Quantcast
В КПКОНПИ раздавали бонуси от 32 до 5848 лв. | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

В КПКОНПИ раздавали бонуси от 32 до 5848 лв.

С допълнителното материално стимулиране в комисията "Антикорупция" си докарват по 16 заплати годишно
2 917
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Сотир Цацаров е председател на КПКОНПИ от края на м.г.

Ножицата на бонусите в антикорупционната комисия е много голяма. Това става ясно от отговорите й на въпроси на "Сега", зададени по Закона за достъп до обществена информация.

32 лв. е най-малкият бонус, получен от служител на длъжност "главен специалист" през 2018 г. и 2019 г. За същия период някой "началник на отдел" е взел 5848 лв., гласи отговорът на комисията. "Сега" зададе въпросите си през декември 2019 г., когато председател на КПКОНПИ стана бившият главен прокурор Сотир Цацаров. Тъй като тогава отговори не дойдоха, се наложи да бъде водено дело срещу мълчаливия отказ на Цацаров. След като КПКОНПИ загуби делото, предостави част от търсените данни, а за други обясни, че ги няма.

КПКОНПИ не дава информация за общия размер на бонусите, изплатени в комисията за постигнати резултати, и препраща към качените на сайта й справки по Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Там обаче няма данни конкретно за бонуси, а само обща графа "заплати, възнаграждения и други плащания за персонала".

По принцип бонуси се плащат 4 пъти годишно, обяснява КПКОНПИ в отговора - април, юли и октомври за текущата година, януари - за предходната.

Проверка за плащанията СЕБРА на комисията, качени на сайта й, показва, че на практика служителите в комисията получават още 4 заплати годишно под формата на бонуси за постигнати резултати. За април 2018 г. например, сумата в графата за плащания на персонала е малко над 384 хил. лв., а за май месец - 535 759 лв. За юни сумата е 403 хил. лв., а за юли - 830 хил. лв. Така излиза, че през юли служителите са получили средно по над една заплата отгоре като бонус. През октомври, който също е месец за бонуси, сумата е още по-голяма - 1 млн. лв.

Ситуацията през 2019 г. е сходна. През януари са платени 1 млн. лв., през април, юли и октомври - малко над 900 хил. лв. За сравнение - през февруари и март, когато няма бонуси, заплатите са 600 хил. лв. Така е и през 2020 г. - в месеците с бонуси сумата е над 900 хил. до 1 млн. лв., а през февруари, когато няма стимули - 598 хил. лв. 

В решението за предоставяне на информация, подписано от члена на комисията Пламен Йоцов не са посочени и бонусите, получавани от него, колегите му членове, председателя и заместника му. Обяснението тук е, че те подават имуществени декларации, които са в публичния регистър, и допълните им възнаграждения са посочени там. В декларациите обаче няма графа за бонуси. Попълва се общо годишната данъчна основа от трудови доходи. 

Цацаров зае председателското място в КПКОНПИ, след като Пламен Георгиев подаде оставка заради скандала "Апартаментгейт". След това Георгиев беше произведен в консул във Валенсия.

 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът отмени запор на КПКОНПИ по делото "Арабаджиеви"

29.10.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4676 7
Съдът потвърди, че Александър Манолев е в конфликт на интереси

26.10.2020

Обновена

4246 11
Страсбург осъди България заради съдебно решение на Цацаров

15.10.2020

12898 11

Коментари

Sine_metu

саранча

greenville

И аз искам 16 заплати !

.....

 

vvatkov

   Нека дебелеят, тлъстеят и да не говеят*. Безплатно да ги опеят!

* постят

Хулиган

Стига сте им завиждали!

Постигнаха зашеметяващи резултати.

Един даже се уреди с тераса на висок етаж.

Защо да не бъдат възнаградени и останалите борци срещу корупцията от по-ниските балкони...

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata-s-korupciata/

Антей

 

Защо си позволяват да си разпределят хилядни лева бонуси?!

 

Какви законови разпоредби са допуснали това раздаване за ... персонално стимулиране?!

 

И ако закона позволява, буцичка не им ли засяда на гърлото, когато се хранят, че близо 2 милиона техни братя ближни живеят под прага на бедността?!

 

И че на тези пари, които те вадят от незаконно придобитото имущество - се разчита да се пълни бюджета,  за да има и за бедстващите БЪЛГАРИ сънародници и съграждани.

 

Де е човещината, де е егоизма?!

Защо не ни пука за другите?!

 

⚓️

 

 

JRoger

Черпаклии. Изгребването на кацата води до разпад. 

Светозар

А пък в прокуратурата си раздадоха по един златен ритон.

Bacho Кольо

Искам да се запозная със служителя, получил 32 лв. бонус. 

За да призная заслугите му, като удвоя наградата!

Влез или се регистрирай за да коментираш