Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев се хвърли да спасява шефовете на спецслужби

Лена Бориславова му отвърна: Законите трябва да са спазват по буква и дух, засега е само по буква

29 Май 2023Обновена
БГНЕС
Президентът Румен Радев коментира скандала от полигона в Ново село, където наблюдава учението "Отбранителен щит" 2023.

Президентът Румен Радев се хвърли да защитава специалните служби. Той направи това в първите си коментари на изтеклия запис от заседанитето на ПП, в който службите са една от основните теми, а самият държавен глава се споменава на няколко пъти. Радев говори пред журналисти веднага след като изгледа началото на голямото военно учение "Отбранителен щит" на полигона в Ново село.

Президентът нападна ПП и в частност Кирил Петков и Асен Василев заради твърденията в записа, че всички шефове на служби трябва да се сменят веднага, че трябва да бъдат изгонени независимо законно или незаконно и че това е уговорено в посолство.

Скандалът с депутата от ПП-ДБ Радостин Василев се разраства бързо. Днес той представи пред медиите кратка компилация от запис, направен на последното заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната".

"Първо трябва всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, те са на България и са под прякото оперативно ръководство на МС - в лицето на министър-председателя, а не на президента", обяви Радев Ново село -  "Ако искаш да реформираш службите, трябва да познаваш законите на тези служби, структурата, задачите, функциите, начина на сътрудничество на тези служби с чуждестранните партньори". 

По думите на Радев службите са сериозно реформирани и полагат максимум усилия в рамките на бюджета и ресурсите, с които разполагат, и засипа с похвали ДАНС.

"Миналата година ръководството на ДАНС отиде в САЩ по тяхна покана и получи наградата "Джордж Тенет", която се дава само веднъж в годината само на една служба от целия свят. Наградата на ДАНС е дадена за "изключителни заслуги и принос към националната сигурност на САЩ, за образцовото взаимодействие в борба с тероризма и укрепване на демокрацията и нейната защита от зловредни влияния".

"И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства. Това са абсолютни глупости", каза още Радев.

Според него проблемът е по-дълбок, защото засяга моралните устои на политическата класа.

Депутатът от ПП Радостин Василев публикува записа, който е направил в нощта в неделя срещу понеделник от заседанието на националния съвет на ПП.

За фразата от записа, че ПП са имали между 7-10% , но са направили "ала-бала през президента", Радев каза: "Алабализмите не са мой прийом. Очевидно са прийом на други хора, както стана ясно от записите. Нека тези хора обяснят своите думи какво са имали предвид. Както следва да обяснят и много други неща".

Попитан за това дали не трябва да свика КСНС заради записите, той обясни: "На КСНС се водят заседанията при закрити врата и се работи с класифицирана информация. От изтеклите записи става много ясно, че аз много трудно ще допусна някои хора да седнат на масата, където да се обсъжда класифицирана информация".

Първата част от записа обхваща най-важното от първите два часа на онлайн заседанието на националния съвет на ПП в неделя срещу понеделник през нощта. Тогава ПП обсъжда дали да участва в правителство с ГЕРБ на ротационен принцип.

За убийството на Красимир Каменов-Къро Радев каза, че се работи в тясно взаимодействие с РЮА за установяване на фактите и обстоятелствата и трябва да се използват всички възможности на партньорски служби, за да се стигне до извършителите и поръчителите на това убийство. Мотивите не са ясни засега.

 

 

Лена Бориславова към Радев: Законите трябва да са спазват по буква и дух, засега е само по буква

Само часове след изявлението на Радев, отговорът от ПП дойде чрез бившия началник на кабинета на бившия премиер Кирил Петков Лена Бориславова. Тя направи това в пост във Фейсбук, озаглавен "На вниманието на всички, свикващи КСНС" и в който не споменава поименно Радев.

"Законите на страната трябва да се спазват - по буква и дух. И да, когато имаш назначено от теб служебно правителство и смениш ръководствата на всички служби еднолично, си спазил съществуващия закон засега, но не и неговия дух за разделение на властите", написа Бориславава.

Веднага след това тя атакува Радев заради позицията му по войната в Украйна.  "Подкрепата за Украйна не е обявяване на война, а мярка за спазване на международното публично право и териториалната цялост на една суверенна държава. Това би трябвало да го знае всеки главнокомандващ", пише тя.

Ключови думи:

Румен Радев, спецслужби

Още по темата