Медия без
политическа реклама

Кирил Петков ще чисти агентите, подкрепяни от Москва

Лидерът на ПП обяви в интервю пред "Политико", че и българската мафия е руски продукт

28 Юни 2023Обновена
Кирил Петков
EPA/BGNES
Кирил Петков

България трябва да даде приоритет на реформата в службите за сигурност и да изчисти агентите, подкрепяни от Москва, ако се надява да изпълни амбициозните си планове за изкореняване на организираната престъпност и корупцията, смята Кирил Петков в интервю пред брюкселското електронно издание "Политико".

В хаотичните, често изпълнени с насилие години след падането на комунизма, агентите на държавната сигурност на България изиграха огромна роля в създаването на мощна мафия, занимаваща се с изнудване, наркотици и търговия с оръжие, която все още има широко влияние върху националната политика и съдебната система. Много от апаратчиците на Държавна сигурност - мафиоти, които се прочуха, имаха тесни връзки с Москва, напомня изданието.

Скандалът с депутата от ПП-ДБ Радостин Василев се разраства бързо. Днес той представи пред медиите кратка компилация от запис, направен на последното заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната".

"Смятам, че в нашите служби за сигурност има вградени рискове", казва Петков. "Искаме да ги реформираме."

За да се реформират разузнавателните служби, лидерът на ПП смята, че първата стъпка е да се промени законът за това кой подписва назначаването на шефовете на различните служби за сигурност. Понастоящем това задължение е на президента Румен Радев, който се смята за промосковски настроен. Петков иска то да бъде в ръцете на парламента. В момента правителството планира да уволни назначените от Радев, който е колеблив по отношение на мястото на България в НАТО и е враждебно настроен към въоръжаването на Украйна, отбелязва "Политико".

Втората стъпка, продължава Петков, ще бъде проверка на всички служители в апарата за сигурност, като се проведат "тестове за почтеност и етичност". 

"Ако успеем да направим и двете неща, голяма част от влиянието на Русия ще бъде намалено", добавя той. Москва използва "корупцията, за да обслужва външната си политика", казва Петков. "Когато се заехме с борбата с корупцията, никога не сме предполагали, че ще се борим директно с Москва, но се оказа, че това е една и съща борба."

Президентът Румен Радев се хвърли да защитава специалните служби. Той направи това в първите си коментари на изтеклия запис от заседанитето на ПП, в който службите са една от основните теми, а самият държавен глава се споменава на няколко пъти.

Радев реагира с възмущение на идеята, че разузнавателните служби се нуждаят от промяна, като заяви, че те вече са "сериозно реформирани", и обвини партията на Петков, че се поддава на външен натиск - имайки предвид САЩ и ЕС. "Сега тези хора искат да обезглавят ръководството [на тези служби]", оплака се той малко преди съставянето на правителството.

"Политико" разговаря с Петков преди взрива в неделя в оръжеен завод, но го попита най-общо дали смята, че Русия атакува оръжейни обекти. "Сигурен съм, че ако руснаците могат да спрат някоя линия за доставки, те ще я спрат", отговаря той.

Петков казва, че друг основен приоритет е реформирането на съдебната система. След като ГЕРБ се върна на преден план в политиката, един от най-големите въпроси е дали лидерът на партията, бившият премиер Борисов, ще бъде подведен под отговорност по някое от делата, които се въртят около него. Петков заявява, че всичко това ще зависи от изчистването на корупцията в съдебната система.

"Не можеш да преследваш никого - на улицата, в парламента или в кабинетите на премиера, [без] нормално работеща съдебна система", казва Петков. "Докато България не се изчисти в това отношение и няма институционална рамка, ще продължаваме да водим тези политически битки без краен резултат."

"СЕГА" ПРИПОМНЯ: 

Само преди месец в публичното пространство бе пуснат запис от среднощно заседание на Продължаваме Промяната, в който съпредседателите на партията Кирил Петков и Асен Василев обявяват, че всички шефове на служби трябва да се сменят веднага, че трябва да бъдат изгонени независимо законно или незаконно и че това е уговорено в посолство.

"Хубавото е, че Борисов също иска да ги изземе от президента. Как можем да се измъкнем да не са негови хора? Ще кажеме, че искаме външни консултанти да ни помогнат за част от конструирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е и да имаме някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл. Това е доста вероятен сценарий, защото в това не сме сами, а сме с външните партньори", казва още бившият премиер Кирил Петков в записа.

Бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков  даде да се разбере, че след махането на главния прокурор, следващата голяма реформа ще е в специалните служби. Първа ще е ДАНС.

Веднага след това президентът Румен Радев се хвърли да защитава службите и нападна Петков и Василев. "Първо трябва всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, те са на България и са под прякото оперативно ръководство на МС - в лицето на министър-председателя, а не на президента", обяви Радев  и добави: "Ако искаш да реформираш службите, трябва да познаваш законите на тези служби, структурата, задачите, функциите, начина на сътрудничество на тези служби с чуждестранните партньори". 

Последва изслушване на някои от ръководителите на специални служби, като именно шефът на ДАНС Пламен Тончев обяви, че се разследва съветник на министър-председател от редовния кабинет, който е съгласувал позиции с граждани на Северна Македония. От думите му стана ясно, че съветникът е Весела Чернева, а премиерът е Кирил Петков. Тончев подсказа и че има разследване за изтичане на класифицирана информация от същия период, но не даде подробности за какъв случай точно става дума. Той окачестви казаното от Василев и Петков в записа като безобразно политическо говорене.

На два пъти през последната година ПП и ДБ дават заявка, че искат да вземат службите от президента. Радев назначава шефовете на службите. В края на м.г. те дори внесоха промени в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", с които предложиха председателите на ДАНС, Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба "Военно разузнаване" (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо с президентски указ.

Отскоро има идея те да се назначават с избор през Народното събрание. 

Почти сигурно е, че ако не се променят законите и не се отнемат правомощията на президента да назначава и освобождава с указ, то трудно ще може да мине дори и една смяна на шеф на служба през сегашния държавен глава.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Кирил Петков, спецслужби

Още по темата