Медия без
политическа реклама

Иван Костов: Службите не осъзнават, че България е обект на руска атака

Васил Терзиев засега не успява да спечели хората от синята общност, каза бившият премиер

28 Септ. 2023Обновена
БНР
Иван Костов критикува остро службите за бездействието им по повод руската хибридна атака

България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация, заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов.

Според него "службите са в много незавидно положение".  "Това незавидно състояние се дължи на обективни причини. Първо - службите нямат зад гърба си управляващото мнозинство в парламента и правителството, опора им е президентът Радев, който обаче няма конституционно възложена функция, свързана с тяхното управление. Той придоби временно, по косвен път тази функция - през служебното правителство. Сега изглежда не желае да се раздели с нея. Но това вкарва в конфликт службите с управляващите. ... Правителството отговаря за националната сигурност и само то осъществява оперативното и стратегическото управление на службите. Сега правителството е препятствано да изпълнява тази своя функция. Обратното на това, че то е препятствано, е, че службите висят в безтегловност - загубили са смисъла да служат на държавата. Защото държавата в момента са управляващите, както повелява конституцията", смята Костов.

Според бившия премиер службите за сигурност работят много слабо: "Прегледах документи, но никъде в тях няма дефинирана основната заплаха за сигурността на страната, като част от приоритетите и задачите на годишната им работа, а тя е хибридната агресия на Руската федерация спрямо България. Никъде го няма това!  Как може да изпълняват ефективно службата си, като си затварят очите за най-същественото?!".

Във връзка с казуса за експулсираните заради подозрения в шпионаж свещеници от Руската църква в София Иван Костов подчерта, че първо службите на Република Северна Македония са ги изгонили от територията си: "Самият факт, че съседни служби са изгонили същите шпиони преди българските, означава, че те работят малко по-добре и са разчели ситуацията и щетите от работата на тези хора върху сигурността на страната им. ... Пет години е бил този човек (експулсираният предстоятел на Руската църква - Васиан Змеев - б.р.) тук".

Костов каза, че службите трябва да пазят политически неутралитет, но задачите им ги определят политиците от управляващото мнозинство и "ако тези политици се сменят и сменят приоритетите си за националната сигурност, службите променят своите годишни планове и програми".

"Това е най-демократичната процедура и това трябваше да се случи веднага след речта на Путин в Мюнхен през 2008 г., защото се е сменила доктрината и по друг начин са прочетени рисковете. В други европейски страни това стана, при нас това не стана дори през 2014 г. (когато Русия анексира незаконно Крим от Украйна - б.р.). ... България още не е осъзнала през специалните служби, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация. Това е крещящ факт, който целият свят знае", смята той.

Според Костов в момент на криза се правят големите промени. "Не разбирам изказванията, че не трябва да се пипат службите, защото наблизо има война. Службите са разбишкани, но не трябва да се оправят, защото има голяма опасност, която те дори не вземат предвид и не си я възлагат като приоритет, по който да работят. С какво е помогнала ДАНС за защита на страната от руската хибридна агресия? С абсолютно нищо!", добавя той.

Костов се изказа и доста критично към кандидата на ПП-ДБ-"Спаси София" Васил Терзиев. 

"Споделям предпазливо изразеното мнение на много хора, че Васил Терзиев трябва да направи много, много стъпки, ако иска да спечели хора като мен и хората около мен, тази синя общност. Той не го прави това", каза бившият лидер на ДСБ. 

"Това, което каза за Държавна сигурност, може би си мисли, че е нещо свежо, но аз го чувам от декември 1989 г. БСП това говореха - че има и добри, и лоши. Накрая лоши излязоха явочниците и вербовчиците, а офицерите се изпокриха и станаха капиталисти", каза Костов. И добави: "Знам, че тези хора, които това говореха, са основна спирачка за българския преход, те бяха водещи в съпротивата срещу края на прехода чрез установяване на върховенството на закона". В тази връзка не бива да се пропуска, че по време на кабинета на Костов 1997-2001 г. не бе осъществена лустрация. 

Още по темата