Медия без
политическа реклама

Записите от "Рудигейт". I част

Това правителство ще го има, докато Бойко го е страх от Гешев и президента, казва Асен Василев

26 Май 2023Обновена
EPA/BGNES
Снимката е от 3 януари. Консултации при президента

Депутатът от ПП Радостин Василев публикува записа, който е направил в нощта в неделя срещу понеделник от заседанието на националния съвет на ПП. На пресконференция Василев заяви, че слушал 2 часа, но трябвало да си ляга и затова "натиснал рекординг", за да прослуша дискусията след това. Всъщност записът, който той публикува, започва от самото начало. Въпреки че е воден през платформа за видеочат, той е само аудио. Така че извън познатите гласове на лидерите на ПП, останалите участници са неразпознаваеми само по глас. В онлайн разговора участват 55 членове на Националния съвет на ПП. 

В началото на Кирил Петков обяснява какво са се разбрали на срещата с Бойко Борисов, Мария Габриел и Росен Желязков, която е била миналата неделя през деня, когато са стигнали до идеята за ротационно правителство. От страна на ПП са били Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. 


КИРИЛ ПЕТКОВ: Ще се опитам да бъда максимално неутрален, въпреки стила ми максимално да продавам. Мария Габриел предложи идеята тя да е премиер с наши министри. Този разговор го водихме надълго и нашироко. Той се проведе в следните варианти: "Мария, много те разбираме, но това няма как да се случи". Няколко часа се въртя, въртя, въртя всяка възможност. По едно време й казахме: "Добре, бе. Ако ти си вицепремиер без портфейл”, но тя отказа на вицепремиер абсолютно. Видя се, че в нейния свят тя се чувства доста прецакана, защото тя си даде еврокомисарската позиция без да стане премиер. Цялата идея беше да стане премиер, но в последния момент Корнелия й издърпа килимчето под краката. Сутринта, когато са говорили (15 май, бел. ред.) е имала подкрепа, следобяд вече нямаше.

При нея нещото, което е важно, е, както знаеме, нейният мъж е третият в ЕНП, нейният кум е човекът, който е започнал цялата партия. Така че, колкото и да е интересно - нали в началото си мислехме, че тя е една калинка, че Бойко решава всичко, в случая е по-сложна играта. Това е голямият контакт на ГЕРБ с ЕНП.  И ГЕРБ са я поканили, тя е дошла, но накрая нищо не се е получило. Тя има доста силна вътрешна амбиция и не можеше да се види в никаква друга роля освен премиер.

Тук има две важни неща. Едното е, че

 

не могат да хвърлят Мария Габриел под автобуса, както се казва,

 

по всяко време, защото е важен контакт на ГЕРБ. Другото е, че не е била тук толкова много години. И не е типичният ГЕРБ с корупционните схеми. Довчера ни казваше, че няма да е вицепремиер и предпочита да се прибере при мъжа си в Брюксел. Отделно, че в ГЕРБ има доста голямо напрежение и завист. Човек като Деси, която доста се бие тук в калта, изведнъж идва Габриел от Брюксел и ще става премиер. 

(...) Борисов каза, като не става, ще гласуваме вашия кабинет. Но тежко и горко. Всички са срещу вас. И без да се сменят службите, ще ви бламират отвсякъде. Просто ги пускам моите да си правят каквото знаят. Не, че ви заплашвам. Няма да ви правя мили очи. Вторият вариант е да теглим една майна на всичките и отиваме на избори... И през септември ще имаме по-малко от 121 депутати. Като не се знае дали ние ще бъдем същата коалиция. Тогава ще трябва БСП или ДПС да влязат в играта.

Тогава се роди третият вариант за Мария Габриел вицепремиер и външен министър без ротация. За разлика от Генчовска (Теодора Генчовска, външен министър в кабинета на Кирил Петков, номинирана от ИТН, бел.ред.) поне гледаме в една посока във външната политика. И Ники Денков премиер. Тогава Мария Габриел се разплака почти, с влажни очи и каза: “Това не мога да го направя, хвърлям мандата утре и си тръгвам”.  

Борисов се изпира през този вариант, няма две мнения.
 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Аз съм заинтересовано лице, така че ще бъда много кратък.  Ситуацията е като lose-lose.

 – Въобще не е ясно дали отиваме на избори с ДБ. Ако сме без тях, няма да се борим за първо място, най-много за трето.

 

Законно, незаконно трябва да се изгонят всички шефове на служби. През първите две седмици.

 

– Ще загубим почти всички местни избори.

– Поне местните избори ще ги правим с наше МВР.

– Това е най-добрата сделка, която може да направим с ГЕРБ.

- За да свикнат българите с еврото и да не ги е страх, че ще се промени курсът в последния момент, трябва да се позволи сделки да се изповядват официално в евро. Преди страната да влезе в еврозоната. 

– Местните избори ще са сложни. Не можем да разчитаме само на нашите гласоподаватели.  "Възраждане" ще наблегнат на проруската реторика и ще казват за ротационното правителство: "Ето натиснаха ги от посолствата!". Нека не се лъжем, ще има много шум в системата.


КИРИЛ ПЕТКОВ: Обсъдихме да направим борд с ГЕРБ за назначенията в регулаторите и да обсъждаме всяко назначение с консенсус.В момента регулаторите са по-важни от правителството, защото те са там за 5-7 години. 

– Днес

 

имах разговор с Урсула и я питах какъв е шансът да ни пуснеш (в Шенген и еврозоната).

 

И тя вика: “За Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната трябва да го измислите как да заобиколите правилата. В смисъл как да влезете в рамките." И аз казах: “Можем ли да имам инфлация минус ефекта на Украйна”, и тя вика: “ Не ме цитирай, ще се опитаме да ви помогнем.”

– За службите - хубавото е, че Борисов също иска да ги изземе от президента. Как можем да се измъкнем да не са негови хора? Ще кажеме, че искаме външни консултанти да ни помогнат за част от конструирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е и да имаме някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл. Това е доста вероятен сценарий, защото в това не сме сами, а сме с външните партньори. 

- За изборите - ГЕРБ е основен бранд на голямото зло, което стои отзад. Основен маркетинг бранд, но не реален враг... Сега поне някаква номинална уговорка и можем да се правим на интересни по телевизията. След следващите избори - седиш до тоалетната в парламента и те заобикалят. Защото истината е, че с цялата схема, която ние направихме през всичките тези години, интелектуалците са 7%. Седем до десет. Ако пуснеш народът, както е структуриран в момента, да се репрезентира правилно, ние трябва да сме 10% с ДБ, с всичко. Направихме леко ала-бала през президента, изгърмяхме на Слави един проект, вкарахме един кон, лека-полека естествения процес, ако успеем да направим нещо, ще бъде това.

Кирил Петков потвърждава и че основателят на "Телерик" Васил Терзиев е кандидатът на "Промяната" за кмет на София.

"Попитахме го "Ти си ни кандидат за кмет, какво мислиш по тази стратегия (за ротационния кабинет)?", за да не ни каже "Хвърлям кърпата и не ме интересувате повече". Васко каза: "За мен това е по-доброто нещо за държавата, ние ще си действаме в София".


АСЕН ВАСИЛЕВ: Това правителство ще продължи, докато Бойко се страхува от Гешев и президента. Последният ден на Габриел, когато е премиер, това ще е и последният ден на това правителство. Тя няма да иска да бъде свалена предсрочно. А Борисов няма да иска да си отреже клона с ЕНП. За корумпираните от ГЕРБ - това, което сме виждали, е, че Бойко няма да защити никого, а

 

ще хвърли всеки под автобуса...

 

Той знае, че го гледат под лупа и отвън, и отвътре. И има едни прокурори, дето са му тръгнали по петите. Ще трябва да защити себе си, ще вдигне ръце и ще каже - аз не знам, оправяйте се. 

 

ЗА КАБИНЕТА С МАРИЯ ГАБРИЕЛ

АСЕН ВАСИЛЕВ: Ако Габриел не може да каже на пресконференцията при президента, че има някакво решение, си врътка опашката и си тръгва. Бойко в този момент има един от два хода: казва - няма да ви подкрепя, или казва - ще ви гласувам правителство, но след това няма да ви мине нито един закон, и нито един бюджет. Тогава наистина сме в lose-lose ситуация.

....

КИРИЛ СИМЕОНОВ: Ние обещахме правителство на малцинството, а това, което слагаме на масата, е коалиция. Аз изразявам, че моят интерес е България, както и ПП. Говорил съм с доста хора, включително координатори, които в прав текст са ми казвали, че в момента, в който има коалиция с ГЕРБ, няма да има кой да отвори офиса. Според мен ще претърпим материален армагедон. Моето мнение е, че Промяната още няма истински твърд електорат, и както имаме едни хора, които ни подкрепят, могат да изчезнат.

....

МИЛЕН МАТЕЕВ: Като юрист не мога да приема тази ротация, която е абсолютно противоконституционна, както беше и ротацията на председателя на Народното събрание. Ние променяме конституционния модел, по който се случва властта в една демократична държава с една задкулисна договорка. Което пак е голямо петно върху ПП.

....

ВАСИЛ СТЕФАНОВ: Според мен ротационен председател категорично се тълкува като коалиция. Утре буквално казваме: "Ще подкрепим премиер на ГЕРБ", макар и след шест месеца, съгласието е там. За мен ротационен председател е почти стопроцентова коалиция и така се потапяме трайно.

 

ЧИСТКА НА ХОРАТА НА РАДЕВ

НАСТИМИР АНАНИЕВ: ГЕРБ знаят ли, че ще правим чистка?

АСЕН ВАСИЛЕВ: Знаят.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Чистим хората на Радев 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Казаха – ние от три години не управляваме, така че не ни интересува особено.

....

НАСТИМИР АНАНИЕВ: ГЕРБ готови ли са дадат курбан човек като Делян Добрев...

КИРИЛ ПЕТКОВ: Асен много иска да даде този курбан... Но истината е, че ние можем да поискаме, но ...

НАСТИМИР АНАНИЕВ: Може ли да накарат някои от тези дразнещи елементи да се оттеглят от НС...

КИРИЛ ПЕТКОВ: Шансът е много малък... Друг е въпросът дали има някакъв вътрешен конфликт, който Борисов може да използва за някакви свои нужди...

 

 

ЯВОР БОЖАНКОВ: Чух, че директорите на дирекции ще станат част от политическите кабинети.

АСЕН ВАСИЛЕВ: Това е едно от предложенията, които да набутаме в закона. Знам, че това ще пречи с ОИСР и разни други неща, но за нас е по-важно да почистим и после да си оправим закона. За да можем по-законно да ги уволним, иначе ще си ги уволним незаконно. Един директор на дирекция е част от политическия кабинет и това е връзки с обществеността. Защо да не са и другите?

ЯВОР БОЖАНКОВ: Концепцията преди няколко месеца беше, че няма да правим това, което са правили ГЕРБ. И общо взето, беше грешка, че нищо по места не беше пипнато. Но това сега е другата крайност. Държавни служители, които вече няма да са държавни служители. Общо-взето, цялата администрация ще бъде на 100 процента политизирана. Не знам, струва ми се много радикално.

АСЕН ВАСИЛЕВ: Нека да кажем, че аз лично във финансите съм си го измислил как да го направя и си имам устройствен правилник, както и във всички други във финансите. Но там, където бихме срещнали голяма съпротива, трябва да се почисти, и то ударно. Служебният кабинет го направи без законово основание, както знаем.

....

КИРИЛ ПЕТКОВ: Импийчмънт не е добра стратегия в момента, защото импийчнем ли го (Румен Радев – бел.ред.), автоматично имаме най-голямата политическа партия утре. Ние трябва да му вземем службите, да му вземем властта, но да го държим на повърхността.

 

Най-важното от втората част от записа прочетете на 

Първата част от записа обхваща най-важното от първите два часа на онлайн заседанието на националния съвет на ПП в неделя срещу понеделник през нощта. Тогава ПП обсъжда дали да участва в правителство с ГЕРБ на ротационен принцип.

 

 

Ключови думи:

Рудигейт