигнати резултати. За април 2018 г. например, сумата в графата за плащания на персонала е малко над 384 хил. лв., а за май месец - 535 759 лв. За юни сумата е 403 хил. лв., а за юли - 830 хил. лв. Така излиза, че през юли служителите са получили средно по над една заплата отгоре като бонус. През октомври, който също е месец за бонуси, сумата е още по-голяма - 1 млн. лв.

Ситуацията през 2019 г. е сходна. През януари са платени 1 млн. лв., през април, юли и октомври - малко над 900 хил. лв. За сравнение - през февруари и март, когато няма бонуси, заплатите са 600 хил. лв. Така е и през 2020 г. - в месеците с бонуси сумата е над 900 хил. до 1 млн. лв., а през февруари, когато няма стимули - 598 хил. лв. 

В решението за предоставяне на информация, подписано от члена на комисията Пламен Йоцов не са посочени и бонусите, получавани от него, колегите му членове, председателя и заместника му. Обяснението тук е, че те подават имуществени декларации, които са в публичния регистър, и допълните им възнаграждения са посочени там. В декларациите обаче няма графа за бонуси. Попълва се общо годишната данъчна основа от трудови доходи. 

Цацаров зае председателското място в КПКОНПИ, след като Пламен Георгиев подаде оставка заради скандала "Апартаментгейт". След това Георгиев беше произведен в консул във Валенсия.

Министерството на външните работи крие какви езици и на какво ниво владеят консулите и генералните консули, какво е месечното им възнаграждение и дали са дипломати от кариерата, или са пратени в задграничните мисии "по изключение".

 

Още по темата