Медия без
политическа реклама

Костов: Служебното правителство активно участва в борбата за властта

23 Септ. 2022
Иван Костов
Булфото
Иван Костов

Служебното правителство активно участва в борбата за властта, за да компрометира формациите, които са за реформите и евроатлантическата ориентация. Това обяви бившият премиер Иван Костов пред Нова тв, докато представяше книгата си "Политиката отвътре". "Нека си спомним острата атака за природния газ и паническото отстъпление, след като видяха, че не могат да вземат достатъчно от "Газпром", коментира Костов.

Той смята, че темата за върховенството на закона е забравена. "Чудя се защо я забравят и тези, които претендират да са истински демократи", посочи Костов.

Той коментира още, че политиката на Путин "разстройва силно редовете на неговите привърженици и това е повече от очевидно". "Личи си по говорителите, които излизат, по тезите, които подава Кремъл в своята пропаганда. Личи си, че цари едно объркване, една загуба на целите. Режимът е минал в позиция на самозащитаване", каза бившият премиер.

Според него трябва да се приеме много сериозно рискът режимът в Москва да посегне към ядреното копче, за да се защити.

Колкото до безкрайния преход в България, Костов повтори тезата си, че обществото трябва да поиска преходът да бъде осъществен и завършен, защото промените тръгват отдолу. "Хората трябва да поискат и след това стават нещата", смята бившият премиер. И даде за пример как в Западна Европа са се борили за демокрацията и как е дошла при нас. "Там е имало движеща сила – третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделение на властите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата дойде като подарък", посочи той. "Нямаме консолидирана демокрация, имаме консолидирана мафия", пише в книгата Костов.

Бившият премиер не се ангажира с прогноза за предстоящите избори. "Много важно е кой от разломите ще се окаже по-дълбок – правова държава/мафия и руска война/европейска съпротива", посочи той.

На 26 септември в зала 3 на НДК ще бъде представена новата книга на Иван Костов – премиер на България в периода 1997 – 2001 година. Озаглавена е "Политиката отвътре“". Той говори за първи път за нея пред БНР.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата