Медия без
политическа реклама

Кметът на Варна стовари всички грехове на гл. архитект и го отстрани

21 Апр. 2023
Иван Портних стовари всички неволи на Варна на гърба на главния архитект
БГНЕС
Иван Портних стовари всички неволи на Варна на гърба на главния архитект

Главният архитект на Варна Виктор Бузев е отстранен, съобщи община Варна. На 19 април кметът на Варна поиска от главния архитект да депозира оставката си до края на деня. Поводът бе спукан ключов водопровод, който наводни централен булевард. Тъй като оставката не бе подадена в указания срок, е образувано дисциплинарно производство и Бузев е отстранен от длъжност.

Оставката на главния архитект беше поискана заради "опити за незаконосъобразни действия, които водят до обосновани предположения за зависимости. Пример за това са опитите на главния архитект в разрез с вътрешните правила, становищата на юристите и публично обявената в медиите позиция на кмета Иван Портних, да подпише разрешенията за поставяне на стотици незаконни бараки в курорта Златни пясъци", се казва в съобщението на общината.

Други мотиви, описани в съобщението, "са липсата на цялостна визия за развитието на града, пасивност по отношение на ключови теми като опазване на паметници на културата, презастрояване в отделни зони, липса на организация при функционирането на Експертния съвет по устройство на територията /ЕСУТ/, за което алармират и браншовите организации, двойни стандарти в работата на ЕСУТ, пасивност по отношение на ключови проекти като Дупката, превръщането на къщата на Антон Новак в музей и други. Без да има право главният архитект е подписал разрешителното за поставяне на незаконните преместваеми обекти към ресторант "Хоризонт" в сърцето на Морската градина". Кметът научил от медиите за разрешителното за строеж на мястото на баня Гъбата. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата