Quantcast
Ив.Костов: Правителство ще има само по силата на чудесата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Ив.Костов: Правителство ще има само по силата на чудесата

Слави Трифонов схваща останалите партии като артисти в неговото шоу, каза бившият премиер
2 681
 БНР

"Политическата система е в патова ситуация. В парламента олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации". Това заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов и уточни, че парламентарната криза се задълбочава и страната се изправя пред конституционна. Той подчерта, че задаващата се конституционна криза ще съсипе институциите на страната, защото губят мощ и управляемост.

Според Костов парламентът е вкаран в безизходица от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който заяви, че не раздава порции, а задачи, но останалите формации не са "артисти от неговото шоу, за да им поставя задачи".

"Когато гласуваме на избори, не даваме порции от властта на своите избраници, а им се доверяваме, че ще изпълнят своите обещания. Същинската власт е отговорност и не е вече само пред тези, които са те изпратили в Народното събрание, а на всички. Така разбирана властта - като отговорност - е извън представите на г-н Доган и на г-н Трифонов", коментира бившият премиер.

Иван Костов изказа мнение, че за да стигне до успех третият мандат, президентът трябва да направи още един кръг консултации с парламентарните формации. По думите му този, който ще поеме мандата, трябва да види мнозинството, което да мотивира, за да подкрепи изпълнителната власт:

"Ще има успех само ако всяка партийна формация от това мнозинство заяви, че ще подкрепи само управленска програма, под която стои подписът на мандатоносителя и на останалите. На който и да се даде мандатът, трябва да е готов да подпише управленска програма и да я съгласува с останалите. Второ - да прецени каква отговорност може да поеме и всяка група да представи на мандатоносителя своите кандидати за министри. Трето - да се одобрява съставът на министрите, предложени от мандатоносителя. Който и да е мандатоносителят, той няма да може да диктува на останалите своите условия."

Бившият премиер на България заяви, че има риск и след нови избори да няма правителствоТой сподели, че не вярва във възможностите на 46-ото Народно събрание да състави действащ кабинет: "Ако стане, ще стане по силата на чудесата, а не по силата на обстоятелствата". Според Костов има малка възможност за съставяне на правителство, ако ИТН премислят решенията си и не зависят от чужда воля.

Като шанс да се излезе от обстоятелствата Костов посочи вариант, при който президентът с легални политически средства да наложи на всички политически формации да се групират в мнозинство и да съставят правителство, защото може страната да остане без приет бюджет за следващата година:

"Има възможност и мнозинството на олигархията да се охрабри и да състави правителство. Ще бъде реванш за тези сили. Ако президентът не поеме тази роля, тези, които управляваха зад кулисите държавата досега, ще се осмелят и ще направят правителствоИмат всичките възможности и в това Народно събрание да направят правителство".

По темата за актуализацията на бюджета Костов заяви, че това трябва да се случи, но определи като безотговорен председателя на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански, който каза в интервю пред БНР, че три седмици са необходими за гласуване на актуализацията. "Неспособността да се излъчи правителство е най-големият риск за националната ни сигурност", заключи Костов.

 

Още

Кандидат за шеф на БНР: Да покажем на младите, че съществуваме

26.10.2021

115
Кабинетът предлага тотално спиране на "златните паспорти"

25.10.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

2762
СЕМ изслуша двама от кандидатите за титулярен шеф на БНР

25.10.2021

Обновена

549