Медия без
политическа реклама

Иван Костов за ПП-ДБ: Груба грешка беше да се правят поотделно на вождове

Радев не разбира нищо от политика и може би не съзнава рисковете към страната, коментира бившият премиер

28 Май 2023Обновена
БНР
Иван Костов

Щетите от допуснатите грешки трябва да се минимизират и да се търси решение за експертно правителство. Демократичната общност в България е мнозинство и иска да постигне целите с тези хора, които е избрала - има такива хора не само в ДБ и ПП, но и в ГЕРБ, и в ДПС, и в ИТН. Това обяви Иван Костов в предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт". Той определи като груба грешка вземането на решения в коалицията поотделно. Ако националните ръководства бяха заседавали заедно, нямаше да се изговорят толкова неща, които да подразнят цялото общество, коментира бившият премиер.

"Стана невъзможно да се избере правителството, което беше представено пред обществеността. Този шанс е пропилян заради това, че бяха допуснати политически грешки, да стане известно, че политиците се поддават на излишни емоции, говорят нелепости, клюкарстват за съпруга на Мария Габриел. Вярно е, че политиците го правят в частни разговори и когато дебатират помежду си, но няма оправдание за водачите им, когато проявяват слабост да приведат аргументи за това, което искат да се вземе като решение, и да се позовават вместо на факти на Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и т.н.", оцени ситуацията Костов. Той изненада водещата Диана Янкулова, като използва цитат на Ицо Хазарта, за да илюстрира случващото се: "Това е ресторант, в който има боб и леща, а ние през цялото време искаме пържола - прав е Хазарта, право е момчето. Трябва да се почне или от боба, или от лещата, не от пържолата".

Трябва да има правителство заради общата полза за цялата страна, заради бюджет с 3% дефицит, който да ни позволи да влезем в еврозоната, да ни приемат в Шенген, заради прилагането на Плана за възстановяване, за да може икономиката да направи един голям технологичен скок. Това са много по-големи неща, изброи бившият премиер. Той припомни и подкрепи идеята на политолога Светослав Малинов в правителството да останат "примерно представител на ГЕРБ и на ПП, а останалите да бъдат експерти". Експертният кабинет все повече се очертава като единствен компромис, след като вчера ГЕРБ замрази преговорите за правителство.

Костов за записите: "Много нелепости са изговорени. Най-явната нелепост е за изпиране на Борисов - това означава гражданска реабилитация на Бойко Борисов. Как може да се говорят такива неща с лекота, след като ти самият искаш съдебна реформа. Тя означава точно това - че политиците не могат да решават кой е за затвора и кой е невинен".

За коалицията ПП-ДБ: "Коалиция означава група от партии, които имат едно и също отношение към правителството. В този смисъл се удивлявам как на никого не му направи впечатление, че ключовото решение за правителството на втория мандат се взема отделно от ПП, отделно от ДБ. Това е груба политическа грешка, която допуска ПП, а я търпят и от ДБ. Сега ДБ изглежда като сателит, като някакъв придатък, защото ПП взема решението с 25 на 24 гласа и го налага на другите".

За преговорите за правителство: "Преговорите не са замразени, те са върнати в първоначалната им точка, каквото и да си мислят в ПП и ДБ. Трябва да се преговаря оттук нататък така, че да се минимизират щетите. И това трябва да го правят заедно, не отделно - те са коалиция и заедно носят отговорността за това как ще се държат в това Народно събрание. Това е груба грешка да се правят поотделно на много вождове. За да участваш в изпълнителната власт, трябва да имаш много широк гръб в парламента. Но никой не е извлякъл поуките от кратката ни политическа история".

За Радев и бавенето на мандата: "Този президент отдавна не изразява преобладаващото обществено мнение в страната. Той се е отклонил от този курс. Външният интерес безусловно съществува в България да няма правителство - ако бях на мястото на руските служби, точно там щях да атакувам. Радев може би не съзнава рисковете пред България - не съм видял някакъв професионализъм там, някой да го е посъветвал да мисли наистина със загриженост към страната. Виждам го, че той - или поради незнание, или поради идеологическа близост с Путинския режим - той ги обслужва. Но всеки опит на президент да отвори пропаст в българското общество, за да формира в нея свой политически проект, се е провалял, още повече, че той не разбира нищо от политика, то му личи отвсякъде".

За демократичната общност: "Не са 7% - демократичната общност в България е мнозинство. Правили сме реформите, когато имахме огромно посткомунистическо мнозинство и знам какво е. Бил съм срещу всичките тези хора - срещу 70% протести за това, че помогнахме да бъде свален Милошевич. Сега не е такова положението. Демократичната общност трябва да постигне своите цели и иска да ги постигне през тези хора, които е избрала - и през ДБ, и през ПП, и през една част от ГЕРБ, и ДПС, и ИТН. Единствената съпротива е във "Възраждане" и там е стопилата се част от проруското мнозинство. Това се е случило в тези години. Навсякъде има демократично мислещи хора. Така трябва да се разсъждава за българския политически спектър".

 

Ключови думи:

Рудигейт, Иван Костов

Още по темата