Медия без
политическа реклама

Прокуратурата разследва загадъчно изнудване на Радостин Василев

МВР пази депутата по нареждане на прокурор

29 Май 2023Обновена
Радостин Василев
Илияна Димитрова
Радостин Василев

Загадъчна принуда срещу бившия вече депутат от ПП-ДБ Радостин Василев разследва Софийската районна прокуратура. Според съобщението на държавното обвинение от днес то се е самосезирало във връзка с информация в медиите, в която се съдържат данни за извършено престъпление спрямо депутат от 49-ото Народно събрание.

Светкавично е образувано досъдебно производство за това, че на 25 май 2023 г. в София, Р.В. е бил принуден да извърши нещо против волята си, като за целта е употребено заплашване, гласи съобщението на прокуратурата. Радостин Василев е единственият народен представител с инициали Р.В. Той изнесе записа от заседанието на ръководството на ПП на 26 май, като анонсира това си намерение на 25 май.

На 26 май Р.В. е дал сведения пред прокурор във връзка с образуваното досъдебно производство.

В случай, че бъдат събрани доказателства за извършено престъпление срещу републиката или друго от лица с имунитет, досъдебното производство ще бъде изпратено по компетентност в Софийската градска прокуратура, допълва районната прокуратура, без да даде никакви подробности по делото.

До момента Василев не се е оплаквал публично да е бил притискан и заплашван. В последните си медийни участия той се афишира като герой с морал. Единствените твърдения на Василев, които могат да се впишат в прокурорския сюжет, са от 26 май - че с него се е свързал лично шефът на ДАНС и му е съобщил, че трябва да бъде охраняван, тъй като има заплаха за живота му. По думите на Василев от ДАНС му е пратена охрана. Пред БНТ днес той каза, че се страхува за живота си и че е под охрана на полицията. От МВР обясниха пред "Сега", че от петък пазят Василев по нареждане на наблюдаващ прокурор. "Сега" опита да се свърже с Василев, но той не отговори на мобилния си телефон.

Самият Василев се разследва за принуда, заради което и главният прокурор Иван Гешев поиска свалянето на депутатския му имунитет.

ПРИЗОВКА

Междувременно се появи информация, че съпредседателят на ''Продължаваме промяната'' Кирил Петков е получил призовка от Софийската районна прокуратура и е трябвало да се яви днес в 11:00 ч. на разпит. Засега не е ясно каква е причината за призовката. Петков обаче е на посещение в Братислава.

От ''Продължаваме промяната'' заявиха за ''Сега'', че датата и часът на призовката са били отложени и че се очаква информация за причината за изпращането ѝ.

ИЗВЪНРЕДНО

Председателят на Народното събрание Росен Желязков е свикал извънредно заседание утре от 13 ч., за да бъдат изслушани шефовете на службите. В дневния ред е изслушване на председателя на ДАНС, на директора на Служба "Военно разузнаване" и председателя на Държавна агенция "Разузнаване" заради твърденията на Радостин Василев, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави. Вносители на искането за изслушване са "Възраждане".

В дневния ред за утре е включен и парламентарен контрол, допълват от НС.

РАЗСЛЕДВАНЕ ПО СИГНАЛ НА ВМРО И "ВЪЗРАЖДАНЕ"

Софийска градска прокуратура е наредила на ДАНС да започне проверка по сигнал на ВМРО и "Възраждане", в който се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – „Престъпления против републиката“. В сигнала се твърди, че на 26 май по време на пресконференция на народния представител Радостин Василев са изнесени данни за извършени престъпления по два члена от НК. Първият е чл. 103, който гласи: "Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години". Вторният член е: Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години".

Сигналът е разпределен на случаен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура. Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт е възложил на Държавна агенция „Национална сигурност“ да извърши проверка по случая. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление, съобщиха от държавното обвинение.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата